101

З аплахата от Трета световна война е силно застъпена в общественото съзнание, коментира Sky News.

Миналата седмица британският министър на отбраната Грант Шапс предупреди, че през следващите пет години светът може да бъде погълнат от войни, в които ще участват Китай, Русия, Северна Корея и Иран, и заяви, че се движим "от следвоенен към предвоенен свят". 

Ръководителят на британската армия заяви, че гражданите на Обединеното кралство трябва да бъдат "обучени и екипирани" да се сражават в евентуална война с Русия, като определи населението като "предвоенно поколение", припомня Sky News.

Коментарите на генерал Патрик Сандърс предизвикаха безпокойство относно военна служба - нещо, което бившият висш британски командващ на НАТО генерал Ричард Шериф заяви, че е време да се обмисли. 

Патрик добави, че войната в Украйна е "точка на натиск" и добави, че "не можем да си позволим да направим същата грешка" като нашите предшественици, които "се препънаха в ужасни войни", като Първата световна война през 1914 г. Това предава Sky News.  

Междувременно в Близкия изток силите на Обединеното кралство и САЩ атакуваха с въздушни удари Йемен в отговор на нападенията на подкрепяните от Иран хути срещу търговското корабоплаване в Червено море.  

Висш пропагандист на Кремъл: Трета световна война

Журналисти от Sky News са разговаряли с експерти за това дали Третата световна война е възможна - и дали наистина живеем в "предвоенен свят".  

Ето какво казаха специалистите:

"Ядреният риск трябва да се разглежда сериозно”, смята д-р Дейвид Уеринг, преподавател по международни отношения в Университет в Съсекс, Великобритания.  

"В известен смисъл ситуацията сега е много по-опасна, отколкото през 1914 г. и 1939 г., защото всички големи сили разполагат с ядрени оръжия. Опасността тук не е в това, че една от страните взема предварително обмислено решение да предизвика апокалипсис, а по-скоро в това, че даден конфликт или зона на напрежение ескалира до определена точка - една от страните прави ход, който другата страна тълкува погрешно, и тогава започва ядрена размяна, въпреки че никой не е търсил този ефект”, категоричен е Уеринг.  

"Трябва да приемем този риск много сериозно, особено по отношение на Украйна и Тайван. Регионалната война в Близкия изток, с епицентър в Газа, едва ли ще прерасне в световна война. Понастоящем това не е огнище на напрежение между големите световни сили”, коментира той.   

"Опасностите са достатъчно реални, както от геноцид в Газа, така и от по-нататъшна ескалация, която да привлече Иран, да пламне в петролните сърцевини на Персийския залив и да изкара световната икономика от нейната ос”, казва той.  

"САЩ многократно са предупреждавали за ескалация на конфликта в Близкия изток и въпреки това многократно са действали по начин, който сега направи този резултат реалност (подкрепян през цялото време от Обединеното кралство). Широко разпространено е разбирането, че деескалацията изисква САЩ да спрат нападението на Израел срещу Газа. Безсмислените и опасни военни действия срещу хутите са отражение на отказа на Вашингтон да приеме тази реалност", смята Дейвид Уеринг. 

Тръмп: Щях категорично да спра Путин

"Западът трябва да действа, за да избегне Трета световна война”, категоричен е Доминик Уагхорн, редактор по международните въпроси в Sky News.

"Вероятно сме по-близо до Третата световна война, отколкото сме били след края на Студената война”, посочва той.  

"Факт е, че конфликтът с Русия може да бъде избегнат, ако Путин бъде убеден, че няма смисъл да продължава безумната си авантюра в Украйна. За съжаление, в момента това е по-голямо "ако", отколкото трябва да бъде. Това, от което се нуждае Киев, не са хипотетични дебати за военната служба. Той се нуждае от снаряди, много повече от тях, и от по-модерни оръжия - и досега Западът не успява да се справи с тази задача”, смята редакторът.  

"Той не успя да възпре Путин да се намеси в Грузия през 2008 г., така че той го направи отново в Крим през 2014 г. и в Сирия през 2015 г. Ако не бъде възпрян в Украйна, той почти сигурно ще опита късмета си срещу страните членки на НАТО в Балтика, защото ще предположи, че алиансът не може да го спре”, смята Уагхорн. 

Големите исторически годишнини през 2024 г.

"Намираме се в предвоенна епоха”, смята военният анализатор Саймън Дигинс.  

"В известен смисъл ние винаги сме в "предвоенна" епоха, тъй като войните могат да започнат както от гордост или недоразумения, така и от умишлен замисъл. Въпреки това през последните месеци се забелязват някои силни тълкования и усещането, че неизбежното напрежение в един сложен свят може да бъде разрешено единствено чрез война”, обяснява той.  

"Нищо не е неизбежно, но по-специално инвазията в Украйна показа, че Русия разглежда войната като инструмент на политиката, като средство за промяна на световния ред в своя полза, а не просто като средство за отбрана. По същия начин Китай се стреми към обединение с Тайван, а Иран, в своя регион, иска собствено "място под слънцето", коментира още анализаторът.  

"Накратко, това означава, че презумпцията срещу употребата на сила - която беше в основата на световния ред след Втората световна война - за нещо различно от отбрана, е изгубена”, казва Дигинс.   

"Кой започна това, разбира се, е спорно. Докато ние можем да посочим с пръст Русия като дестабилизиращ фактор, руснаците посочват както инвазията в Ирак през 2003 г. - като незаконна употреба на сила - така и това, което те смятат за "структурно насилие" на източното разширяване на НАТО до границите на Русия”, допълва той. 

"Западът разглежда това разширяване като естествен и разумен избор на отделни нации. Руснаците вярват, че се нуждаят от бастион от приятелски или поне сговорчиви държави, които да защитават "майка Русия”. Именно това разминаване в светогледа, съчетано с готовността за използване на сила, прави ситуацията в Източна Европа толкова опасна”, казва военният анализатор.   

"През последната година Русия удвои разходите си за отбрана: сега тя изразходва 6% от своя БВП, или една трета от всички държавни разходи, за военни цели. Голяма част от тези средства са необходими за водене на войната в Украйна, но руснаците, които са адаптивни, използват горнилото на войната, за да реформират, преструктурират и превъоръжат своите сили”, обяснява Дигинс.  

"В Украйна ще има прекратяване на огъня или някакъв вид нелека патова ситуация - вероятно тази година. След това ще се сблъскаме с "нова руска армия", която ще бъде използвана там, където президентът Путин пожелае - а той има дълъг списък с "преустройства", за да поправи това, което смята за катастрофа от разпадането на Съветския съюз”, допълва той.   

Коментари 101
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

101 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 1 час

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 17 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 17 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 18 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни