9

П оявиха се изображения, които показват как израелските сили се готвят да наводнят с морска вода лабиринта от тунели, използвани от "Хамас" под ивицата Газа.

Твърди се, че Израел е завършил инсталирането на най-малко пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер Ал-Шати, които могат да преместват хиляди кубични метри вода на час - което означава, че те могат да наводнят мрежата от 300 мили (над 480 километра-бел.ред.) от тунели в рамките на седмици.

Техният план е да изгонят терористите от тунелите и да ги направят неработещи, като наводнят системата с морска вода от Средиземно море.

И сега снимките, публикувани от The Israel Defence Forces (IDF) (Израелските отбранителни сили), изглежда показват десетки израелски войници, които поставят поредица от черни тръби по пясъчните плажове на Газа. Видео, споделено от израелските медии, също изглежда показва войници на IDF, работещи по тръбите, докато са под земята.

В понеделник стана ясно, че Израел е сглобил система от големи помпи, които може да използва, за да наводни огромната мрежа от тунели на "Хамас" под ивицата Газа с морска вода, според американски служители.

Тактиката ще позволи на Израел да унищожи тунелите и да убие всички терористи от "Хамас", които се крият в тях, казаха официални лица пред Wall Street Journal.

Не беше ясно дали Израел ще обмисли използването на помпите преди всички израелски заложници, заловени от терористите на "Хамас" на 7 октомври, тъй като всяко действие за наводняване на тунелите би се оказало фатално за пленниците.

По-рано "Хамас" заяви, че е скрил заложниците на „безопасни места и тунели“.

"Уолстрийт джърнъл": Израел обмисля да наводни тунелите в Газа с морска вода

Но кадрите, споделени от израелските медии, се вижда как израелски войници пълнят тръби и работят върху помпи под земята.

И началникът на щаба на IDF, генерал-лейтенант Херци Халеви изглежда потвърди доклада, че Израел има за цел да наводни мрежата от тунели на "Хамас", като го нарече „добра идея“.

„Виждаме много подземна инфраструктура в Газа, знаехме, че ще има много. Част от целта е да се унищожи тази инфраструктура“, каза Халеви в отговор на въпрос за доклада.

Той каза: „Имаме различни начини да се справим с тунелите, няма да говоря за подробности, но те включват експлозиви за унищожаване и други средства за предотвратяване на оперативни служители на "Хамас" да използват тунелите, за да навредят на нашите войници.“

„Следователно всяко средство, което ни дава предимство пред врага, който използва тунелите, лишава го от този актив, е средство, което ние оценяваме да използваме. Това е добра идея, но няма да коментирам нейните специфики“, добави Халеви.

Израел първо информира Съединените щати за опцията миналия месец, пише вестникът, като съобщава, че служителите не знаят колко близо е правителството на премиера Бенямин Нетаняху до изпълнението на плана.

Говорител на IDF отказа да коментира плана за наводняване на тунелите, но каза пред The Wall Street Journal (WSJ) : „IDF действа, за да разруши терористичните способности на "Хамас" по различни начини, използвайки различни военни и технологични инструменти.“

На въпрос за доклада, американски служител каза, че има смисъл Израел да направи тунелите неработещи и че страната проучва набор от начини да направи това.

Терористите от "Хамас" действат в сложна мрежа от подсилени тунели, някои от които са заровени до 40 фута (около 12 метра-бел.ред.) под земята и всички от които могат да крият засада, да бъдат поставени в капан или по-лошо - пълни с експлозиви и готови да се провалят.

Това означава, че Израел може да бомбардира Газа колкото си поиска и да пусне разбиващи бункери боеприпаси, за да разчисти някои тунели – но IDF все пак ще трябва да разположи хиляди войници, за да преминат през „Метрото в Газа“, за да неутрализират и последния боец на "Хамас".

Но това не е лесна задача. Подземните боеве са пословично смъртоносни, особено когато израелски войници се бият срещу тежко въоръжени терористи от "Хамас", които знаят всяко скривалище и имат достъп до скривалище от ракети, гранати и оръжия.

Един от начините да се избегне това, което може да бъде кървава баня за израелските войски, може да бъде наводняването на тунелите - и IDF обмисля подобен ход, според американски служители, които говориха с WSJ.

Израелската армия каза на САЩ, най-близкия си съюзник, за опцията миналия месец, което предизвика дискусия за това колко осъществима би била тя и ефекта върху околната среда.

Американски служители казаха, че не знаят колко близо е Израел до изпълнението на плана, което не се изключва от Израел.

Въпреки че мисия, насочена към наводняване на тунелите под Газа с морска вода, може да унищожи криещите се там терористи, тя също така би изложила на риск живота на 138-те заложници, държани в плен от "Хамас".

Но не е ясно дали Израел изобщо ще обмисли използването на помпите, преди всички заложници да бъдат освободени.

И на всичкото отгоре, всеки план за унищожаване на терористите със стена от морска вода има своите неуспехи. Седмичният процес, който ще отнеме запълването на лабиринта от тунели, може да позволи на въоръжените лица на "Хамас" да се изнесат, преди да бъдат убити.

„Не сме сигурни колко успешно ще бъде изпомпването, тъй като никой не знае подробностите за тунелите и земята около тях“, каза човек, запознат с плана.

„Невъзможно е да знаем дали това ще бъде ефективно, защото не знаем как морската вода ще се оттича в тунели, в които никой не е бил преди.“

Това идва, когато Израел продължи да отхвърля призивите на САЩ да смекчи наземната си инвазия, докато израелските войски започнаха новата си кървава фаза на войната и нахлуха във втория по големина град в Газа, където се смята, че се крият терористите на "Хамас".

Израелските сили обграждаха днес южния град Хан Юнис, биейки се с терористите в интензивни улични битки в някои от най-ожесточените битки в двумесечната война.

Фокусът на конфликта се измести към южната част на обсадената територия след ожесточени битки и бомбардировки, които превърнаха голяма част от севера в развалини и принудиха близо два милиона души да напуснат домовете си.

Но цената на войната продължава да расте, като повече от 16 248 палестинци са убити от избухването на конфликта преди два месеца, според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа.

Днес израелски танкове, войски и булдозери обкръжиха южния град след това, което според IDF беше „най-интензивният ден на битка“ от началото на войната.

Израелските въздушни удари унищожиха сгради в Хан Юнис днес, като IDF твърди, че е убила няколко командири на "Хамас" при удар близо до Индонезийската болница.

Хасан ал-Кади, разселен жител на Хан Юнис, каза, че „целият град страда от разрушение и безмилостен обстрел“.

„Много хора, пристигащи от Северна Газа, са изправени пред тежки обстоятелства. Много са бездомни, а някои търсят изчезналите си деца".

„Ние не сме просто числа. Ние сме човешки същества“, каза той, говорейки в южния град Рафа.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 18 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 4 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 5 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 6 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 6 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 6 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си