98

П рез 863 г., когато е започнала славянската мисионерска дейност на Св. СВ. Кирил и Методий в Моравия, християнството в българското княжество все още не е било официална религия, така че няма исторически свидетелства за двамата братя да могат да бъдат характеризирани като "български славянски просветители",

обяснява византологът, професор Илия Велев в изявление за вестник VEЧER, след като българското народно събрание поиска старославянската кирилица в ЕС да бъде брандирана като българска писменост, а международния празник, свързан с дейността на Св. Св. Кирил и Методий да бъде обявен за "Ден на българската писменост".

Освен това българската армия по това време е била насочена срещу моравската мисия, пише македонският вестник "Вечер" в материал, представен без редакторска намеса, предава Агенция "Фокус".

Заев: Ще внимаваме за Гоце Делчев 

"Общославянските просветители Кирил и Методий не са действали в средновековното българско княжество и тяхната дейност не може да бъде свързана с тогавашното българско общество. Нерационално е, че чрез демонстрация на политическа воля на най-висшата законодателна власт в страната, а не чрез престижна научна или културна институция, се прави опит да се актуализира национално-романтичната хегемония на българската кирилометодиевска митомания от края на XIX в.", казва византологът и професор Илия Велев, като я нарича

последната "условна" провокация на македонската източна съседка България.

Професорът обяснява, че през 863 г., когато е започнала славянската мисионерска дейност на Св. Св. Кирил и Методий в Моравия, християнството в българското княжество все още не е било официална религия, така че няма исторически свидетелства за Св. Кирил и Методий могат да бъдат характеризирани като "български славянски просветители".

На първо четене: Преименуват 24 май

"Св. Св. Кирил и Методий са преди всичко византийски мисионери, издигнали се във висшите етажи на византийската социална йерархия през първата половина на IX век. Те са били славянски просветители във функция на византийските, а по-късно и римските папски политически и църковни интереси. Общославянските просветители не са имали активна дейност в средновековното българско княжество, или тяхната славянска просветителска дейност от 863 г. нататък не може да бъде свързана с процесите в тогавашното българско общество. За това има няколко исторически предпоставки, подкрепени с конкретни факти. През 863 г., когато е започнала славянската мисионерска дейност на Св. Кирил и Методий в Моравия, християнството в българското княжество още не е било официалната религия. Там християнството е официализирано чрез посредничеството на Константинопол само между 867 и 870 г., а покръстването и ограмотяването се извършват на византийско-гръцки език и писменост до Преславския събор през 893 г. и няколко години по-късно", казва професор Велев в изявление пред вестник "Вечер".

Той обяснява, че по-рано през лятото на 862 г. е сключен военен съюз между френската държава на Лудвиг и българското княжество, който също е насочен директно срещу Велика Моравия. По време на първоначалните мисионерски дейности в Моравия там присъства и българската армия.

"Войната между Византия и България е била в ход. Тя завършва със сключването на мирен договор през 864 г. (което означава година по-късно след началото на моравската мисия). Въпросът просто се задава открито: въз основа на кои исторически свидетелства за Св. Св. Кирил и Методий могат да бъдат характеризирани като "български славянски просветители"? В противен случай датата 11 май, т.е. 24 май по нов стил, се празнува като вероятен ден, когато общославянските просветители заминават за мисионерска дейност във Великоморавия. Този празник е иницииран през 1860 г. от Синода на Руската православна църква по повод 1000 години славянска писменост (863-1863), като този ден трябваше да се чества като общ славянски празник на славянското Просвещение. По-късно тя е приета в българската духовна и културна среда като руска препоръка към Българската екзархия, която започва в църковните училища със заповед да инициира нейното честване. Това е историческият и културен контекст, в който се проектира празникът на общославянската писменост", казва професор Илия Велев.

За професор Елка Ячева Улчар заявлението на София, че ще празнува 24 май като Ден на българската, а не на общославянската писменост, е провокация не само за Македония, но и за останалия славянски свят.

Според Улчар в науката е прието, че основата на старославянския език е македонски говор от околностите на Солун, а първата славянска азбука, написана от Кирил и Методий, е глаголицата.

"Те са писали книгите си на глаголица, което е доказано в науката. И сега казват, че кирилицата е българска азбука посягат и на Кирил и Методий. Тук има исторически ненаучни несъответствия.

"След всички тези провокации, идващи от българска страна, мисля, че най-накрая македонската политика трябва да даде подходящ отговор", каза професор Улчар в изявление пред Канал 5.

Българският парламент със 73 гласа "за", 4 "против" и 34 "въздържал се" вчера прие на първо четене предложението на коалиция "Обединени патриоти", водена от ВМРО-БНД на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е част от правителството на Бойко Борисов, да преименува празникът 24 май от "Ден на българската просвета и култура и славянската азбука" в "Ден на българската писменост, просвета и култура", пише днес македонският телевизионен канал "Сител".

Според авторите това е първата стъпка към признаването на кирилицата като българска азбука в ЕС. Това обаче предизвика нееднозначни и доста остри реакции на медии и обикновени граждани чрез социалните мрежи.

"Плюс Инфо" извежда в заглавие мнение от Twitter на обикновен потребител:

"Ако Кирил и Методий бяха българи, щяха да напишат татарска азбука. (заб: в Македония, много антибългарски настроени граждани наричат българите "татари"). Друг потребител пише: "Дадохме Кирил и Методий, спасихме Гоце Делчев".

Електронното издание Express.mk Извежда в заглавие отново реакция на македонски потребител в Twitter:

"А Исус имал ли е български паспорт?"

Друг потребител пише: "Очаква се българският парламент скоро да гласува, че Адам е бил българин, Ева е била българка и ябълката е била български червен деликатес и змията е била също българска."

"Независен" извежда в заглавие и друг цитат от социалната мрежа "И Дядо Мраз е Българин".

Скпопският телевизионен канал "Алфа" излезе с коментар озаглавен "България си присвои Кирил и Методий и кирилицата". 

Коментари 98
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

98 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 2 минути

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 1 час

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 2 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 3 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 3 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 5 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 5 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 13 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 13 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 14 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 14 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 15 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни