8

М агарешка кашлица, коклюш, или "100-дневна кашлица": сериозен ръст на случаите се наблюдава в Русия, съобщава Кommersant.ru.

Лекарите обвързаха увеличаването на заболеваемостта от магарешка кашлица в Русия с миграцията и активността на антиваксърите.  

В Русия заболеваемостта от магарешка кашлица сериозно се е увеличила: ако през цялата 2022 г. са идентифицирани 3,1 хил. случая, то за десет месеца на 2023 г. - 27,8 хил. Организацията "Лекарски справочник" проведе проучване на представители на професионалната общност на тази тема. 24,5% от анкетираните оценяват ситуацията в техния регион по отношение на магарешката кашлица като напрегната; само 40% от анкетираните са отговорили, че сред техните пациенти няма случаи на тази инфекция. Лекарите обясняват скока заболеваемостта с неконтролираните миграционни потоци и мощната пропаганда срещу ваксинирането.  

„Увеличаването на заболеваемостта от магарешка кашлица в Русия може да бъде свързано с пълното премахване през 2023 г. на въведените по-рано превантивни и противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19“, уверени са представители на руското министерство на здравеопазването.  

В началото на декември "Роспотребнадзор" съобщи за скок на заболеваемостта от коклюшна инфекция: в края на 2023 г. заболеваемостта е 11,5 на 100 хиляди население. 

От януари до октомври 2023 г. са регистрирани 27,8 хиляди случая на магарешка кашлица, което се превърна в абсолютен рекорд за последните години. Това сочат данни на Федерална служба за държавна статистика. 

За цялата 2022 г. в страната са установени 3,1 хиляди случая на магарешка кашлица, през 2021 г. - 1,1 хил. За шест години най-голям ръст на заболеваемостта е отбелязан през 2019 г. - тогава са регистрирани 14,4 хиляди случая на заболяването. 

Източник: Getty images/ iStock

Коклюшът е инфекциозно респираторно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Характеризира се с пристъпи на спазматична кашлица, интоксикация и първично увреждане на дихателните пътища.  

Организацията „Лекарски справочник” проведе проучване през декември 2023 г. за ситуацията с магарешката кашлица сред 1316 анкетирани. 24,5% от лекарите оценяват ситуацията с магарешката кашлица в техния регион като напрегната, 29,9% като умерена, 2,3% като критична, 24,5% като спокойна, 18,8% не могат да отговорят. Само 40% от анкетираните отговарят, че сред техните пациенти няма случаи на магарешка кашлица. 25,8% казват, че боледуват предимно деца в тяхното обкръжение, 6% - предимно възрастни, 15,4% отбелязват, че боледуват и възрастни, и деца, а 12,7% нямат информация.  

Лекарите обясняват увеличаването на заболеваемостта от магарешка кашлица в Русия на неконтролираните миграционни потоци (особено от съседните страни) и мощната пропаганда сред населението от активисти против ваксините.  

Тези варианти на отговор са избрали съответно 30,2% и 34,5% от анкетираните. Третият най-популярен отговор е липсата на обществена информираност за важността от ваксинирането – 12,8%.  

По-голямата част от лекарите смятат, че всички, които нямат противопоказания, трябва да бъдат ваксинирани - това е отговорът на 92% от анкетираните. 2,1% от анкетираните лекари обаче не препоръчват ваксинация на никого.  

Терапевтът, основател на системата за подпомагане на медицинските решения „Лекарски справочник“ Константин Хоманов посочва, че „недоверието във ваксинацията“ има своите причини. На първо място, отбелязва Хоманов, на бъдещите лекари в университетите често се изнасят лекции за ваксинация въз основа на остарели научни данни. Освен това той посочва „мощната“ антиваксинационна пропаганда: „Лидерите на антиваксинационни движения обикновено са отлични манипулатори, харизматични и способни да представят научна информация от изгодна позиция.“ Хоманов уточнява, че „много лекари по принцип не вярват на нищо чуждо, нито на ваксините, нито на науката“. „Наложително е да се борим срещу движението, което е против ваксинирането. Това е сложна работа, която трябва да се контролира от държавата“, подчертава той. 

Източник: IStock

На въпрос какви ваксини срещу магарешка кашлица има в региона, 16,5% от анкетираните отговарят, че само местни, 6,8% - само чуждестранни, 44% посочват, че има както местни, така и чуждестранни лекарства. Останалите не можаха да отговорят. 

83 анкетирани специалисти (6,3%) признават, че в тяхното лечебно заведение има негласно правило да не се диагностицира магарешка кашлица. 62,5% обаче нямат такова правило. 

19,1% от лекарите са се сблъскали с последствия или усложнения от магарешка кашлица под формата на увреждане на дихателната система (бронхит, пневмония, плеврит, емфизем, белодробна ателектаза, пневмоторакс), други 2,5% - под формата на нараняване поради кашлица (фрактура на ребро, разкъсване на френулума на езика, тъпанчетата, мускулите на коремната стена, херния, ректален пролапс, хемороиди), 3,7% - под формата на увреждане на нервната система (забавено психомоторно, говорно развитие, невроза, конвулсивен синдром), 1,7% - под формата на съдово увреждане (инсулт, кръвоизливи в ретината). Само около 11% от лекарите са се сблъскали с усложнения след ваксинация, докато 8,8% са посочили, че причинно-следствената връзка не може да бъде доказана. 

Специалистът по инфекциозни болести в телемедицинската служба Doctis Татяна Когут смята, че нарастването на заболеваемостта от магарешка кашлица е очаквано по редица причини. 

„Първо, това е завръщането на въздушно-капковите инфекции на арената след пандемията, и второ, определена цикличност на епидемичния възход на магарешка кашлица, който се наблюдава на всеки пет до шест години“, коментира Когут.

„Имаше забележим ръст на заболеваемостта от магарешка кашлица през 2010–2011 г.” Друга причина, според инфекциониста, е относителната нестабилност на ваксинирания организъм:

„Смята се, че ваксинацията осигурява защита средно от пет до шест години. Но руският календар не предвижда ваксиниране на деца срещу магарешка кашлица преди училище. Има търговска ваксина, която може да се използва за ваксиниране на деца от четиригодишна възраст и възрастни до 65-годишна възраст, но това е нерутинна ваксинация и малко хора приемат тази ваксина. Когут също така посочва, че не винаги е възможно веднага да се идентифицира магарешка кашлица и ако лекарите не са се сблъсквали с нея дълго време, те не могат да я диагностицират. „Възрастните пациенти може изобщо да не отидат на лекар с такъв вид кашлица", казва Когут. „За първи път тази година при възрастни бяха отбелязани усложнения от магарешка кашлица под формата на фрактури на ребрата", посочва тя. 

Източник: iStock Photos/Getty Images

Главният специалист на свободна практика на руското Министерство на здравеопазването по инфекциозни болести професор Владимир Чуланов потвърди, че през последните десет месеца на 2023 г. броят на регистрираните случаи на заболяването „сред цялото население“ се е увеличил в сравнение със същия период на предходната година. Освен това повече от 90% от заболелите са деца до 17 години включително. „Увеличаването на заболеваемостта от магарешка кашлица в Русия може да бъде свързано с пълното премахване през 2023 г. на въведените по-рано превантивни и противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19“, отбеляза  Чуланов. „През 2020–2021 г. се наблюдава намаляване на процента на ваксиниране на населението поради въвеждането на ограничителни дейности, които биха могли да повлияят на разпространението на магарешка кашлица. В тази връзка е важно да се предприемат допълнителни мерки за повишаване на осведомеността на населението и медицинските работници относно ваксинопрофилактиката, по-специално относно ефективността и безопасността на ваксините срещу магарешка кашлица."

Владимир Чуланов допълни, че в момента по системата за етикетиране на лекарствата броят на ваксините за профилактика на коклюшната инфекция в регионите е над 4 милиона дози и няма недостиг от тях. 

Източник: iStock Photos/Getty Images

“Роспотребнадзор” съобщи, че „по време на пандемията от новата COVID инфекция, ограничителните мерки послужиха като възпиращ фактор за активността на епидемичния процес за редица инфекции, в т.ч. магарешка кашлица“, следователно „откриването на магарешка кашлица е регистрирано в рамките на няколко десетки случая“ Оттам подчертават, че имунизационният план (ваксинация и реваксинация) срещу магарешка кашлица през 2023 г., извършен в рамките на Националния календар за профилактични ваксинации, е изпълнен на 100%.  

Препарати за ваксиниране има във всички региони. Спазването на ваксинационния календар значително ще намали статистиката на огнищата на тази инфекция, допълват “Роспотребнадзор” 

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 10 минути

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 1 час

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 3 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 3 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 3 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 4 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 5 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 5 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 7 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 7 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 7 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 8 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 9 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 9 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия