2

З имната вълна от респираторни вируси е в ход. Нарастват нивата на хоспитализации, свързани с COVID-19, грип и респираторно-синцитиален вирус, известен още като RSV, съобщава CNN.

Много болни съобщават, че симптомите им продължават повече от седмица, а при други дори до две седмици.

Нормално ли е това? Какви трябва да са очакванията ви за продължителността на вирусните респираторни заболявания? Кога трябва да се свържете с Вашия лекар за допълнителни изследвания? И какви други стъпки можете да предприемете, за да улесните възстановяването си? Например, препоръчително ли е да работите, да ходите на училище или да спортувате?

За да ни насочи към тези въпроси, CNN разговаря с д-р Леана Уен. Уен е лекар по спешна медицина и професор по здравна политика и управление в Училището по обществено здраве към Института Милкен на университета "Джордж Вашингтон". Преди това тя е била комисар по здравеопазването в Балтимор.

Много от нас имат приятели и колеги, които изпитват седмици наред симптоми на вирус. Нормално ли е това?

Д-р Леана Уен: Тук трябва да се разгледат три въпроса.

Първо, нека обсъдим колко дълго обикновено продължават симптомите при някои често срещани заболявания. При обикновена настинка симптомите обикновено достигат своя пик през първите няколко дни след началото. Някои симптоми, особено хрема, запушен нос или кашлица, могат да продължат до 14 дни.

По същия начин, въпреки че заразените с грип обикновено се подобряват в рамките на седем дни, при някои от тях симптомите могат да продължат повече от две седмици. Същото важи и за RSV, коронавируса и други вируси. Повечето симптоми обикновено достигат своя пик през първата седмица и повечето хора се подобряват в рамките на две седмици, но не е необичайно възстановяването на някои хора да отнеме повече време.

Второ, не е необичайно някои специфични симптоми да се задържат дори след отшумяването на други. Например при някои хора може да се появи упорита кашлица, която да продължи няколко седмици, докато други симптоми като болки в тялото и повишена температура могат да изчезнат в рамките на няколко дни.

Това е особено вярно за хората с основно белодробно заболяване, при които вирусът може да е влошил състоянието им. Например, при хора с астма може да се наложи да използват повече инхалатора си през седмиците или месеците след инфекцията. Съществуват и следвирусни състояния, като например дълъг COVID, които са свързани с постоянни симптоми като умора и мозъчна мъгла. Тези симптоми могат да продължат с месеци или по-дълго.

На трето място, възможно е също така някой, който смята, че има едно дълго вирусно заболяване, всъщност да преживее няколко кръга вирусни инфекции. Децата в училище и детските градини например може да имат едно вирусно заболяване, което тъкмо започва да отшумява, когато се заразяват с друго. Възможно е дори да се заразяват с повече от един вирус по едно и също време. Това, което изглежда като продължително възстановяване, всъщност може да е резултат от няколко припокриващи се вируса.

Кога хората трябва да решат да потърсят допълнителна медицинска помощ?

Уен: Първо и най-важно е каква е възрастта на човека и какви са неговите предшестващи медицински състояния? Хората в крайните възрасти - новородените и възрастните хора - са по-склонни да се разболеят тежко от вирусни заболявания. Лицата със заболявания като сърдечни и белодробни болести, както и тези с понижен имунитет, също са по-уязвими.

Тези лица трябва по-рано да потърсят допълнителна медицинска помощ. В идеалния случай те вече трябва да са изготвили план с личния си лекар за това какви симптоми трябва да ги накарат да потърсят помощ. Всеки трябва да знае как да се свърже с лекаря си в извънработно време, а ако това не е възможно, да има план за това в кой кабинет за спешна помощ или спешен кабинет ще отиде, ако възникне необходимост.

Друг фактор е дали е извършено тестване. Знаете ли вече кой вирус причинява симптомите ви? Някои хора може вече да са направили положителен тест, например за COVID-19, и да са започнали антивирусно лечение. Направена ли Ви е и рентгенова снимка на гръдния кош? Провеждането на допълнителни изследвания е една от причините да потърсите медицинска помощ, а някой, който току-що е преминал през изследвания, може да не се нуждае от повторното им провеждане толкова скоро. Все пак той трябва да се обърне към своя лекар, за да е сигурен, особено ако е в уязвима група.

Третият ключов фактор е времето и прогресирането на симптомите ви. Ако са минали 10 дни, но симптомите ви се подобряват, това е различна история от тази, ако са минали повече от две седмици и сега имате нови или по-лоши симптоми. Симптомите, които трябва да предизвикат спешна помощ, включват задух, болка в гърдите и невъзможност за задържане на течности.

Освен това, ако симптомите ви се подобрят, но след това отново се влошат, е възможно да имате втора, различна инфекция. Ако имате право на антивирусно лечение, помислете дали да не се свържете с Вашия лекар, за да видите дали можете да бъдете изследвани за грип или  COVID-19. Съществува и възможността да имате нещо различно от вирусна респираторна инфекция. Някои хора, които първо имат вирусна инфекция, могат след това да развият бактериална инфекция.

Или може би симптомите Ви се дължат на нещо друго, а не на инфекция. Умората, която изпитвате, може да е признак на анемия или дисфункция на щитовидната жлеза, например. Последният фактор, който трябва да вземете предвид, е да слушате тялото си. Вашият лекар е експерт по отношение на медицината, но вие сте експертът по отношение на себе си. Вие познавате тялото си най-добре. Ако нещо не ви се струва наред, това е още една причина да потърсите помощ по-скоро рано, отколкото късно.

Какво трябва да очаквате, ако се обърнете към лекаря си, и какви въпроси трябва да зададете?

Уен: Вашият лекар може да назначи лична или виртуална среща с вас. Той ще ви попита за симптомите ви, така че не забравяйте да донесете подробно описание на това как сте се чувствали и как симптомите са се променяли - или не - с течение на времето. Опишете какви лечения сте опитали и дали са ви помогнали. Не забравяйте да споменете конкретен симптом, който ви притеснява.

Възможно е да ви бъде препоръчано да направите допълнителни изследвания, например вирусни тестове, кръвни изследвания или рентгенова снимка на гръдния кош. Въпросите, които трябва да зададете, включват какво трябва да покажат тези тестове, както и какво да направите, ако тестовете са отрицателни. Трябва ли да продължите поддържащото лечение, като течности и лекарства за понижаване на температурата? Има ли други диагнози, които Вашият лекар обмисля? 

Какви други стъпки бихте могли да предприемете, за да улесните възстановяването си? Например, препоръчително ли е да работите, да ходите на училище или да спортувате?

Уен: Повечето вирусни заболявания се саморазрешават, което означава, че преминават от само себе си без специално лечение. Начинът, по който хората се възстановяват, зависи много от това какво са правили в миналото и какво е състоянието им в момента. Някои хора се нуждаят от много почивка. Други предпочитат да се занимават и да продължат с леки физически упражнения. Като цяло всички тези варианти са разумни и хората трябва да обсъдят индивидуалните обстоятелства с доставчика си на здравни грижи.

Внимание, препоръките на д-р Леана Уен имат информативен характер. Консултирайте се с вашия лекар, ако имате притеснения за своето здравословно състояние. 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 42 минути

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 47 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.