297

В ладимир Путин е поискал САЩ да изтеглят всичките си военни сили от Източна и Централна Европа.

Междувременно американският президент Джо Байдън предупреди, че "руската инвазия в Украйна е въпрос на дни".

Последните данни на разузнаването на САЩ сочат, че Русия е изпратила още 7000 военнослужещи към границите на Украйна и няма никакво изтегляне на руски сили, както твърди Москва, предава АП.

Удар: Русия изгони зам.-посланика на САЩ Бърт Горман

Високопоставен американски служител съобщи в четвъртък, че Кремъл е дал своя отговор на предложенията на САЩ и НАТО относно Украйна и европейската сигурност.

"Настояваме за изтегляне на всички американски военни сили и въоръжения, разположени в Централна и Източна Европа, Югоизточна Европа и Прибалтика. Убедени сме, че националният капацитет в тези зони е достатъчен. Готови сме да обсъдим тази тема въз основа на членове 4 и 5 от руския проект на договор", пише в писмото, изпратено от руското външно министерство.

Отговорът е връчен на посланика на САЩ в Москва Джон Съливан, като същевременно руските власти са наредили експулсирането на зам.-посланика Бърт Горман.

„На американския дипломат наистина беше наредено да напусне Русия, но това беше стриктно в отговор на необоснованото експулсиране на нашия дипломат от посолството ни във Вашингтон, въпреки неговия статус на висш служител”, заявиха от руското външно министерство, като не посочиха името на изгонения руски дипломат и кога му е било наредено да напусне.

Има движение на руска военна техника от и към границата с Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че алиансът е обезпокоен, че "Русия се опитва да създаде претекст за въоръжена атака срещу Украйна".

Британският министър на въоръжените сили Джеймс Хепи нарече твърдението на Русия за изтегляне на войските "дезинформация".

Близо 60% от руските сухопътни бойни сили вече се намират край границите на Украйна.

В отговор САЩ започнаха да разполагат 5000 войници в Полша и Румъния. Други 8500 са в режим на готовност. Великобритания изпраща стотици войници в Полша, предлага повече военни кораби и самолети и удвоява персонала си в Естония.

Ако газът от Русия спре: Кой как се подготвя

Германия, Холандия и Норвегия изпращат допълнителни войски в Литва.

Дания и Испания предоставят самолети за охрана на въздушното пространство в региона на Балтийско море и Черно море.

"Изхождаме от факта, че разполагането на руските въоръжени сили на своя територия не засяга и не може да засегне основните интереси на САЩ. Бихме искали да напомним, че нашите сили не се намират на украинска територия", гласи руската позиция за предложенията на САЩ и НАТО относно Украйна и европейската сигурност.

Москва: Путин понякога се шегува с „руските планове“ за нападение срещу Украйна

"Обвиненията, съдържащи се в отговора на САЩ, че Русия е "окупирала Крим", също не отговарят на истината. През 2014 г. в Киев беше извършен държавен преврат, чиито инициатори, подкрепени от САЩ и техните съюзници, си поставиха за цел да създадат националистическа държава, която да наруши правата на руското и рускоезичното население, както и на други нетитулни етнически етноси. Не е изненадващо, че в тази ситуация кримският народ гласува за обединение с Русия. Решението на жителите на Крим и Севастопол да се върнат в състава на Руската федерация беше взето чрез свободно изразяване на тяхната воля в изпълнение на правото на самоопределение, залегнало в Устава на ООН. Не е използвана сила или заплаха за употреба на сила. Въпросът за принадлежността на Крим е затворен", посочва Кремъл.

"Ако Украйна бъде приета в НАТО, ще има реална заплаха режимът в Киев да се опита да "върне" Крим със сила, което ще въвлече САЩ и техните съюзници, в съответствие с член 5 от Вашингтонския договор, в пряк въоръжен конфликт с Русия с всички произтичащи от това последствия".

"Заявяваме, че американската страна не е дала конструктивен отговор на основните елементи на проекта за договор за гаранциите за сигурност, подготвен от руската страна", твърди Кремъл.

"Пренебрегват се нашите червени линии и местни интереси в областта на сигурността и се отхвърля неотменимото право на Русия да ги прилага. Това със сигурност е неприемливо за нас".

"САЩ потвърждават "твърдата си подкрепа" за политиката на НАТО на "отворени врати". Но това противоречи на основни ангажименти на СССЕ/ОССЕ, най-вече на ангажимента "да не се укрепва собствената сигурност за сметка на сигурността на другите", заявява Москва.

"Русия продължава да се застъпва за интегриран подход към стратегическите въпроси. Предлагаме да работим заедно, за да разработим ново "уравнение на сигурността".

"Призоваваме САЩ и НАТО да се върнат към изпълнението на международните си ангажименти за поддържане на мира и сигурността. Очакваме конкретни предложения от членовете на Алианса относно съдържанието и формите на правно обвързване на отказа от по-нататъшно разширяване на НАТО на Изток".

"Що се отнася до предотвратяването на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него, приветстваме готовността на САЩ да участват в съответните консултации. Това обаче не може да замени решаването на основните въпроси, повдигнати от Русия", смята Русия.

"В своята позиция САЩ не са отговорили на елемент от пакета от мерки, който предложихме, като изтегляне на ядрените оръжия, разположени извън националната им територия, и отказ от по-нататъшното им разполагане извън националната територия, а са се ограничили да споменат необходимостта от разглеждане на въпроса за нестратегическите ядрени оръжия в рамките на платформата за стратегически диалог, без да вземат предвид спецификата на тяхното разполагане и други фактори, влияещи върху сигурността на страните".

"Изявленията в общия план относно разглеждането от американска страна на неделимостта на сигурността, са в пряко противоречие с нежеланието на Вашингтон да се откаже от контрапродуктивния си и дестабилизиращ курс на създаване на предимства за себе си и своите съюзници за сметка на интересите на Русия в областта на сигурността. Това се случва в резултат на необузданото прилагане от страна на ръководения от САЩ Северноатлантически алианс на политика на неограничено геостратегическо и военно усвояване на постсъветското пространство, включително на територията на Украйна, която е с особено чувствителен характер за нас. Всичко това се случва непосредствено на границите на Русия", посочва руското външно министерство.

"Изглежда, че американската страна предполага, че военното напрежение може да бъде намалено чрез по-голяма прозрачност и допълнителни мерки за намаляване на риска в съответствие със западните предложения за модернизиране на Виенския документ. Смятаме подобен подход за нереалистичен и едностранен, целящ да "разобличи" дейността на руските въоръжени сили".

"Отбелязваме вниманието на американската страна към руската идея за допълнителни мерки за намаляване на риска по отношение на полетите на тежки бомбардировачи в близост до националните граници на страните. Виждаме тема за обсъждане и потенциал за взаимно приемливи споразумения. Напомняме за един също толкова важен елемент от нашето пакетно предложение, който се отнася до подобни походи на надводни бойни кораби, които също са свързани със сериозни рискове", смята Кремъл.

"Отбелязваме желанието на САЩ да работят по същество по отделни мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска. Същевременно отбелязваме, че Вашингтон най-накрая призна валидността на редица руски предложения и инициативи в тези области, които бяха представени през последните години".

"САЩ предлагат да се включат "незабавно" в диалога за стратегическа стабилност, за да се разработят "последващи мерки след СТАРТ". По този начин обаче американската страна се опитва да наложи подход, който не е съгласуван с нас и който се фокусира единствено върху ядрените оръжия, без да се отчита способността на тези или онези средства да носят пряка заплаха за националната територия на другата страна", заявява Русия.

"Подобна едностранчива гледна точка противоречи на договореностите, постигнати на срещата на върха между САЩ и Русия на 16 юни 2021 г. в Женева, относно всеобхватния характер на стратегическия диалог, предназначен да положи основите на бъдещи мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска".

"Предложената от американската страна възможност за развитие на идеята ни за мерки за взаимна проверка по отношение на комплексите "Aegis Ashore" в Румъния и Полша, както и на някои съоръжения в европейската част на Русия, може да бъде използвана в бъдеще".

"Повтарящата се в отговора на САЩ теза, че Русия е "разпалила конфликта в Донбас", е несъстоятелна. Причините за него са от чисто вътрешноукраински характер. Тя може да бъде решена единствено чрез прилагане на споразуменията от Минск и пакета от мерки, чийто приоритет и отговорност за прилагането им са ясно определени и единодушно потвърдени в Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на ООН, включително от Съединените щати, Франция и Обединеното кралство. В параграф 2 от тази резолюция като страни са посочени Киев, Донецк и Луганск. В нито един от тези документи не се споменава отговорността на Русия за конфликта в Донбас. Русия, заедно с ОССЕ, играе ролята на посредник в основния формат на преговорите - Контактната група - и заедно с Берлин и Париж - в Нормандския формат, който формулира препоръки към страните в конфликта и следи за тяхното изпълнение", твърди Русия.

"Мерките за укрепване на доверието и сигурността във Виенския документ от 2011 г. са адекватни на настоящата обстановка. Трябва да са налице необходимите условия, за да може да се започне обсъждане на тяхното подновяване. За тази цел САЩ и техните съюзници трябва да се откажат от политиката на сдържане на Русия и да предприемат конкретни практически мерки за деескалация на военно-политическата ситуация".

"Бихме искали да уточним, че нашите предложения са свързани с решаването на проблема с наличието на американски ядрени оръжия на територията на някои неядрени държави от НАТО - в нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие - които могат да поразяват цели на руска територия. Това ще включва и премахване на инфраструктурата за бързото разполагане на такива оръжия в Европа, както и прекратяване на практиката на НАТО да провежда учения с участието на неядрени държави-членки на НАТО, в боравенето с тези оръжия".

"Без премахването на този дразнител е невъзможно да се обсъжда темата за нестратегическите ядрени оръжия", категорична е Русия.

"Преди всичко става дума за създаване на устойчива основа на архитектурата на сигурността под формата на споразумение за отказ на НАТО да предприема по-нататъшни действия, които са в ущърб на сигурността на Русия. Това остава постоянен императив за нас. Без такава здрава основа взаимосвързаните мерки за контрол на въоръженията и намаляване на военния риск, които гарантират ограничаване и предвидимост на военните дейности в определени области, дори и да бъдат договорени, няма да бъдат устойчиви в дългосрочен план".

"Считаме този въпрос (за ракетите със среден и малък обсег) за една от приоритетните области на американско-руския диалог за стратегическа стабилност. Смятаме, че тази категория оръжия е необходим компонент на новото "уравнение на сигурността", което Русия и САЩ трябва да разработят заедно", добавят в отговора си от руското външно министерство.

Коментари 297
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

297 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Пожарът в Гърция отново се разгоря, достигна границата на България

Пожарът в Гърция отново се разгоря, достигна границата на България

Свят Преди 48 минути

Гръцките власти са спрели да гасят по въздух

Докладът за корупция в Агенция „Митници” е входиран в ДАНС и МВР

Докладът за корупция в Агенция „Митници” е входиран в ДАНС и МВР

България Преди 2 часа

Той беше изпратен до службите тази сутрин от председателя на ДПС Делян Пеевски

Кой ще открие Олимпиадата? Селин Дион или Лейди Гага?

Кой ще открие Олимпиадата? Селин Дион или Лейди Гага?

Любопитно Преди 3 часа

Слуховете за евентуална рокада се засилиха след пристигането и на двете звезди в Париж

Да живееш в най-луксозната яхта в света... срещу 11,2 млн. долара (СНИМКИ)

Да живееш в най-луксозната яхта в света... срещу 11,2 млн. долара (СНИМКИ)

Любопитно Преди 3 часа

Ако нямате проблем с липсата на твърда почва под краката, това е любопитно предложение

Стоянов за сигнала на Пеевски: Нямам информация

Стоянов за сигнала на Пеевски: Нямам информация

България Преди 3 часа

Стоянов: Нямам конкретика, предишните дни не е получаван

Главчев отговори на Радев за посланика ни в Украйна

Главчев отговори на Радев за посланика ни в Украйна

България Преди 3 часа

Главчев: За временно управляващ такива процедури не се изискват

Снимката е илюстративна

Държавите, в които празненствата никога не спират

Любопитно Преди 4 часа

Коя е държавата с 35 официални празника

<p>Светът подобри рекорда за най-горещ ден само за 24 часа</p>

Земята се "наслади" на най-горещия ден в историята си в понеделник

Свят Преди 4 часа

Учените очакват шокиращите климатични рекорди да продължат

Откриха античен саркофаг на плажа във Варна (СНИМКИ)

Откриха античен саркофаг на плажа във Варна (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Културната ценност е от периода на Римската империя

Депортиране и масово задържане: Ще се пребори ли Тръмп с имиграцията в САЩ

Депортиране и масово задържане: Ще се пребори ли Тръмп с имиграцията в САЩ

Свят Преди 5 часа

Републиканците настояват, че не става въпрос за блокиране на имиграцията, а за предотвратяване на незаконното пребиваване в САЩ

.

Великобритания: Путин има нужда от 5 г., за да попълни руската армия, загубите достигат 550 хил.

Свят Преди 5 часа

Повече по темата може да прочетете в следващите редове

Русия: Детската болница в Киев е поразена с украински ракети

Русия: Детската болница в Киев е поразена с украински ракети

Свят Преди 5 часа

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова повтори позицията на Москва

,

Земята избухна пред очите на туристи в Йелоустоун

Любопитно Преди 5 часа

Каква е причината четете в следващите редове

Как Сикрет Сървис се провали с охраната на Тръмп

Как Сикрет Сървис се провали с охраната на Тръмп

Свят Преди 5 часа

Двама служители на службите за сигурност са напуснали позициите си малко преди стрелбата по Тръмп

ЕК: Препоръчахме на България промени в Конституцията, защото наблюдавахме трайни проблеми

ЕК: Препоръчахме на България промени в Конституцията, защото наблюдавахме трайни проблеми

Свят Преди 5 часа

В Брюксел представят годишния доклад за върховенството на закона в ЕС

<p>Изпълненият с демони трагично кратък живот&nbsp;на Ейми Уайнхаус</p>

Изпълнен с демони: Историята на трагично краткия живот на Ейми Уайнхаус

Любопитно Преди 5 часа

Легендарната изпълнителка си отиде внезапно на 23 юли 2011 г