2

Б ританският принц Уилям и съпругата му Кейт се отправят в сряда към САЩ на първото си посещение там от осем години на фона на повишеното внимание на медиите отвъд Атлантическия океан към британското кралско семейство и синовете на крал Чарлз Трети, предаде Ройтерс. Те ще се опитат и да привлекат вниманието към наградата "Ъртшот" (Earthshot) за новатори в областта на околната среда по време на визитата си.

Британски медии: Мемоарите на принц Хари не са променени след смъртта на кралица Елизабет Втора

Посещението в САЩ ще е първата визита в чужбина за принцът и принцесата на Уелс след смъртта на кралица Елизабет Втора, след която първородният син на Чарлз стана наследник на британския престол. То идва няколко дни, преди живеещият в Лос Анджелис по-малък брат на престолонаследника принц Хари и американската му съпруга Меган да попаднат под светлините на прожекторите на престижна наградна церемония и представяне по Нетфликс на документален биографичен филм.

Истински кралски блясък: Кейт прикова погледите на прием в Бъкингам

Но колкото и да се опитват кралските особи да се съсредоточат върху наградата, Уилям вероятно ще се сблъска с въпроси за Хари и Меган, които критикуваха кралското семейство за расизъм и безчувствено отношение в интервюта с Опра Уинфри и други американски медии. 

За мнозина в британските медии за кралските коментатори това ще е възможност за съпоставяне на популярността на двамата братя, чието отдалечаване редом с критиките на Хари и Меган към монархията, се превърнаха в основен сюжет от живота на династията Уиндзор през последните години.

Кралското семейство са група конкуренти, винаги са били и винаги ще е така, каза кралският биограф Андрю Мортън за Ройтерс.

"Принц Уилям е бъдещият крал, принц Хари вече няма кралски ангажименти. Но независимо от това те ще следят внимателно кой привлича повече внимание, за кого вестниците пишат по-пространно и ако ви кажат, че не е така, не им вярвайте".

Уилям и Кейт ще посетят Бостън, за да участват в церемонията за връчване на наградите "Ъртшот" за екология, създадени от принца. Предишното им посещение в САЩ бе през ноември 2014 г., когато гостуваха на тогавашния президент Барак Обама в Белия дом. Този визита ще е с по-нисък ранг, те ще посетят местни екологични и образователни инициативи и организации в Бостън, а самата церемония ще е звездно събитие с участието на носителката на награди "Грами" Били Айлиш и на лауреата на "Оскар" Рами Малек.

"На първо място във фокуса на вниманието ни е наградата "Ъртшот" и няма да се разсейваме с други неща", каза източник, близък до принц Уилям.

Най-известното политическо семейство в САЩ - на Кенеди, се включва в драмата около династията Уиндзор. По време на тридневното си посещение 40-годишните Уилям и Кейт ще посетят Президентската библиотеката и музей "Джон Ф. Кенеди", където ще се срещнат с Карълайн Кенеди, дъщеря на бившия президент и настоящ посланик на САЩ в Австралия.

Няколко дни по-късно херцозите на Съсекс Хари и Меган ще бъдат в Ню Йорк за наградата "Пулс на надежда" на фондацията на името на Робърт Ф. Кенеди, с която ще бъдат отличени за усилията си за социална промяна и работа в сферата на защита на човешките права заедно с други личности, сред които и украинския президент Володимир Зеленски.

"Короната" се завръща с разпадащия се брак на Чарлз и Даяна

За мнозина в британските медии Хари и Меган се превърнаха в кралски злодеи, обърнали гръб на задълженията си, но възползващи се от кралския си статут, за да печелят милиони от апетитни ангажименти, сред които е и предстоящ документален сериал за Нетфликс. Отношенията със стрийминг платформата предизвикаха особена критика заради представянето на британското кралско семейство в популярния сериал на платформата "Короната", особено на събитията около Чарлз и разпада на брака му с покойната вече принцеса Даяна, майка на принцовете Уилям и Хари.

Уилям и Кейт са представяни в британските медии като отговорни и достойни, олицетворяващи стила на монархията, наложен от покойната кралица Елизабет Втора.

Социологическите проучвания сочат разделение сред поколенията, като по-младите британци симпатизират повече на Хари и Меган в сравнение с поданиците на възраст над 60 г.

"Ще бъде интересно да се сравни броя на зрителите в Ню Йорк, където Хари и Меган ще получат наградата, и на тези на Уилям и Катрин в Бостън", каза Мортън.

Обединени в скръбта: Уилям, Хари, Меган и Кейт се появиха заедно

Ерин Хил, старши редактор в американското списание "Пийпъл", е съгласна с него. Според нея е естествено хората за искат да сравнят двете двойки. "Според мен обаче американската публика не ги възприема като конкуренти", каза тя за Ройтерс.
Според нея интересът в САЩ и към посещението на Уилям и Кейт, и към документалната поредица на Нетфликс, ще е голям. А мемоарите на принц Хари, които ще са на пазара от януари, ще бъдат "книгата на годината".

"Мога да кажа, че американците никога досега не са били така ентусиазирани спрямо кралското семейство, както сега", каза Мортън, който е в Калифорния з представяне на книгата си "Кралицата". "Сериалът "Короната", въпреки всички критики, всъщност създаде ново поколение почитатели на монархията", каза той.

Първите награди "Ъртшот" бяха връчени миналата година в Лондон, непосредствено преди Обединеното кралство да стане домакин на конференцията за климата КОП26. 

Престолонаследникът и съпругата му също така ще обърнат внимание на по-мащабни теми, използвайки звездната си мощ, за да подчертаят работата на организацията "Рока Инк." (Roca Inc.), която се опитва да подобри живота на младите хора, разрешавайки въпроси като расизъм, бедност и лишаване от свобода. Те също така ще посетят Центъра за развитие на детето към Харвардския университет, лидер в изследването на дългосрочното въздействие на преживяванията в ранна детска възраст.

"Ъртшот" предлага 1 милион лири (1,2 милиона долара) под формата на парична награда за победителите в пет отделни категории: опазване на природата, чист въздух, възраждане на океаните, премахване на отпадъците и изменение на климата. Победителите и всичките 15 финалисти също така получават помощ за разширяване на проектите си, за да отговорят на глобалното търсене.

Победителите ще бъдат обявени на 2 декември в зала "Ем Джи Ем Мюзик Хол" в Бостън на бляскаво шоу с участието на Били Айлиш, Ани Ленъкс, Ели Голдинг. Церемонията ще включва и видео, в което разказвачи са естествоизпитателят Дейвид Атънбъро и актрисата Кейт Бланшет.  

Наградите ще бъдат връчени от актьора Рами Малек, комедийната звезда Катрин О'Хара и актрисата и активистка Шайлийн Удли. Шоуто ще бъде водено от Клара Амфо от Би Би Си и американския актьор и продуцент Даниъл Дей Ким.   

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 3 минути

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 10 минути

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 1 час

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 1 час

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 1 час

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 2 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 3 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 3 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 4 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 4 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 4 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 4 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 4 часа

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова