196

С тази реч руският президент Владимир Путин призова законодателният орган на Руската федерация да подкрепи суверенитета на непризнатите от международната общност сепаратистки републики в украинската област Донбас.

„Тема на изказването ми са събитията в Украйна и защо това е толкова важно за нас, за Русия. Разбира се, обръщението ми е и към нашите сънародници в Украйна.

През декември миналата година ние предадохме на западните партньори проекта на договора между Руската федерация и Съединените американски щати за гаранции за сигурност, както и проекта на споразумението за мерките за осигуряване на сигурността на Руската федерация и държави членки на НАТО.

В отговора от САЩ и НАТО имаше много общи думи. Имаше и рационални зърна, но всичко това се отнасяше до второстепенни моменти и изглеждаше като опит да се протака въпросът, да се отклони дискусията настрана.

Путин: Русия подкрепя суверенитета на бившите съветски републики

Ние реагирахме съответно на това, подчертахме, че сме готови да вървим по пътя на преговорите, обаче при условие, че всички въпроси ще се разглеждат заедно, като комплекс, без да се отделят основните, фундаментални руски предложения. А те съдържат три ключови пункта. Първо – недопускане на по-нататъшно разширяване на НАТО. Второ – отказ от разполагане на ударни оръжейни системи до руските граници. И, най-после, връщане на военните потенциал и инфраструктурата на блока в Европа към състоянието от 1997 г., когато беше подписан Основополагащият акт Русия-НАТО.

Тъкмо тези наши принципни предложения са игнорирани. Западните партньори, повтарям, още веднъж озвучиха заучени формулировки за това, че всяка държава има право да избира свободно начини за осигуряване на сигурността си и да влиза в каквито и да са военни съюзи и алианси. Тоест в позицията им нищо не се промени, се чуват същите позовавания към прословутата политика на „отворени врати“ на НАТО. Още повече, отново ни опитват да шантажират, отново ни заплашват със санкции, които, между другото, те все едно ще въвеждат докато ще се укрепва суверенитетът на Русия и ще расте мощта на нашите Въоръжени сили. А претекста за поредна санкционна атака винаги ще го намерят или просто ще фабрикуват, при това независимо от ситуацията в Украйна. Целта е една – да възпират развитието на Русия. И те ще го правят, както правеха преди, даже изобщо без да имат какъвто и да е формален претекст, само защото сме тук и няма да се откажем от суверенитета си, националните си интереси и ценностите.

Зеленски: Няма да има голяма война срещу Украйна

Искам ясно и направо да кажа, че в сложилата се ситуация, когато нашите предложения за равнопоставения диалог по принципните въпроси фактически останаха без отговора от страна на САЩ и НАТО, когато нивото на заплахи за наша страна значително се увеличава, Русия има пълно право да взема реципрочни мерки за осигуряване на собствената сигурност. Тъкмо по този начин ще действаме.

Що се отнася до положението в Донбас, виждаме, че управляващите в Киев постоянно и публично заявяват за нежеланието да изпълняват Минския комплекс от мерки за урегулиране на конфликта, не са заинтересовани от мирно решение. Напротив, се опитват да организират в Донбас блицкриг, както това вече ставаше през 2014 и 2015 г. С какво завършиха тогава тези авантюри, ние помним.

Москва призова света да признае Донецка и Луганска народни републики

Сега практически няма нито ден без обстрели на населените места в Донбас. Създадената голяма войскова групировка постоянно използва ударни безпилотни самолети, тежка техника, ракети, артилерия и системи за залпов огън. Не се спират убийствата на мирни жители, блокадата, тормозът над хората, включително над деца, жени, възрастни. Както казват при нас, не се вижда краят на това нещо.

А така нареченият цивилизован свят, за единствените представители на който се обявиха нашите западни колеги, предпочита да не забелязва, като че ли и няма целия този ужас, геноцид, на който са подложени почти 4 милиона души, и само защото тези хора не се съгласиха с подкрепения от Запад преврат в Украйна през 2014 г., излязоха срещу поставеното на държавно ниво движение в посока на пещерния и агресивен национализъм и неонацизъм. И те се борят за своите елементарни права – да живеят на собствената земя, да говорят своя език, да запазват културата и традициите си.

Колко може да продължава тази трагедия? Колко още това може да се търпи? Русия направи всичко за да запази териториалната цялост на Украйна, през тези години тя последователно и търпеливо се бореше за изпълнение на Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2202 от 17 февруари 2015 г., която закрепи Минския комплекс от мерки от 12 февруари 2015 г. за урегулиране на ситуацията в Донбас.

Всичко е напразно. Сменят се президенти, депутати на Радата, но не се променя същината, агресивният, националистически характер на самия режим, завзел властта в Киев. Той напълно е резултат на държавния преврат през 2014 г., и онези, които тогава поеха пътя на насилие, кръвопролитие, беззаконие, не са признавали и не признават никакво друго решение на въпроса на Донбас освен военното.

В тази връзка смятам за необходимо да вземем вече отдавна появило се решение – да признаем незабавно независимостта и суверенитета на Донецката Народна Република и Луганската Народна Република.

Моля Федералното събрание на Руската Федерация да подкрепи това решение и след това да ратифицира Договори за приятелство и взаимна помощ с двете републики. И двата документа ще бъдат подготвени и подписани в близкото време.

А от онези, които е завзели и удържат властта в Киев, ние изискваме да спрат незабавно бойните действия. Иначе цялата отговорност за евентуално кръвопролитие ще бъде изцяло на съвестта на управляващия на територията на Украйна режим.

Като обявявам за приетите днес решения, сигурен съм в подкрепа от гражданите на Русия, всички патриотически сили в страната”, заключи Путин.

Коментари 196
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

196 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 4 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 8 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 9 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 9 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 9 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери