18

М еждународният съд в Хага разпореди САЩ да вдигнат санкциите за „хуманитарни стоки”, които президентът Доналд Тръмп отново наложи срещу Иран.

Единодушно магистратите отсъдиха, че Вашингтон „трябва да премахне по свой избор всички пречки, произтичащи от мерките, обявени на 8 май, за свободния износ за Иран на лекарства и медицински изделия, хранителни и селскостопански стоки”, както и части на самолети. Това съобщи председателят на Международния съд Абдулкави Ахмед Юсуф.

Петролът скочи, идва ли шок с цените в България

Според магистратите, санкциите върху стоки, „необходими за хуманитарни нужди, могат да окажат сериозно вредно въздействие върху здравето и живота на хората на територията на Иран”.

Американските санкции върху резервните части на въздухоплавателните средства пък „потенциално могат да застрашат безопасността на гражданската авиация в Иран и живота на нейните пътници”.

Съдът в Хага се произнася по споровете между държавите-членки на ООН. Решенията му са задължителни и не могат да бъдат обжалвани, но няма механизъм за тяхното налагане.

Като обвини САЩ, че „задушават” икономиката му, Иран предприе съдебна битка, след като президентът Тръмп едностранно наложи отново санкции срещу Техеран, които преди това бяха преустановени съгласно международното споразумение за иранската ядрена програма, сключено през 2015 г.

Нова серия наказателни мерки на Вашингтон срещу ислямската република трябва да влезе в сила на 4 ноември. Те са насочени към рязко ограничаване на иранския износ на петрол.

Иран приветства като „победа за правото” решението на Международния съд в Хага и като доказателство, че „американското правителство с всеки изминал ден става все по-изолирано”.

„Нов провал за обичащото санкциите американско правителство и победа за правото”, написа в Туитър министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф.

Отговорът на САЩ не закъсня. Държавният секретар Майк Помпео коментира, че съдът в Хага няма юрисдикция върху решението за санкциите срещу Техеран и обяви, че Съединените щати прекратяват договора от 1955 г. за приятелство с Иран, който урежда двустранните икономически и консулски връзки.

Руснаци прогнозират 250 долара за барел при война с Иран

Какво се очаква от новите санкции на САЩ върху Иран

ЕС, Русия и Китай срещу САЩ, смяха се на Тръмп в ООН

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@