14

П рез последните дни, иранският президент Хасан Рухани обяви, че е съвсем възможно страната му да не продължи да спазва всички договорености от ядреното споразумение, сключено през 2015 година. Изявлението на Рухани идва година след решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от същото това споразумение и позицията на Иран не е изненадваща. И въпреки че светът не се изправи пред неименуема криза, Техеран и Вашингтон вървят бавно към директен сблъсък, в който според наблюдатели може да доведе до война. Няма съмнение, че ситуацияа е повече от опасна, но според дипломати и анализатори, все още може да се търси дипломатическо решение.

За последната година, иранската стратегия беше да се остане в рамките на споразумението, като в същото време се европейските партньори по него да се държат възможно по-далеч от американската позиция. За ЕС сделката с Иран е добра заради икономическите облаги и възможността за търговия с един жаден за продукти пазар. Но нещата се промениха постепенно през последните месеци – на първо време ЕС втвърди тона към Иран заради разкритието на шпионска мрежа в Европа и готвени атаки миналото лято, насочени срещу критици на Техеран и на второ място, защото САЩ засилиха натиска си с нови санкции. Днес, всяка компания от Брюксел до Пекин рискува да изгуби достъпа си до американския пазар и банкова система дори само заради намерение да се търгува с Иран. Не е нужно да се обяснява, че напрежението между САЩ и Иран има глобални последици.

През изминалата седмица администрацията на Тръмп наложи нови санкции върху търговията с метали и металодобивната промишленост в Иран. Малко след това американската армия започна разполагането на ракети и военна техника в Персийския залив. Пентагонът заяви, че към района ще бъде придвижено „значително количество военна мощ“. Миналият месец Щатите притиснаха най-големите клиенти на иранския петрол да спрат със закупуването му. Иран продава над 1 милион барела – едно от най-важните пера в иранската икономика. Най-важната военна и икономическа структура в страната – Революционната гвардия – също попадна в забранителен списък, след като беше обявена за терористична организация – за първи път официална държавна структура е обявявана на терористична.

Иранците също разполагат огнева мощ. Още преди две години се забеляза струпване на военна сила по границите на Иран, а също и в Персийския залив. Техеран подсили и многобройните си милиции в Йемен, Сирия и Ирак, на които беше дадена заповед да са в готовност за нападение върху американски военни части и инфраструктура. Това развитие на ситуацията крие реален риск от дестабилизация на целия регион, предвид обвързаността на местните правителства с едната или другата страна.

Добрата новина е, че както САЩ, така и Иран действат постепенно и може да се каже бавно. Рухани обяви, че Иран започва складирането на обеднен уран в стойности над договорените в сделката през 2015. Но Рухани не даде конкретен срок за този процес, нито заяви, че ще ограничи работата си с международните експерти, наблюдаващи ядрените процеси в страната.

Няма съмнение, че Китай, ЕС и Русия ще направят всичко възможно, за да възпрепятстват Иран да изгради напълно ядрената си програма. За нито една от страните не е добре дошла нова ядрена сила във вече силно нестабилен регион. В началото на май Пекин изпрати съобщение до иранското външно министерство, че очаква Техеран да се ограничи в действията си срещу ядрената сделка, заплашвайки, че Китай ще оттегли дипломатическата си подкрепа. ЕС също отправи подобни сигнали, макар и много по-меки.

В същото време, неяснотата около ситуацията между САЩ и Иран, както и наложените санкции, са възможност за Китай и Русия. Двете държави биха опитали да се възползват икономически. Москва не поддържа публично напълно иранската позиция, за да не отдръпне саудитците, с които Владимир Путин изгражда в момента добри връзки, но руснаците вече показаха, че са готови да бъдат силен партньор на Иран. Техеран има нуждата от всяка държава, която би помогнала в заобикалянето на санкциите.

Китай също предприе стъпки с критики към санкциите и забраната за закупуване на ирански петрол. Други държави извън ядрената сделка, но важни търговски партньори на Иран, също ще протестират срещу ограниченията. Индия и Турция намалиха доставките на ирански петрол, но няма да рискуват да прекъснат отношения с този важен доставчик.

Иран вероятно ще опита да спечели време до 2020 година, когато са изборите в САЩ. Нов президент може да предложи различна политика, която да поднови отношенията между страните. Ако Тръмп бъде преизбран, Техеран може да поеме по пътя на Северна Корея: ескалация както на реториката, така и на военизирането.

Засега войната е само част от политическите изказвания, но сблъсък е възможен. В Ирак – който иранците считат за своя заден двор - Щатите изграждат анти-ирански блок, а скорошното посещение на Майк Помпео беше категорично изявление, че САЩ не са склонни на преговори в момента. В Сирия американците подкрепят водените от кюрдите Сирийски демократични сили. Те контролират Източна Сирия и най-важно – магистралата, свързваща подкрепените от Иран сили на сирийския президент и Техеран. Според анализатори, ескалацията между Иран и САЩ може да започне именно в Сирия чрез атаки на подкрепени от тях трети страни. 

Сегашната ситуация е опасна и непредвидима, заради което трябва да бъде наблюдавана непрекъснато в Европа, тъй като ЕС е страна по ядрената сделка, геополитически съседен на Близкия изток регион и също така потребител на ирански петрол.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 8 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 13 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 13 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 13 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 13 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 13 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 14 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери