33

Н аредената от Кремъл частична мобилизация за попълване на празнотите в руските сили, които продължават да водят война в Украйна, предизвика остри негативни реакции в руското общество, накара много руски мъже да се спасяват в чужбина, извади наяве корупцията във военния елит и изостри до крайност риториката на пропагандния фронт, пишат в обзор от БТА.

Дотолкова, че водещият по един от рупорите на официалния държавен наратив – телевизия Ар Ти (RT),

стигна дотам да заяви в ефир, че украинските деца, на които не им харесва да живеят под руско управление, трябва да бъдат давени в бурно течаща река или заключвани и изгорени живи.

Миналата седмица Антон Красовски – водещ на предаване по Ар Ти, реагира красноречиво на казаното от госта му в студиото,

че през 80-те години, когато бил в Украйна, местни деца му казали, че са щели да живеят по-добре, ако я нямало Русия, която окупира страната им. В отговор Красовски заяви, че тези деца е трябвало да бъдат удавени. В предварително записаното, монтирано, одобрено и след това излъчено интервю, както обръща внимание британският в. „Гардиън“, Красовски казва още, че според него такива деца трябва да бъдат натикани в дървени колиби и подпалени.

Дори в ерата на днешната руска пропаганда, когато изглежда всичко може да мине безпроблемно по телевизията,

коментарът на ревностния поддръжник на войната предизвика ефект на „мръсна бомба“. Красовски постави телевизия Ар Ти в крайно неловко положение, а главната редакторка на медията Маргарита Симонян, която иначе също е категорично за войната, в понеделник се видя принудена да прекрати сътрудничеството си с водещия заради „дивашките“ му думи и „отвратителни“ коментари.

До момента държавната телевизия в Русия следва стриктно линията

на Кремъл и дори е призовавала руския президент Владимир Путин да действа още по-агресивно в Украйна, анализира Ройтерс.

Красовски обаче, който в същото предаване взе на подбив и съобщенията, че руски войници са изнасилвали възрастни украинки,

беше обвинен от украинския външен министър в подстрекателство към геноцид. Отделно от това руският Следствен комитет обяви, че ще разследва думите му, казани пред огромната руска аудитория.

„Ето какво поддържате, ако позволявате Ар Ти да се излъчва във вашите държави“,

каза украинският първи дипломат Дмитро Кулеба и се зарече Красовски да бъде изправен пред съд по обвинения в геноцид. „Това няма нищо общо със свободата на словото! Забранете Ар Ти в целия свят!“, призова Кулеба.

Британският всекидневник „Гардиън“ припомня, че това не е първата подобна проява на водещия Красовски, който работи в Ар Ти от 2020 г.

През 2021 г. той беше призовал руснаците, които тогава протестираха срещу правителството в Санкт Петербург, да бъдат вързани и удавени в канал. Сега Красовски се извини и се оправда, че „такива работи се случват, когато си в ефир. Увличаш се и не можеш да спреш…“.

А руският аналитик Сергей Маков дори предположи, че думите на Красовски са толкова скандални,

защото той може да е подставено лице на западни разузнавателни служби, посочва „Гардиън“. Изданието допълва, че досега руските държавни медии масово канеха коментатори, които отричат съществуването на украинска култура, а някои призоваваха и за анексирането на цяла Украйна.

Мръсната бомба“, „изпусната“ от Красовски, привлече вниманието и към страничните ефекти от мобилизацията,

след чието обявяване руснаците започнаха да осъзнават, че войната не е „като на кино“.

Както подчертава разследващият журналист от руския сайт „Медуза“ Алексей Ковальов,

за стотици хиляди руски семейства войната не е само непосредствена заплаха за техния поминък, след като главите на семейства биват хвърлени в сражения, без да се мисли какво ще стане с хората, за които те се грижат.

Войната е и огромно икономическо бреме. Ковальов посочва, че в „Телеграм“ се сформират чат групи,

в които съпруги и годеници на мобилизирани си обменят съвети къде може да се купят на сметка каски и бронежилетки, споделяйки растящото си отчаяние от хаотичната мобилизация.

Ковальов пише в анализ в сп. „Форин полиси“, че руските социални медии са пълни с клипове на новомобилизирани,

които биват настанявани в мизерни условия в набързо опънати палатки и студени изоставени казарми. Без храна, униформи, хигиенни материали, екипировка и командири. Тези мъже, някои от които са били прибрани направо от улицата, са оставени на самотек и разчитат единствено на колети с храна от близките си и на изпратени пари, с които да си купят комплекти за първа помощ или зимни дрехи.

Изпращане през сълзи: Първа мобилизация в Русия след Втората световна война

Но никой, който следи отблизо Русия, не би следвало да се изненадва от това, обобщава Ковальов.

Той обяснява, че руските генерали винаги са гледали на военните си окръзи като на феодални владения, а на наборниците – като на крепостни селяни, които съществуват с единствената цел да служат на личното им обогатяване. 

Авторът на „Медуза“ посочва и случая с бившия армейски генерал Андрей Гурульов,

сега санкциониран от САЩ член на Държавната дума. Докато е военен командир, Гурульов – днес гласовит поддръжник на войната в Украйна, е подведен под отговорност за „трудово робство“ на наборници. Впоследствие обвиненията са свалени и той на няколко пъти пътува до Сирия.

Корупцията е в сърцевината на неспособността на руските въоръжени сили да се справят на бойното поле и извън него,

коментира „Форин полиси“. Руската редакция на Би Би Си е установила поне 559 документирани случая на престъпна загуба на имущество в армията от 2014 г. насам, когато Русия за пръв път нахлува в Украйна. Интенданти отмъкват цели камиони с униформи, ботуши, зимна екипировка и спални чували. Сега се оказва, че стотици хиляди униформи, които е трябвало да бъдат раздадени на мобилизираните, са изчезнали. Корупцията върви по цялата верига на военното командване, обяснява Ковальов. А мащабите на кражбите, вършени от командири по места, изглеждат толкова големи, че дори и подкрепящи войната популярни блогъри се възмущават, пише Ковальов.

Този непредвидено отворил се вътрешен фронт на войната няма как да бъде затворен,

защото не е възможно в хода на военните действия да бъде предприета цялостна реорганизация на въоръжените сили, включваща смяна на ръководния състав и уволнение на хиляди офицери. Разследващи журналисти и активисти срещу корупцията отдавна са документирали екстравагантните палати на руския военен елит, посочва "Форин полиси“.

В момента вътрешният фронт на съпротива в Русия се разширява,

тъй като вече има новомобилизирани, които са загинали в Украйна. Руски медии, цитирани от ДПА, съобщиха тази седмица, че служители в московската градска администрация и работещи за федерални учреждения в столицата буквално бягат от частичната мобилизация. Сайтът „Вьорстка“ съобщава, че в някои отдели (на московската градска администрация) броят на служителите от мъжки пол, които са напуснали Русия, възлиза на 20-30 на сто от целия състав. Специалисти по информационни технологии са избягали в Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, уточнява „Вьорстка“.

ДПА отбелязва, че смъртта в Украйна на началник отдел в московското кметство само няколко дни след обявяването на частична мобилизация не само е влязла във водещите национални новини, но е предизвикала и паника сред колегите му.

„Форин полиси“ прогнозира, че руската военна катастрофа ще продължава да се разгръща,

а случващото се ще се приближава все повече до домовете на руснаците, за които войната е нещо средно между телевизионно забавление и далечен тътен.

До началото на частичната мобилизация на 21 септември Москва, Санкт Петербург и околните им региони до голяма степен бяха пощадени

и оттам не се набираха войници. Така животът на средностатистическия руснак продължаваше да си тече „нормално“. Същевременно обаче, мъже от етнически неруски райони заминаваха. Една от причините за това е, че от години армията е сред малкото източници на сигурен доход в тези части на Руската федерация. В резултат мъже от Дагестан, Бурятия и руския Далечен изток преобладаваха в списъците със загинали в „специалната военна операция“.

Нещо повече: мобилизацията необратимо унищожи социалния договор, обвързващ руснаците с техните управници

– минимална доза стабилност и благоденствие в замяна на пълна незаинтересуваност от политиката. Сега дори и най-верните слуги на режима не изглеждат в безопасност, отбелязва „Форин полиси“. Руските социални медии гъмжат от видеоклипове с полицаи, които обграждат мъже по улици, пазари и спирки на метрото, за да ги задържат и мобилизират. Мащабите на тези хайки няма как да бъдат омаловажени и те опровергават първоначалните усилия на пропагандистите на режима по телевизията и на други места да отхвърлят този вид събиране на мъже за бойното поле като изолирани случаи, резултат от престараване на наборни офицери, заключава „Форин полиси“.

В интервю за „Дойче веле“ Гвендолин Засе – водеща германска специалистка по Източна Европа,

казва, че в Русия съпротивата срещу мобилизацията все още не е достигнала критична точка, но „ястребите“ в обкръжението на Путин все повече укрепват позициите си.

Все повече се усеща и нервност във властовите кръгове в Москва, казва Засе,

както и несигурност сред регионалните съюзници на Русия, включително в Централна Азия. Възможно е след войната в Украйна този регион да се окаже много по-малко зависим от Русия, прогнозира анализаторката. Накрая всичко може да изглежда доста по-различно от това, което Путин си е представял, смята Засе. За момента обаче всичко говори за това, че Путин иска да унищожи украинската държава и украинците като нация, независимо от цената, анализира Гвендолин Засе пред ДВ.

Дотук, както изчислява „Форин полиси“, по данни на независими руски медии, 90 000 руски войници са извадени от строя

– загинали в бой, издъхнали в болница или толкова тежко ранени, че са станали инвалиди. Тези загуби надвишават жертвите във войните в Афганистан и Чечения. Това бяха политически опустошителни конфликти, оставили дълбоки рани у руското общество, които още не са излекувани. А освен това руските жертви в Афганистан бяха дадени за период от 10 години, докато сега съизмерим брой войници паднаха само за 8 месеца. А потвърдените загуби на военна техника са повече от тези на цялото въоръжение в армията на средноголяма европейка държава.

Но сегашното поражение на постсъветска Москва няма да е първото. В средата на 90-те години, припомня "Форин полиси", Русия беше надвита от далеч по-малка военна сила по време на Първата чеченска война, след предприемане на недообмислено нападение срещу столицата Грозни, основано на негодни разузнавателни данни и пълно високомерие. Колкото и да беше трудно да го направят тогава, водещи политици и медийни фигури намериха сили да кажат на руската общественост: „Войната свърши и ние загубихме“. Много от тези хора още са живи, допълва "Форин полиси". Сред тях е и висшият военен – генерал Анатолий Куликов, ръководил прекратявания на огъня и отстъпления.

Поражението в Чечения обаче отприщи вълна от ултранационалистическо негодувание.

А същата обсебеност от унижение и отмъщение сега се лее от речите на Путин за Украйна и дефинира толкова обхватна част от днешния руски дебат.

Ако Русия не се вгледа в себе си след като загуби войната в Украйна, нещо, което Германия направи след като загуби Втората световна война, цикълът от имперско негодувание и реваншизъм само ще се повтаря, предупреждава руският журналист Алексей Ковальов.

Но засега има данни, че Москва набира афганистански командоси,

които са без препитание, а са били обучени от американски "тюлени" и от инструктори на британските специални военновъздушни сили.

Междувременно двама кореняци сибиряци чукчи преодоляха с лодка 58-те километра от полуостров Чукотка до отдалечения остров Сейнт Лорънс в Аляска и потърсиха убежище в САЩ, за да не бъдат мобилизирани, съобщи радио „Свободна Европа“.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 11 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 11 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 12 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 12 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 12 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 12 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 12 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората