125

Р усия приключи държавните изпитания на своите най-нови зенитни ракетни системи С-500, изпрати първите противоракети от този модел да бранят Москва и смята скоро да снабди с такива оръжия Китай и Индия, съобщиха висши държавни служители.

Завършилите тестове потвърдиха, че С-500 "Прометей" (известна още като 55Р6М "Триумфатор-М") са абсолютно готови за експлоатация във въоръжените сили на Русия, заяви на 16 септември т. г. вицепремиерът Юрий Борисов.

Тайните на „Капустин Яр“ – най-секретната военна база в Русия

Според официален източник, цитиран от ТАСС на 13 октомври, министерството на отбраната вече е сключило договор за покупка на над 10 С-500, разработени от концерна "Алмаз-Антей", а първата бригада е изпратена в частите от Въздушно-космическите сили, охраняващи Москва и Централния икономически район на Русия - територия от 486 000 кв. км с 32-милионно население.

„Никой освен Русия няма такива, но всички искат да имат“

Източници от военното ведомство казаха пред "Известия", че Русия разработва "принципно нов противоракетен екран", който до 2030 г. радикално ще увеличи възможностите на сегашната система. Руската отбрана ще парира удари, нанесени с оръжия, които още са на етап разработка, увериха специалистите, чиито думи предава вестникът днес.

* * *

Предвижда се С-500 да действат главно срещу стратегически обекти - междуконтинентални и балистични ракети, хиперзвукови крилати ракети, тежки бомбардировачи, дори космически оръжия и нискоорбитални шпионски сателити - средства за нападение, разработвани усилено от основния потенциален противник на Русия, САЩ. Те могат едновременно да ликвидират по 10 цели в близкия космос, посочи на 2 ноември изданието "Военнопромишлен куриер".

Проект „Пробив”: Русия готви ядрена революция

Според него Пентагонът е сериозно разтревожен от тактико-техническите характеристики на "прометеите". Комплексът разполага с принципно нов радар и може да открива със 150-200 км по-далечни цели, отколкото моделът С-400, който "вижда" на разстояние 600 км. Това с право буди в САЩ съмнения доколко са незабележими техните бойни самолети F-22, F-35 и В-2, се казва в текста.

Наблюдатели на сп. "Нешънъл интерест" приканиха Пентагона да търси начини "да мами" С-500, които може да станат кошмар за американските стелт самолети, отбеляза на 16 октомври руският сайт "ФАН".

Други експерти впрочем пишат, че обсегът на С-500 е 600 км, трети уточняват, че това е "радиусът на поразяване". Но според "Известия" радарът им може да открива цели в близкия космос в обсег до 2000 км. А китайски аналитици твърдят, че "прометеите" имат по-добри характеристики от зенитните комплекси "Пейтриът" в модификация РАС-3. Военни от Китай им приписват дори способността ефективно да унищожават метеори, заплашващи Земята.

Основната задача на С-500 е да създадат щит, който надеждно да защитава развръщането на руските войски от Западния военен окръг на страната, пишат руски анализатори. Щом приключи разполагането на новите системи, Русия ще получи пълно и неоспоримо военно превъзходство над САЩ, смята виетнамското издание "Датвиет".

С-500 вече може да се използват за унищожаване на ударни системи на НАТО, свеждайки до нула перспективите на Запада да упражни силово влияние върху Кремъл, заявява "Военнопромишлен куриер". Ако бъдат разположени в Крим, "прометеите" изцяло ще контролират въздушното пространство над Черно и Мраморно море плюс териториите на Румъния и България - държави от НАТО. Базирани в Калининградска област, те ще могат без напрежение да поразяват крилати ракети или стелт изтребители над Германия, балтийските страни и Украйна.

* * *

Руските специалисти са убедени, че новите зенитни системи на Москва са най-съвършеното днес средство за противоракетна и противовъздушна отбрана в света. Друго тяхно предимство е по-малката цена от тази на американската противоракетна система THAAD, изтъкна преди седмица аналитикът Виталий Орлов.

По думите му експортните перспективи на С-500 засега са "малко мъгляви". Но според "ФАН" президентът на Беларус Александър Лукашенко, договарял покупка на С-400, е обсъждал и най-новия комплекс с руския лидер Владимир Путин. А шефът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев заяви в интервю за в. "РБК", излязло на 1 ноември, че Индия и Китай наред с други партньори на Русия може да станат първите купувачи на С-500 и проявяват интерес това да стане "в обозримо бъдеще". Има и още десетина заявки, добави той.

Бившият посланик на Делхи в Москва Бала Венкатеш Варма, цитиран по този повод на 2 ноември в "Независимая газета", подчертава, че Индия се стреми да разшири сътрудничеството с Русия в отбраната, независимо че разширява и връзките си със САЩ. Русия и Индия имат споразумение за взаимна логистична подкрепа при съвместни учения, а тази година Индия е участвала във всички големи учебни маневри на руската армия. В този контекст изказването на Шугаев звучи закономерно, пише вестникът.

"Политическият триъгълник САЩ - Индия - Русия все още е актуален. Безспорно (. . .) Русия има предимство пред САЩ. Защото Москва е готова да снабдява азиатския си съюзник с челни военни технологии", се казва в коментар от хонконгския в. "Ейша таймс".

С-500 може да станат бестселър на международния оръжеен пазар, смята индийското издание "Юрейшън таймс". "Русия подрежда в опашка потенциалните клиенти от чужбина", но ще започне да изнася "прометеи", едва след като достави необходимия брой на собствените си войски, уточнява експертът от САЩ Питър Сучиу.

Русия е най-големият износител на оръжия в Каспийския регион, а в глобален мащаб - на второ място след САЩ. По предварителни оценки, тази година руският оръжеен износ ще е в размер на над 15 милиарда долара, напомня сайтът "Каспиан нюз". Според Запада доставките на С-500 на трети страни може да променят баланса на силите и на регионално, и на международно равнище, отбелязва арабскоезичното издание "Ал Раи ал Юм".

Коментари 125
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

125 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожар избухна в къща в родопско село, има жертва

Пожар избухна в къща в родопско село, има жертва

България Преди 2 минути

При огледа на стаята е открит пепелник, но тепърва ще се установява, дали пожарът не е предизвикан от незагасена цигара

<p>Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Димитър Главчев: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

България Преди 9 минути

По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството

Джип заседна на плажа край Арапя

Джип заседна на плажа край Арапя

България Преди 1 час

Полицията започва проверка на споделените в социалните мрежи кадри

Честито! Хилъри Дъф стана майка за четвърти път

Честито! Хилъри Дъф стана майка за четвърти път

Любопитно Преди 1 час

Актрисата е посрещнала дъщеричка на 3 май

Дъщерята на Мохамед ал Файед е обвинена, че е ограбила по-малкия си брат

Дъщерята на Мохамед ал Файед е обвинена, че е ограбила по-малкия си брат

Свят Преди 2 часа

Камила Файед пледира невинна за кражбата на телефона на брат си

Липсващи останки разкриват името на убиеца в „Есента на демона“

Липсващи останки разкриват името на убиеца в „Есента на демона“

Любопитно Преди 3 часа

Връзката между всички жертви става ясна седмица преди големия финал

Проф. Кантарджиев: Обработките срещу кърлежите и комарите закъсняха

Проф. Кантарджиев: Обработките срещу кърлежите и комарите закъсняха

България Преди 3 часа

Многократно предупреждавах общините, заяви той

<p>Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления</p>

Прокуратурата, ДАНС и МВР създадоха звено за противодействие на изборните престъпления

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

То ще обменя информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната и ще извършва анализ и обобщение на получените данни

Форум по случай 75 години дипломатически отношения между България и Китай

В София се проведе форум по случай 75 години дипломатически отношения между България и Китай

България Преди 3 часа

Събитието събра представители на различни политически, икономически и културни среди на двете страни

Избори 2 в 1: Хартиените бюлетини ще са в различни цветове

Избори 2 в 1: Хартиените бюлетини ще са в различни цветове

България Преди 3 часа

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева призова политиците да не рушат доверието в изборния процес

Pixel 8a е новият бюджетен смартфон на Google

Pixel 8a е новият бюджетен смартфон на Google

Технологии Преди 4 часа

Въпреки по-ниската цена, той предлага обновен хардуер и AI

Почина ръководителят на севернокорейската пропаганда

Почина ръководителят на севернокорейската пропаганда

Свят Преди 4 часа

Той е служил и при тримата лидери Ким

Задържаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол

Задържаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол

България Преди 4 часа

Товарната кола е спряна за проверка около 17:15 ч. на пътя Приморско – Созопол от екип на "Гранична полиция"-Царево

Отложиха за неопределено време делото на Тръмп за класифицираните документи

Отложиха за неопределено време делото на Тръмп за класифицираните документи

Свят Преди 4 часа

Датата ще бъде определена с отделно съдебно произнасяне

"Стоманено приятелство": Си Цзинпин пристигна на посещение в Сърбия

"Стоманено приятелство": Си Цзинпин пристигна на посещение в Сърбия

Свят Преди 4 часа

Снощи китайският президент, придружаван от съпругата си, беше посрещнат на белградското летище "Никола Тесла"