32

В редица страни по света има военни бази, където се извършват секретни тестове на оръжия и различни технологии. Една от тях е полигонът „Капустин Яр“ в Русия.

Комплексът е създаден през 1946 г. в Астраханска област, на около 100 км. от Волгоград. По официални данни неговото основно предназначение е провеждането на ракетни изпитания.

Почитателите на конспиративните теории обаче подозират, че в базата са скрити извънземни космически кораби. Какво всъщност знаем за „Капустин Яр“?

История, обвита в мистерия

Името на секретния полигон идва от селище, разположено в близост до него. По данни от 2004 г., населението му е около 6000 души и е с открит достъп за граждани. Недалеч от базата се намира и град Знаменск, който пък е със статут на „затворено административно-териториално образувание“ (т. нар. ЗАТО. По времето на СССР тези населени места били строго засекретени, като достъпът до тях бил ограничен, а на жителите им било забранено да разкриват къде живеят. След разпадането на СССР списъкът на тези градове е разсекретен. В наши дни има над 40 подобни населени места, за посещението на които е необходимо да се издаде специално разрешително).

Първоначално в „Капустин Яр“ се извършвали изпитания на оръжия и технологии, създадени в нацистка Германия и попаднали в ръцете на съветската армия след края на Втората световна война. Западът разбрал за съществуването на ракетния полигон от завърнали се в родината си германски учени.

За да разбере повече за комплекса, през 1953 г. британското разузнаване провело операция „Канбера“ и изпратило шпионски самолет да прелети над „Капустин Яр“ (официалната позиция на Лондон е, че подобна операция никога не е била провеждана).

Той успял да направи снимка на базата и да се приземи успешно в иранския град Тебриз, въпреки че бил засечен от съветските радарни системи и няколко изтребителя се опитали да го свалят.

Балистични ракети и ядрени изпитания

Първото изпитание на балистична ракета в историята на СССР било проведено на 18 октомври 1947 г. в „Капустин Яр“. Последвали още няколко подобни теста.

Разсекретени данни от този период разкриват, че между 18 октомври и 13 ноември били изстреляни общо 11 ракети V-2 (известни и с името „Фау-2“. Това са първите балистични ракети в света. Използвани са от германската армия за обстрел на цели във Франция, Великобритания и Белгия в края на Втората световна война. V-2 също така е първият обект, създаден от човек, който достигнал космоса). Седем от изпитанията били успешни, а останалите четири ракети се разбили и не успели да поразят своите мишени.

Между 1947 и 1957 г. „Капустин Яр“ е единственият полигон, на който се тествали съветски балистични ракети. Любопитна подробност е, че там били извършени и серия от ядрени изпитания.

Според експерти, общата мощност на експлозиите по време на тестовете се равнява на 62 бомби като тази, хвърлена над Хирошима на 6 август 1947 г.

От 1962 г. комплексът започнал да се използва и като космодрум. Оттам били изстреляни няколко сателита, сред които „Космос 1“ (известен и с името „Спутник 11“).

Съветската „Зона 51“

За почитателите на конспиративните теории „Капустин Яр“ е нещо много повече от военна база. Някои от тях смятат, че в нейните подземни хангари се пазят отломки на извънземни космически кораби, разбили се на територията на СССР и страните от Варшавския договор, както и телата на съществата, които ги управлявали.

Освен това поддръжниците на тази теория отбелязват, че и до ден днешен над „Капустин Яр“ често могат да бъдат забелязани странни летящи обекти. При един такъв случай през 1948 г. над полигона прелетял сребрист апарат с формата на цигара, който се разбил, а отломките заедно с мъртвия му екипаж били откарани в базата.

Фактът, че в подкрепа на тези твърдения няма абсолютно никакви доказателства, не е особено изненадващ. „Капустин Яр“ често е сравняван с американската секретна база „Зона 51“, намираща се в щата Невада, където също се предполага, че се съхраняват и изследват извънземни технологии.

Конспиративните теории се подхранват от публикации в някои медии, които наглед потвърждават, че представители на чужди цивилизации действително са посещавали СССР.

Сензационни разкрития

На 9 октомври 1989 г. агенция ТАСС разпространява материал, в който се твърди, че в СССР са пристигнали няколко високи извънземни с малки глави и три очи.

Вестник „Комсомолская правда“ не изостава и на свой ред също публикува поредица сензационни статии. В една от тях се твърди, че снежният човек Йети не просто съществува, но е забелязан да краде ябълки. В друга пък се отбелязва, че е открит силно енергиен регион, където се приземяват „летящи чинии“.

Експерти отбелязват, че за публикуването на подобни материали има съвсем реални причини, които нямат нищо общо с паранормални явления. Според тях това е част от т. нар. „гласност“ – тенденцията към прозрачност на управлението и свобода на словото, свързана предимно с управлението на Михаил Горбачов и разпадането на СССР. В резултат медиите на практика започнали да експериментират както с новите възможности, които се открили пред тях, така и с темите, които можели да засягат.

Има и още една важна подробност – историите за извънземни и необясними феномени карали хората да забравят поне за малко за сериозните и напълно реални проблеми, с които се сблъсквали в ежедневието си.

Много съветски учени се противопоставяли категорично на публикуването на подобни материали и не криели своето възмущение.

„Властите ни заливаха с глупости за блестящото бъдеще на комунизма в продължение на години. Сега вече виждаме, че са ни лъгали. Тези статии поне ни дават нещо ново, за което да мечтаем“, споделил един жител на СССР пред списание „Тайм“ през 1989 г.

Вижте още:

В търсене на космически чудовища

Илюминатите: митове и факти

Пет изненадващи факта за СССР

Космически измислици, в които може би вярвате

Най-странните и абсурдни конспиративни теории

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 2 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 2 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 4 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 4 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 6 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 6 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 6 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 6 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 7 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 7 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 7 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 8 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 8 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 8 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 9 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр