36

И талианският премиер Джорджа Мелони "падна жертва" на руското комедийно дуо Вован и Лексус, съобщиха вчера световните агенции  и италианските медии. Руските комици разпространиха вчера 13-минутен аудиозапис, в който те успяват да измамят Мелони по време на телефонен разговор, в който единият от тях се представя за председателя на Комисията на Африканския съюз и въвлича италианския премиер в откровен диалог относно войната в Украйна и миграцията. Разговорът се е състоял на 18 септември, в навечерието на общополитическите дебати на високо равнище в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН, посочват медиите. На тези дебати Мелони участва за първи път като премиер и в речта си тя говори основно за плановете на Италия за глобално решение на проблема с незаконната миграция, но и за подкрепата за Украйна, на която италианският премиер e твърд поддръжник. После в редица интервюта и изказвания на срещата на Европейската политическа общност и на неформалната среща на върха на ЕС в Гранада, на срещата на групата на южноевропейските държави МЕД 9 в Малта и на Европейския съвет в Брюксел, Мелони неизменно засягаше отново тези две теми и повтаряше подкрепата си за Украйна и намеренията на Италия да бъде на челно място в намирането на общо и глобално решение на миграционния феномен. А междувременно в края на септември френският президент Еманюел Макрон заяви солидарност с Италия във връзка с миграционен наплив.

В телефонния разговор на Мелони с Вован и Лексус италианският премиер казва във връзка с Украйна, че има доста умора сред европейските лидери относно войната на Русия срещу тази страна, посочва "Политико". Това признание не е изненадващо. То идва в момент, в който самият украински президент Володимир Зеленски в интервю за "Тайм" констатира, че има изтощение от войната в Украйна, заливащо като вълни Европа и САЩ.

В разговора с Вован и Лексус обаче Мелони коментира също, че украинската контраофанзива бележи скромен напредък и не е променила фундаментално ситуацията в Украйна - откровение, което едва ли ще се понрави на Киев. Мелони казва още, че за да се намери изход от цялата тази ситуация, тя има идеи, но ще ги оповести в подходящия момент.

Италианският премиер се оплаква и от липсата на подкрепа за Италия, подложена на миграционен натиск. Тя споменава, че Макрон не й вдигал телефона, когато му звъняла по този въпрос. “Те всички си мислят, че Италия трябва да реши този проблем сама. Това е един много глупав начин на мислене”, казва Мелони.

Вован и Лексус заявиха, че Мелони е била доста откровена с тях за разлика от други лидери, които те са въвличали в този род шеги. Привърженици на Мелони казват, че тя е казала всичко, което действително мисли и казва и по време на редица интервюта за италиански и западни медии, или в нейни речи в парламента и на международни форуми.

От канцеларията на Мелони публикуваха изявление вчера, в което не скриха разочарованието си от това, че тя е била измамена от самозванец, представил се за председател на Комисията на Африканския си съюз и свързал се с нея в момент, в който тя работела усилено за укрепване на връзките с африканските лидери, с които тя проведе важна среща в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН, посочват италианските агенции АНСА и “АДН Кронос”. Въпреки опита да бъде накарана Мелони да изрече неудобни фрази, в разговора с Вован и Лексус тя е повторила същината на позицията на италианското правителство и въпреки провокациите тя е потвърдила пълната подкрепа на Рим за Украйна и формулирала основните линии на италианската политика за справяне с незаконната миграция, посочиха представители на канцеларията на дипломатическия съветник на Мелони, допълват АНСА и “АДНКронос”.

Известен руски комедиантски тандем си направи шега по телефона с Меркел

Джованбатиста Фацолари, близък сътрудник на Мелони, пък отбеляза, че капанът, който й е бил устроен, е илюстрация на изнервеността и отчаянието на Москва относно хода на войната в Украйна, съобщава италианското аналитично издание “Декодe 39”. Мелони не e паднала в капана на руските пропагандисти и е потвърдила италианската линия на подкрепа за Украйна и за спазването на международните закони, допълни Фацолари. Политикът от антисистемното “Движение 5 звезди” Лука Трамини коментира, че чрез шегата на Вован и Лексус Италия се е превърнала в посмешище за света. Той определи случилото се като абсурдно и упрекна Мелони, че пред двамата руски шегаджии е съобщила поверителни информации. Италианският анализатор Матео Бранди пък коментира, че е била достатъчна една телефонна шега, за да бъде накаран един европейски лидер да признае провала на НАТО в Украйна. Според Никола Ювинале, юрист и геополитичеки анализатор, случилото се показва нивото на интелигентност на италианското разузнаване, допуснало двамата руски комици да проведат дълъг телефонен разговор с Мелони под чужда самоличност.

Фалшивият телефонен разговор на Мелони с Вован и Лексус не е първата фалшива ситуация, в която бе замесена италианската премиерка в последно време. Преди броени дни стана ясно, че тя е завела дело в италианския град Сасари срещу баща и син, които са създали фалшиво порновидео с нейно участие, съобщиха италианските медии. Сумата от 100 000 евро, които Мелони поискала като общетение от двамата, ще бъдат предоставени после от нея за каузата за борба с домашното насилие.

След раздялата си с италианския журналист Андреа Джамбруно, в основата на която стояха скандални негови изказвания, документирани извън ефир, ликът на Мелони бе въвлечен в пародийна имитация на популярната реклама на италианската верига супермаркети “Еселунга”, в която главни действащи лица са разведени родители и тяхното дете.

Преди това италианската журналистка Сабрина Гуцанти пък по италианската телевизия “Ла Сете” разказа за фалшив пародиен телефонен разговор с Мелони, от който ставало ясно, че италианската премиерка харесвала повече компанията на представители на левицата, защото те били много по-възпитани и образовани за разлика от съпартийците й от дясната партия “Италиански братя” и именно заради това журналистът Джамбруно се представял за привърженик на левоцентристите първоначално, когато се опитвал да спечели любовта й.

Пак по телевизия “Ла Сете” режисьорът Алесио Марцали направи фалшиво интервю с Мелони, в което я пита как се чувства и й казва, че я намира за помръкнала след една натоварена седмица, в която всички говореха за раздялата й с партньора й. В отговор на което във фалшивото интервю Мелони казва, че се чувства така сякаш е загубила 30 години от живота си.

А по телевизия “Нове” в програмата “Ке темпо ке фа” италианската актриса Лучана Литицето, която води редовна сатирична рубрика, прочете фалшиво писмо, адресирано до Мелони и до Джамбруно. В  него на Мелони тя казва: “Направи добре, че го разкара (Джамбруно)”. После допълва “Дори не бяхте едно традиционно семейство, така че си спестихте развода”. А после заявява “На всеки се е случвало да се влюби в глупак, като казвам  “глупак”, за да не бъда неучтива”. В същото писмо Литицето казва на Джамбруно, че понеже журналистът носи три мъжки имена – Андреа, Джан и Бруно, това обяснява и излишъка на тестостерон, който той демонстрирал в скандалните записи извън ефир, довели до края на връзката му с Мелони. После допълва, че да бъдеш партньор на една жена, която не гали хората с перце и която предпочита да говорят за нея като за премиер, а не като за премиерка, също не е било лесно за Джамбруно, но това не оправдава думите му, изречени във въпросните записи, защото те отразяват какво става в главата му.

Мелони се раздели с приятеля си заради негови сексистки коментари

В медийното пространство се появиха и модифицирани официални снимки от срещи на Мелони с Джо Байдън и Володимир Зеленски, на които тя казва на двамата “Как не те срещнах по-рано”, като тези думи са точно думите, използвани от бившия й партньор към журналистка в скандалните записи извън ефир, които бяха разтълкувани като съжаление от негова страна, че е обвързан с италианския премиер.

А още преди няколко години италианската актриса и певица Друзила Фоер (алтерегото на актьора и певец Джанлука Гори) публикувала в социалните мрежи пародийно видео, в което уж дава съвети по телефона на Мелони как да бъде по-привлекателна за хората, с които общува.

Как ще реагира сега Мелони на измамата на Вован и Лексус? Обикновено италианският премиер не обръща внимание на пародиите по неин адрес. Но тя заведе дело срещу италианския писател и журналист Роберто Савиано за клевета заради обиди, които той изрече в ефир по неин адрес, когато говореше преди няколко години за твърдата антимиграционна политика на италианската десница. Мелони неотдавна заведе дело и срещу вокалиста на британската група “Пласибо” Брайън Молко, когато той я  нарече фашистка и расистка по време на фестивал край Торино това лято.

Критици на Мелони сега коментират във връзка с шегата, устроена й от Вован и Лексус, че тя най-после е разбрала какво е изпитал Андреа Джамбруно неотдавна. Мнимият телефонен разговор бе разпространен месец и половина по-късно от датата на провеждането му, в удобен момент, в който заради скандала с Джамбруно, италианският премиер се озова в неудобно положение в Италия в допълнение на критиките, отправяни срещу нея по повод първата година от идването й на власт и относно проектобюджета на правителството й за идната година.

Сега измамата, която Лексус и Вовак са устроили на Мелони, също насочва вниманието към темата за фалшивото съдържание в медиите и за това как този род фейк би могъл да навреди на репутацията на даден политик. Разговорът на Мелони с фалшив политически лидер би могъл да има отзвук върху двустранните отношения на Италия с Украйна, на Европа с Украйна, на Запада с Украйна, както и върху отношенията между страните членки на ЕС по миграционния въпрос, в частност на тези между Италия и Франция.

От друга страна записът на разговора на Мелони с Вован и Лексус, публикуван в медиите, както записите с извън ефирните гафове на бившия партньор на Мелони, пораждат дебати за вредата, която такъв род записи, за които главното действащо лице в тях не подозира, че се правят на негов гръб, биха могли после да се отразят върху репутацията на този нищо неподозиращ човек. В случая с Джамбруно скандалните записи му костваха кариерата на телевизионен водещ, въпреки че той остава част от редакционния екип на предаването, което водеше. Но тези записи отчасти опетниха и името на негова колежка, на която отправя двусмислени шеги и коментари.

Как двама руски комици излъгаха Зоран Заев

Когато на 27 октомври италианският актьор и режисьор Роберто Бенини навърши 71 години, мнозина си спомниха думите му: “Хората виждат, чуват и говорят. Но виждат зле, чуват малко и говорят много”. Тези думи мнозина възприеха като приложими към онзи момент за скандала с журналиста Джамбруно, но ден след клопката на руските актьори, устроена на Мелони, последната част от думите на Бенини може да се разтълкува и като предупреждение “Внимавай какво, колко и пред кого говориш!”, адресирано към политиците.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар