36

И талианският премиер Джорджа Мелони "падна жертва" на руското комедийно дуо Вован и Лексус, съобщиха вчера световните агенции  и италианските медии. Руските комици разпространиха вчера 13-минутен аудиозапис, в който те успяват да измамят Мелони по време на телефонен разговор, в който единият от тях се представя за председателя на Комисията на Африканския съюз и въвлича италианския премиер в откровен диалог относно войната в Украйна и миграцията. Разговорът се е състоял на 18 септември, в навечерието на общополитическите дебати на високо равнище в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН, посочват медиите. На тези дебати Мелони участва за първи път като премиер и в речта си тя говори основно за плановете на Италия за глобално решение на проблема с незаконната миграция, но и за подкрепата за Украйна, на която италианският премиер e твърд поддръжник. После в редица интервюта и изказвания на срещата на Европейската политическа общност и на неформалната среща на върха на ЕС в Гранада, на срещата на групата на южноевропейските държави МЕД 9 в Малта и на Европейския съвет в Брюксел, Мелони неизменно засягаше отново тези две теми и повтаряше подкрепата си за Украйна и намеренията на Италия да бъде на челно място в намирането на общо и глобално решение на миграционния феномен. А междувременно в края на септември френският президент Еманюел Макрон заяви солидарност с Италия във връзка с миграционен наплив.

В телефонния разговор на Мелони с Вован и Лексус италианският премиер казва във връзка с Украйна, че има доста умора сред европейските лидери относно войната на Русия срещу тази страна, посочва "Политико". Това признание не е изненадващо. То идва в момент, в който самият украински президент Володимир Зеленски в интервю за "Тайм" констатира, че има изтощение от войната в Украйна, заливащо като вълни Европа и САЩ.

В разговора с Вован и Лексус обаче Мелони коментира също, че украинската контраофанзива бележи скромен напредък и не е променила фундаментално ситуацията в Украйна - откровение, което едва ли ще се понрави на Киев. Мелони казва още, че за да се намери изход от цялата тази ситуация, тя има идеи, но ще ги оповести в подходящия момент.

Италианският премиер се оплаква и от липсата на подкрепа за Италия, подложена на миграционен натиск. Тя споменава, че Макрон не й вдигал телефона, когато му звъняла по този въпрос. “Те всички си мислят, че Италия трябва да реши този проблем сама. Това е един много глупав начин на мислене”, казва Мелони.

Вован и Лексус заявиха, че Мелони е била доста откровена с тях за разлика от други лидери, които те са въвличали в този род шеги. Привърженици на Мелони казват, че тя е казала всичко, което действително мисли и казва и по време на редица интервюта за италиански и западни медии, или в нейни речи в парламента и на международни форуми.

От канцеларията на Мелони публикуваха изявление вчера, в което не скриха разочарованието си от това, че тя е била измамена от самозванец, представил се за председател на Комисията на Африканския си съюз и свързал се с нея в момент, в който тя работела усилено за укрепване на връзките с африканските лидери, с които тя проведе важна среща в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН, посочват италианските агенции АНСА и “АДН Кронос”. Въпреки опита да бъде накарана Мелони да изрече неудобни фрази, в разговора с Вован и Лексус тя е повторила същината на позицията на италианското правителство и въпреки провокациите тя е потвърдила пълната подкрепа на Рим за Украйна и формулирала основните линии на италианската политика за справяне с незаконната миграция, посочиха представители на канцеларията на дипломатическия съветник на Мелони, допълват АНСА и “АДНКронос”.

Известен руски комедиантски тандем си направи шега по телефона с Меркел

Джованбатиста Фацолари, близък сътрудник на Мелони, пък отбеляза, че капанът, който й е бил устроен, е илюстрация на изнервеността и отчаянието на Москва относно хода на войната в Украйна, съобщава италианското аналитично издание “Декодe 39”. Мелони не e паднала в капана на руските пропагандисти и е потвърдила италианската линия на подкрепа за Украйна и за спазването на международните закони, допълни Фацолари. Политикът от антисистемното “Движение 5 звезди” Лука Трамини коментира, че чрез шегата на Вован и Лексус Италия се е превърнала в посмешище за света. Той определи случилото се като абсурдно и упрекна Мелони, че пред двамата руски шегаджии е съобщила поверителни информации. Италианският анализатор Матео Бранди пък коментира, че е била достатъчна една телефонна шега, за да бъде накаран един европейски лидер да признае провала на НАТО в Украйна. Според Никола Ювинале, юрист и геополитичеки анализатор, случилото се показва нивото на интелигентност на италианското разузнаване, допуснало двамата руски комици да проведат дълъг телефонен разговор с Мелони под чужда самоличност.

Фалшивият телефонен разговор на Мелони с Вован и Лексус не е първата фалшива ситуация, в която бе замесена италианската премиерка в последно време. Преди броени дни стана ясно, че тя е завела дело в италианския град Сасари срещу баща и син, които са създали фалшиво порновидео с нейно участие, съобщиха италианските медии. Сумата от 100 000 евро, които Мелони поискала като общетение от двамата, ще бъдат предоставени после от нея за каузата за борба с домашното насилие.

След раздялата си с италианския журналист Андреа Джамбруно, в основата на която стояха скандални негови изказвания, документирани извън ефир, ликът на Мелони бе въвлечен в пародийна имитация на популярната реклама на италианската верига супермаркети “Еселунга”, в която главни действащи лица са разведени родители и тяхното дете.

Преди това италианската журналистка Сабрина Гуцанти пък по италианската телевизия “Ла Сете” разказа за фалшив пародиен телефонен разговор с Мелони, от който ставало ясно, че италианската премиерка харесвала повече компанията на представители на левицата, защото те били много по-възпитани и образовани за разлика от съпартийците й от дясната партия “Италиански братя” и именно заради това журналистът Джамбруно се представял за привърженик на левоцентристите първоначално, когато се опитвал да спечели любовта й.

Пак по телевизия “Ла Сете” режисьорът Алесио Марцали направи фалшиво интервю с Мелони, в което я пита как се чувства и й казва, че я намира за помръкнала след една натоварена седмица, в която всички говореха за раздялата й с партньора й. В отговор на което във фалшивото интервю Мелони казва, че се чувства така сякаш е загубила 30 години от живота си.

А по телевизия “Нове” в програмата “Ке темпо ке фа” италианската актриса Лучана Литицето, която води редовна сатирична рубрика, прочете фалшиво писмо, адресирано до Мелони и до Джамбруно. В  него на Мелони тя казва: “Направи добре, че го разкара (Джамбруно)”. После допълва “Дори не бяхте едно традиционно семейство, така че си спестихте развода”. А после заявява “На всеки се е случвало да се влюби в глупак, като казвам  “глупак”, за да не бъда неучтива”. В същото писмо Литицето казва на Джамбруно, че понеже журналистът носи три мъжки имена – Андреа, Джан и Бруно, това обяснява и излишъка на тестостерон, който той демонстрирал в скандалните записи извън ефир, довели до края на връзката му с Мелони. После допълва, че да бъдеш партньор на една жена, която не гали хората с перце и която предпочита да говорят за нея като за премиер, а не като за премиерка, също не е било лесно за Джамбруно, но това не оправдава думите му, изречени във въпросните записи, защото те отразяват какво става в главата му.

Мелони се раздели с приятеля си заради негови сексистки коментари

В медийното пространство се появиха и модифицирани официални снимки от срещи на Мелони с Джо Байдън и Володимир Зеленски, на които тя казва на двамата “Как не те срещнах по-рано”, като тези думи са точно думите, използвани от бившия й партньор към журналистка в скандалните записи извън ефир, които бяха разтълкувани като съжаление от негова страна, че е обвързан с италианския премиер.

А още преди няколко години италианската актриса и певица Друзила Фоер (алтерегото на актьора и певец Джанлука Гори) публикувала в социалните мрежи пародийно видео, в което уж дава съвети по телефона на Мелони как да бъде по-привлекателна за хората, с които общува.

Как ще реагира сега Мелони на измамата на Вован и Лексус? Обикновено италианският премиер не обръща внимание на пародиите по неин адрес. Но тя заведе дело срещу италианския писател и журналист Роберто Савиано за клевета заради обиди, които той изрече в ефир по неин адрес, когато говореше преди няколко години за твърдата антимиграционна политика на италианската десница. Мелони неотдавна заведе дело и срещу вокалиста на британската група “Пласибо” Брайън Молко, когато той я  нарече фашистка и расистка по време на фестивал край Торино това лято.

Критици на Мелони сега коментират във връзка с шегата, устроена й от Вован и Лексус, че тя най-после е разбрала какво е изпитал Андреа Джамбруно неотдавна. Мнимият телефонен разговор бе разпространен месец и половина по-късно от датата на провеждането му, в удобен момент, в който заради скандала с Джамбруно, италианският премиер се озова в неудобно положение в Италия в допълнение на критиките, отправяни срещу нея по повод първата година от идването й на власт и относно проектобюджета на правителството й за идната година.

Сега измамата, която Лексус и Вовак са устроили на Мелони, също насочва вниманието към темата за фалшивото съдържание в медиите и за това как този род фейк би могъл да навреди на репутацията на даден политик. Разговорът на Мелони с фалшив политически лидер би могъл да има отзвук върху двустранните отношения на Италия с Украйна, на Европа с Украйна, на Запада с Украйна, както и върху отношенията между страните членки на ЕС по миграционния въпрос, в частност на тези между Италия и Франция.

От друга страна записът на разговора на Мелони с Вован и Лексус, публикуван в медиите, както записите с извън ефирните гафове на бившия партньор на Мелони, пораждат дебати за вредата, която такъв род записи, за които главното действащо лице в тях не подозира, че се правят на негов гръб, биха могли после да се отразят върху репутацията на този нищо неподозиращ човек. В случая с Джамбруно скандалните записи му костваха кариерата на телевизионен водещ, въпреки че той остава част от редакционния екип на предаването, което водеше. Но тези записи отчасти опетниха и името на негова колежка, на която отправя двусмислени шеги и коментари.

Как двама руски комици излъгаха Зоран Заев

Когато на 27 октомври италианският актьор и режисьор Роберто Бенини навърши 71 години, мнозина си спомниха думите му: “Хората виждат, чуват и говорят. Но виждат зле, чуват малко и говорят много”. Тези думи мнозина възприеха като приложими към онзи момент за скандала с журналиста Джамбруно, но ден след клопката на руските актьори, устроена на Мелони, последната част от думите на Бенини може да се разтълкува и като предупреждение “Внимавай какво, колко и пред кого говориш!”, адресирано към политиците.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
- Миме, защо си блокирала Жорето!?! - Ако ме обича, ще се върна с фалшив профил!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кървава атака на Израел в Газа, убитите вероятно са десетки

Кървава атака на Израел в Газа, убитите вероятно са десетки

Свят Преди 1 минута

По-рано днес израелските военновъздушни сили обявиха, че са взели под прицел редица цели

Прокуратурата разследва смъртта на чужденец в болница

Прокуратурата разследва смъртта на чужденец в болница

България Преди 2 часа

Проверяват каква е причината за фаталния край на мъжа

Холивудската звезда Джесика Ланг идва в София

Холивудската звезда Джесика Ланг идва в София

България Преди 5 часа

Визитата на двукратната носителка на Оскар у нас ще е на 4 юли

Партия "Величие" организира средновековен събор

Партия "Величие" организира средновековен събор

България Преди 5 часа

Хиляди българи вече се събират за събитието в село Неофит Рилски

Автомобил уби на място жена на пешеходна пътека във Велико Търново

Автомобил уби на място жена на пешеходна пътека във Велико Търново

България Преди 6 часа

Трагедията в старопрестолния град се е разиграла преди броени часове

Невероятната Лаура Паузини и как музиката й събуди човек от кома

Невероятната Лаура Паузини и как музиката й събуди човек от кома

България Преди 7 часа

Световноизвестната певица скоро ще зарадва и българските си фенове

Възможно ли е? Пъф Деди бил информатор на ФБР

Възможно ли е? Пъф Деди бил информатор на ФБР

Любопитно Преди 7 часа

"Федералната агенция се грижи да не бъде осъден", твърди съоснователя на Death Row Records Шуг Найт

Гей парад

"София Прайд Фест" и "Шествие за семейството" в столицата днес

България Преди 7 часа

Вижте какви са мненията за двете събития на двама от участниците в тях

Много си красива! На колко години си?

Много си красива! На колко години си?

България Преди 8 часа

Педофилските атаки в мрежата скачат двойно, отчитат експерти

Почина звезда от "Хавай 5-0"

Почина звезда от "Хавай 5-0"

Свят Преди 8 часа

Причината за изненадващата кончина все още не е ясна

Закъсня първият влак с модернизирани вагони

Закъсня първият влак с модернизирани вагони

България Преди 9 часа

Сред пътниците бе и транспортният министър Георги Гвоздейков

Километрични опашки на границата за Гърция

Километрични опашки на границата за Гърция

България Преди 9 часа

Хиляди българи се очаква да търсят спасение от горещините във водите на южната ни съседка

Избухна голям пожар в Русе

Избухна голям пожар в Русе

България Преди 9 часа

Екипи от пожарната са на мястото на инцидента

Хамбург - градът с над 2500 мостове

Хамбург - градът с над 2500 мостове

Не просто футбол Преди 10 часа

Едно място, на което можете да видите повече мостове от Венеция и Амстердам, взети заедно

Скъсано уплътнение причинило повредата в АЕЦ "Козлодуй"

Теч на радиоактивна вода от АЕЦ “Козлодуй”, експертите: няма опасност

България Преди 10 часа

Течността е изтекла от VI блок на атомната електроцентрала