63

Т ъй като подкрепата на САЩ и Европа за Украйна показва признаци на отслабване, Америка и нейните съюзници може би са намерили нов приятел в лицето на президента на Чешката република Петър Павел, който се очертава като един от най-яростните привърженици на НАТО и на усилията за спиране на руското нападение срещу Украйна.

Павел, който беше избран през януари, е пенсиониран генерал, който някога е бил член на комунистическата партия - още по времето, когато страната му е била под контрола на Съветския съюз. В крайна сметка той се издига до старши военен съветник на генералния секретар на НАТО. 

Бившият натовски генерал Петър Павел положи клетва като президент на Чехия

Павел не пести думи, когато става въпрос за руската инвазия в Украйна, заплахата, която Русия (и нарастващият Китай) представляват за демокрацията в САЩ и Европа, и опасностите от възраждащия се проруски популизъм в Унгария и в съседна Словакия, където проруска партия спечели изборите в неделя.

Бившият премиер Роберт Фицо печели парламентарните избори в Словакия

"Имаме собствен, много пряк опит с Русия. Знаем как мислят и какво замислят и не искаме това отново за себе си или за когото и да било друг", каза Павел в ексклузивно интервю за The Messenger.

Говорейки чрез Zoom от офиса си в Пражкия замък, Павел предупреди, че световните демокрации трябва да се обединят, за да се изправят срещу заплахата от Русия. Той припомни инвазията на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г., която е наредена от Кремъл, за да потуши демократичните реформи, и остави руските войски да окупират страната през следващите две десетилетия.
Днес, каза Павел, президентът Владимир Путин и други руски лидери са се убедили, че Русия е не само държава, но и цивилизация, която има право да се намесва далеч извън националните си граници. 

"Русия живее в паралелна вселена, тя вижда света и събитията в съвсем различна светлина от останалите", каза той. 

Петър Павел: Това обезсмисля доставката на танкове в Украйна

Послание към света

В речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналия месец Павел разкритикува Кремъл и руската инвазия в Украйна. 

"Русия трябва безусловно да изтегли всички войски от цялата територия на Украйна", каза той и добави, че руските лидери "трябва да бъдат подведени под отговорност" за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Проблемът, казва Павел в интервюто, е, че Русия и нейните лидери все още си мислят, че живеят в свят, в който великите сили могат да правят каквото си поискат. 

"Сегашното руско ръководство просто не може да признае, че светът вече не е поле за игра на големите. Те все още смятат, че могат да нарушават правилата или да ги пренебрегват, когато това е в техен интерес. Това не се е променило", каза Павел.

Павел и други чешки лидери казват, че огъването на правилата от страна на Русия е довело до проблеми за държави като Великобритания, Германия и Австрия, където руски агенти са обвинявани в убийства на техни политически опоненти, както и за самата Чешка република, където Русия се намесва повече от десетилетие. По-рано тази година чешки служители свързаха двойка руски агенти със смъртоносната експлозия през 2014 г., която разруши чешки оръжеен склад, в който се съхраняваха боеприпаси, предназначени за Украйна.

Чешки официални лица също така предполагат, че руски агенти са помогнали за организирането на неотдавнашните антиукраински митинги в Прага, а миналия месец ръководителят на чешкото контраразузнаване заяви, че неговата агенция е установила руски агенти, които плащат на чешки медийни фигури големи суми пари, за да публикуват проруска пропаганда в чешката преса. 

Победа за Запада

Изборът на Павел през януари се възприемаше като победа на прозападните сили, а откритата му подкрепа за Украйна изглади пътя на правителството за одобряване на повече доставки на оръжие и хуманитарна помощ, което превърна чехите в осмия по големина донор за Украйна по процент от БВП, според доклада на Института в Кил за проследяване на подкрепата за Украйна. 

Поглеждайки към съседна Словакия, където партията на проруския популист Роберт Фицо спечели изборите в неделя, както и към известните проруски възгледи на унгарския министър-председател Виктор Орбан, Павел казва, че е притеснен от възхода на популизма и нелибералните сили.

Полша и Чехия въвеждат проверки на границата със Словакия

"Когато ме питат за опасностите, които ни грозят в бъдеще, винаги споменавам вътрешния враг, популизма, и опасността от съчетаване на бизнеса, политическата власт и властта на медиите", казва Павел. 

"Честно казано борбата с популизма беше една от основните причини да вляза в политиката и се опитах да го направя с комбинация от прозрачност, откритост и назоваване на нещата с истинските им имена", добави той.

Воденото от консерваторите коалиционно правителство на Павел може да бъде заплашено от популистки отпор, тъй като се бори с бюджетния дефицит, довел до намаляване на средствата за пенсии, училища и здравеопазване. Правителството е изправено пред силен претендент в лицето на популистката опозиционна партия АНО ("Да") на бившия министър-председател Андрей Бабиш, местен олигарх и медиен магнат, който е подсъдим за присвояване на средства от Европейския съюз.

Чехия дава на Украйна бойни хеликоптери и оборудване

Исторически разделения

Павел се опитва да успокои дългогодишните спорове в страната си за комунистическото и тоталитарното й минало - спор, който противопоставя чехите едни на други в зависимост от това колко (или колко малко) са се борили срещу стария режим.

"Роден съм в среда, в която членството в комунистическата партия се смяташе за нещо нормално. За мен беше доста трудно да си представя, че има реалност извън това", казва Павел.

Когато комунизмът пада, той започва да чете за чешката история, Студената война и живота на Запад.

"Осъзнах, че това е, с което мога да се идентифицирам, така че това беше бавна трансформация. Нямаше внезапна промяна от твърд комунист към твърд демократ", казва той.

Павел вярва, че тази трансформация означава, че неговата страна с население от 10 милиона души, която обича да се нарича сърцето на Европа, трябва да играе огромна роля в защитата на либералната демокрация в един все по-нелиберален свят.

"Това, което Чешката република и аз се опитваме да направим, е да обърнем внимание на факта, че живеем в свят, който е все по-конкурентен и по-сложен. И няма друг начин демократичният свят да оцелее и да запази начина, по който живеем, освен тясното сътрудничество не само в рамките на ЕС и НАТО, но и с демокрациите, където и да се намират те", смята Павел.

Това единство, казва той, ще се отплати. 

"Ако останем единни и твърди и подкрепим Украйна, Русия няма да има друг избор, освен да погледне реалността в очите. И ако сме отворени да възстановим отношенията си с Русия, след като тя зачита международния ред, тогава вярвам, че няма да има риск от преливане на военни действия. Но ние наистина трябва да се държим заедно", казва Павел.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 2 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 3 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 7 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 7 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 8 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 8 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 8 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 9 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 9 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 9 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция