60

М инистерство на отбраната на Русия огласи нови данни за броя на руските военнослужещи, участвали в сирийската операция. В сравнение с края на миналата година числата са се увеличили значително – от 48 000 срещу 63 000 души. Само генералите, които Кремъл е изпратил в Сирия, са 434.

Възможни нови договорки между Путин и Тръмп за Сирия

След началото на операцията през септември 2015 г. руското военно министерство не огласяваше броя на бойците, участващи в нея. На журналистите се налагаше да изчисляват техния брой по косвени признаци – например по броя на наградите.

През март 2016 г. медиите обърнаха внимание на факта, че руското министерство на отбраната обяви търг за закупуването на 10 000 меда „Участник във военната операция в Сирия“ .

През февруари 2017 г. на сайта за държавни поръчки беше публикувана поръчката на 20 000 такива награди.

Четири причини защо не се вижда краят на сирийския конфликт

През декември 2017 г. министърът на отбраната Сергей Шойгу за първи отчете официално, че „безценен боен опит в Сирия получиха над 48 000 военнослужещи от руската армия“.

От настоящия доклад носещ името „Военна операция на въоръжените сили на Руската федерация в Сирийската Арабска Република – резултати в цифри“ става ясно, че в операцията са участвали 63 102 военнослужещи, от които 25 738 офицери и 434 генерали.

Башар Асад в Русия, какво поиска Путин от него

Посочва се, че руската бойна авиация е извършила 39 000 полета като от стратегическите самолети са нанесени 66 удара с крилати ракети. Според Кремъл действията на руската армия в Сирия са довели до смъртта на 86 000 бунтовници и 830 бунтовнически лидери.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@