235

Г лавната задача на руските въоръжени сили за догодина е укрепването на ядрената триада, заяви президентът Владимир Путин на заседание във военното министерство, съобщи РИА Новости.

По думите на президента е необходимо бързото преминаване на съвременно въоръжение, което по-добре преодолява „перспективните системи за противоракетна отбрана“.

„Забележимо укрепна ядрената триада, която играе ключова роля в запазването на глобалния приоритет. Делът на съвременното въоръжение тук представлява 82%. Сериозни стъпки са направени в развитието на най-новото, нямащо аналог в света оръжие, за което говорих в посланието към Федералното събрание на 1 март тази година“, каза Путин.

По думите му то ще накара да се замислят тези, които са свикнали с милитаристка риторика. Той заяви, че на ред е серийното производство и доставка в армията на ракетния комплекс с глобален обсег "Авангард". Първоначално носител на хиперзвуковото оръжие ще бъде ракет УР - 100НУТТХ, а в последствие най-новата ракета "Сармат". Първите ракети ще влязат в армията през 2019 г. 

Той също така отбеляза за пробни бойни дежурства от хиперзвуковия комплекс „Кинжал“, а също и отработване на използването на бойните лазерни комплекси „Пересвет“.

Путин подчерта, че отбранително-промишления комплекс и съвременните разработки в областта на въоръженията ще позволят за дълго да се гарантира сигурността на страната.

Руският президент призова към правилно определяне на приоритетите по разходите за въоръжение, да не се харчат всуе пари, и нито една рубла да не отива не по предназначение.

Русия ще изгради своето военно присъствие в Арктика през следващата година, каза министърът на отбраната във вторник, тъй като Москва се стреми да затвърди влиянието си в стратегическия регион.

Съобщението идва след години на засилена активност в Арктика, която Москва е обявила за най-важен приоритет поради наличието на минерални си богатства и военното ѝ значение.

"Ще завършим изграждането на инфраструктура през 2019 г., за да разположим радарни единици за противовъздушна отбрана и точки за авиационно ориентиране на островите Средни, Врангел и на нос Шмид" в руската Арктика, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Той каза, че настаняването на военни служители и допълнителната авиационна инфраструктура са завършени на други места в Арктика, на среща на министерство на отбраната, на която присъства и президентът Владимир Путин. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@