164

П олитиците от някои държави, граничещи с Русия, напоследък все повече призовават американски войски на тяхна територия. Желанието за разполагане на постоянни американски бази на територията ѝ беше изразено от Полша, а след провокацията в Керченския пролив - и от Украйна, пише "Известия".

Имайки предвид изявлението на САЩ, че планират да се оттеглят от Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие такива покани могат да имат критично значение.

Днешната сигурност на Европа е гарантирана едностранно поради липсата на оръжие, което би могло да удари индустриалните и политическите центрове на европейските държави за кратко време. При такива обстоятелства сега всеки може да отвори американски бази на своите граници, без да се страхува за себе си.

"Радиусът на войната" обхваща 500 километра, колкото е обхватът на руските ракетни системи "Искендер". В такъв случай заложници стават балтийските държави. Тях изглежда дори не ги интересува, че цялата им територия е цел на оперативно тактическите ракети.

Ако договорът престане да съществува, няма да има гаранции за сигурност за нито един регион в Европа с американско присъствие. С появата на ракети със среден и малък обсег на действие в случай на конфликт могат да се извършат нападения над цели на хиляда километра.

В такъв случай, ако американски бази бъдат отворени в Полша и в други източноевропейски страни, можем да се радваме за американците, защото ще получат нови платформи за влияние. Трябва да се отбележи, че жителите на тези държави ще бъдат на прицел и всяка от тях може да се превърне в потенциална ядрена пустиня.

Ракетите с малък и среден радиус винаги могат да носят големи бойни глави дори и с мощни термоядрени заряди. Това са бойни глави, които в случай на война биха могли за кратко време да унищожат защитени командни позиции, икономически центрове и системи за управление.

Източноевропейските държави с такива американски ракети на тяхна територия, са изложени на опасност. Политиците, които многократно призовават американските войски в своите страни, потенциално излагат населението си на ядрен дъжд. В такъв случай мирните жители на тези държави стават заложници.

Американската сигурност обаче ще остане на същото ниво. Американците имат голям опит в решаването на глобални проблеми за сметка на Европа. Така, разполагайки на територията ѝ ракети, те правят Европа цел на евентуална ядрена атака.

Разгръщането на американските ракети със среден и малък обсег на границата на Русия приближава света до "40 минути до състояние на война". Точно толкова време е достатъчно, за да се провери надеждността на отчетената заплаха и да се блокира използването на собствени стратегически сили, ако заплахата е случайна, например поради компютърна грешка.

Но ако САЩ се оттеглят от договора и страните, граничещи с Русия, позволяват на американците да разположат ракети със среден обсег на територията си, светът ще премине в състояние на "20 минути до война". Това е период, в който няма достатъчно време да се оцени достоверността на заплахата. Съответно, всеки сигнал за заплаха от другата страна ще бъде третиран като реален и ще повлече всички последствия.

Разумните политици в западните страни възприемат опасността от заплаха, която ще им донесат американските бази в случай на оттегляне на САЩ от договора. През 80-те години на миналия век в Европа се разви масово мирно движение със стотици хиляди протести за силен натиск върху тогавашния Съветски съюз и Съединените щати за постигане на договор за тези ракети.

Днес обаче не е ясно в какво състояние е западното общество и дали неговите политици са способни да оценят заплахите. Това е особено важи за т.нар. "млади европейци" - политиците от Източна Европа.

Обграждането на Русия с военни бази е дългогодишна стратегия на САЩ. НАТО отказа преговори по този въпрос с презумпцията, че това са вътрешни работи. Но появата на ядрени ракети със среден и малък обхват променя нещата изцяло.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@