834

П резидентът на Русия заяви, че очаква с удоволствие до дни премиера Бойко Борисов. Тогава с него той ще продължи дискусиите по икономическите въпроси между България и Русия, обясни самият той на брифинг след проведената среща между него и държавния ни глава Румен Радев. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ПРЕЗИДЕНТИ

Целта на визитата ми е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване, защото този диалог е важен за успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин в резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи.

Руски сенатор към България: Добър урок за София

Президентът Румен Радев изрази очакването си днес да бъде направен стратегически преглед на двустранните отношения.

"Нашите отношения са по-особени, те не се основават само на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоките, исторически, културни и духовни връзки между нашите народи. Това прави и нашите отношения по-лесни, но в същото време ни задължават да поставяме откровено всички теми", каза Радев.

Президентът Радев в Русия, поиска "Български поток"

Президентът е подновил поканата си към руския си колега Владимир Путин да посети България. Това обяви Радев на брифинг след срещата с Путин в Сочи.

Държавният ни глава заяви, че знае, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условията на санкции и ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години.

Направихме стратегически преглед на нашите отношения, има огромен потенциал в най-различни сфери и на икономиката, на търговията, на енергетиката, на туризма, образованието и науката ,транспорта, коментира българският президент.

"Радващото е, че в резултат и на моята визита, имаме положителен импулс на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения, заговори се и за възобновяване на някои от спрените проекти", отбеляза той.

На днешната среща са били обсъдени и важни въпроси от международната сигурност. Радев е уверил руския си колега, че България има интерес да работи за диалог и разбирателство. 

Мисля, че това посещение на президента на България е добър сигнал за възобновяването на пълноправни руско-български отношения.Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в Сочи.

Руският президент отбеляза, че разговорът между двамата е бил доста подробен. "Информирах президента за нашите приоритети за изграждане на двустранни отношения и за подхода на Русия към редица международни проблеми", обобщи държавният глава.

"Аз няма да обръщам внимание сега на икономическите въпроси, ще отбележа само, че през изминалата година наблюдавахме растеж на стокообмена, което не може да не ни радва. Но възможностите ни са много по-големи", каза Путин.

В понеделник в Москва Радев обсъди с премиера Дмитрий Медведев развитието на икономическите отношения между двете страни. Българският президент призова да се преразгледат възможностите за пряка доставка на руски газ през Черно море. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@