405

"България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заяви държавният ни глава Румен Радев в интервю за руския вестник "Комерсант". 

ВИЖТЕ СНИМКИ ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ В РУСИЯ

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът Радев отиде в Македония да почете паметта на българските войници

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум. "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

Българският президент Румен Радев е на посещение при държавния глава на Русия Владимир Путин. В рамките на двудневната си визита в Руската федерация двамата ще разговарят в Сочи, като преди това българският държавен глава ще се включи в Дните на Българската култура в Русия.

Срещата ще бъде дни след встъпването на Владимир Путин в четвъртия президентски мандат. Тя ще се проведе в Сочи, където миналата седмица руският президент прие германския канцлер Ангела Меркел, а по-късно тази седмица предстои и среща с френския президент Еманюел Макрон.

Ще бъдат обсъдени перспективите на руско-българското сътрудничество в различни сфери, ще бъдат обменени мнения по актуални международни и регионални въпроси.

Развитието на икономическите и културни отношения между България и Русия и състоянието на международната сигурност са част от темите, които президентът Радев ще обсъди с руския си колега Владимир Путин и с премиера на Руската федерация – Дмитрий Медведев.

Проучване: Кой ще управлява, ако има избори сега

По време на посещението си в Русия българският президент ще бъде придружаван от своята съпруга.

По време на интервюто си за същия вестник, Румен Радев коментира друга тема - че България няма да може да купи от Русия МиГ заради правителствено решение.

"България няма да може да купи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като по утвърдените от правителството на балканската страна изисквания, самолетите трябва да бъдат произведени най-малко в една страна членка на НАТО или ЕС", казва в интервюто Радев. 

Българският президент подчертава, че "въпреки че България е членка на НАТО, тя продължава да пази своето въздушно пространство с помощта на изтребители МиГ-29 и е във взаимоизгодни отношения с Русия".

Румен Радев е на среща с руския премиер Дмитрий Медведев, в началото на която държавният ни глава заяви, че "сигурността на енергийните доставки е изключително важна както за България, така и за Европейския съюз".

"Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, каза Радев. В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие, добави държавният ни глава.

От своя страна Медведев отговори, че двата народа са свързани със силни връзки на приятелство и духовна близост и в този контекст визитата на президента има особено значение. "Имаме широк дневен ред, включително свързан с необходимостта от активизиране на търговско-икономическата дейност, посочи Медведев и добави, че двустранният стокообмен напоследък по-скоро е намалявал". 

Също така руският премиер се надява интензивността на контактите да нараства, като се имат предвид визитата на президента, както и скорошната такава на премиера Борисов. "Разчитаме, че в резултат на вашето посещение ще успеем да придвижим отношенията ни на друго ниво", каза Медведев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@