106

О т изкуствени зъби и по-бърза походка до слухове за пластична хирургия - може ли Владимир Путин наистина да използва двойник, за да избегне убийци... и COVID-19?

Изданието Daily Mail прави детайлен анализ. 

Наблюдателите посочват промяната на външния вид на най-силния човек в Кремъл през годините като възможно доказателство, че той използва някой друг, за да го замества при ангажименти, които или не иска да изпълнява, или смята за твърде опасни.

Тези спекулации се появиха отново през нощта, когато Путин направи изненадващо посещение в град Дербент в южната част на руския регион Дагестан, като кадри показаха как Владимир Путин се впуска в нощната тълпа като холивудски актьор на червен килим.

Това се случва, въпреки че руският лидер показва признаци на параноя около улавянето на COVID-19 и на фона на съобщенията, че се страхува да не бъде убит до такава степен, че поддържа директни контакти само с хората от най-близкия си кръг. 

Слуховете бяха подхранени и от скорошна снимка на Путин с ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, на която президентът е с подута и покрита с петна кожа.

През март пък се разпространи видео, в което се твърди, че 70-годишният президент използва двойници.

Изданието прави преглед на изявите, които породиха подозрения, че деспотът използва двойници...

Последните спекулации се появиха тази седмица, след като Путин преживя най-голямото предизвикателство в 23-годишното си управление като президент на Русия.

По заповед на шефа на частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин бойци от неговата войска превзеха Ростов на Дон и тръгнаха към Москва.

Кризата беше избегната на косъм, след като Пригожин сключи споразумение за амнистия с Кремъл. Сделката предвижда срещу войниците на "Вагнер" да не бъдат повдигани обвинения, а в замяна те трябва да се разпуснат или да се присъединят към руската армия.

На самия Пригожин пък бе позволено да живее в изгнание отвъд границата на Русия в Беларус.

Въпреки че в дните след бунта Путин работи за утвърждаване на господството си в руската държава, анализатори твърдят, че позициите на президента в Кремъл никога не са изглеждали по-слаби, а Киев заяви, че е започнало обратното броене до края на управлението му.

Деспотът използва типичните си телевизионни речи, за да увери руснаците, че той е този, който контролира ситуацията, но в сряда вечерта той направи необичайно сред тълпа, докато позираше за селфи с млади момичета. 

Привидно изпълнен с нова енергия след предотвратяването на евентуална гражданска война миналата седмица, обикновено стоическият и изолиран Путин беше необичайно приветлив, като се ръкува и целуна по главата млада тийнейджърка, която го развълнува и помоли майка си да я снима с президента.

В друг странен момент той се ръкува с офицер, носещ може би ядреното му куфарче, и сякаш поправя нещо по униформата му. Досега той не е поздравявал по такъв начин своите апаратчици по сигурността.

Сцената се различава значително от крайните, привидно параноични мерки, предприети от Путин през последните няколко години, за да избегне близък контакт с обществеността, други световни лидери и дори членове на собственото си правителство.

Путин е наложил строга карантина за всички извън собствения си тесен кръг преди срещи, вероятно от страх да не се зарази с COVID-19.

Промяната в поведението му за една нощ обаче накара мнозина, включително високопоставени руски представители, да предположат, че Путин, който се вижда на кадрите да поздравява обожаващи го фенове в Дагестан, всъщност е негов двойник.

Дългогодишен московски дипломат заяви в четвъртък: "Все по-невъзможно е да се повярва, че има само един Путин".

"Има няколко - много добри двойници, но те се държат по различен начин. Този, който се гмурка в тълпата в Дагестан, се държи различно от традиционния Путин".

Коментаторът Виктор Алкснис, съветски военен тактик и политик, който сега е базиран на Запад анализатор, известен като Черния полковник, казва: "Защо Путин се среща с посетителите в Кремъл след двуседмичната им карантина и на голямо разстояние, а в Дербент спокойно се впуска в тълпата и дори прегръща и целува някои граждани?

"Как може да се гарантира физическата сигурност на президента при такива условия? Нещо тук не е наред".

"Прилича на театрална постановка, в която Путин не е истинският Путин".

А провоенно настроеният руски националист и бивш полковник от ФСБ Игор "Стрелков" Гиркин заяви със сигурност, че в Дагестан има двойник на Путин.

"Човек, който смътно прилича на президента - и изобщо не изисква спазването на двуседмичната карантина, необходима за среща с [Путин] - се разхождаше из Дербент", каза той.

Появата му в Дербент стана ден след като снимка на Путин с ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров показа, че президентът изглежда подут и с петна по кожата - което също накара хората да се запитат дали това действително е Путин, който посещава региона.

Някои оприличиха външния му вид на восъчен модел.

Спекулациите от последните дни далеч не са първият случай, в който се предполага, че Путин изпраща двойник на публични събития на фона на твърденията, че страда от влошено здраве, страхува се от убийство или се страхува да не хване COVID-19.

Всъщност разговорите около теорията станаха толкова силни, че през април Кремъл беше принуден да отрече слуховете, а официалният говорител на Путин Дмитрий Песков заяви:

"Вероятно сте чували, че той има много двойници, които работят вместо него, докато той седи в бункера... [Това] е поредната лъжа".

"Сами виждате какъв е нашият президент: Той винаги е бил, а и сега е мегаактивен - тези, които работят до него, едва смогват да го настигнат. На неговата енергия може само да се завижда", добави Песков.

Много експерти по Русия застанаха на страната на Песков по този въпрос, като заявиха, че може би Западът си пожелава Путин да показва признаци на заболяване и затова да се нуждае от двойник.

Други обаче твърдят, че не може да се вярва на нищо, което идва от Кремъл, и че Москва е изрекла толкова много лъжи, че е невъзможно да се разбере кога официалните лица там казват истината.

Упрекът на Песков към слуховете последва вирусно видео през март, което се възползва от спекулациите, че единственото досега пътуване на Путин до новозавладяната територия в Мариупол на 19 март е било извършено от двойник.

Във видеото се задаваше въпросът: "Кой управлява Русия?"

Не е ясно кой е направил кадрите, но изглежда, че те са насочени към руснаците, които разчитат на изключително лоялните държавни медии за своите новини. 

Продуцентите на видеото казват, че специалист е забелязал разлики във външния вид на руския президент, като например формата на ушната му мида, бенка или бръчките му, които "постоянно се променят".

Смята се, че Путин редовно се подлага на пластични операции, тъй като е остарял, откакто за първи път стана действащ президент в последния ден на 1999 г.

Слуховете, че "дубльорите" на Путин, които са се подложили на пластични операции, за да приличат на него, се използват все по-често, тъй като здравословното му състояние се влошава на фона на слуховете за рак и ранен стадий на Паркинсон.

При посещението на Путин в Мариупол във видеото се твърди, че "са забравили да му поставят челюст", тъй като тя изглежда различно от тази на Путин, и се пита дали "дубльорът" има изкуствени зъби.

В понеделник, 20 март, официалният представител на Киев Антон Геращенко публикува три снимки на брадичката на Путин и постави въпроса дали те принадлежат на един и същи човек.

Съветникът на министъра на вътрешните работи написа: "Какво става с брадичката ти, Путин?"

'Изглежда, че напоследък гримьорите му (т.е. за последните пътувания на човека-бункер в окупираните Крим и Мариупол) е трябвало да работят с доста нискокачествено копие, дори не двойник, а негово копие. Интересно, кое от тях е истинско?

На една от снимките 70-годишният Путин е показан преди един месец в обръщение към Федералното събрание в Москва.

На друга е отразено посещението на Путин във военноморското пристанище Севастопол в Крим на 18 март.

А третата е от кадри, публикувани на следващия ден, които очевидно показват диктатора в обстрелвания от войната Мариупол.

На първия кадър брадичката му беше стегната и прецизна.

Но снимката в Севастопол - заграбена от Украйна през 2014 г. - е с увиснала брадичка, докато брадичката в Мариупол изглежда по-стегната, но не толкова, колкото на снимката в Москва.

Каналът в Телеграм "Генерал СВР" настоява, че Путин не е бил в Севастопол или Мариупол - град, завладян след кървава битка миналата година.

Информацията от ресурсите на Кремъл, че Владимир Путин е посетил Крим и Мариупол, не е вярна - твърди каналът, който твърди, че разполага с вътрешни източници.

В Крим е отбелязан двойник на президента с кратко посещение и единствено с цел заснемане на видеоклип.

Неведнъж са се появявали твърдения, че Путин използва двойници при някои пътувания извън Москва или когато наоколо има много хора.

През януари Генералният щаб на СВР също твърдеше, че при посещението на Путин в УФА е участвал "двойник", а не истинският президент. Той прогнозира: "Скоро дубльорът все по-често ще се появява като президент", заяви каналът. "Здравето на президента има тенденция да се влошава".

В Уфа "президентът" беше видян да отдава почит пред отворения ковчег на Муртаза Рахимов, бивш лидер на богатата на петрол руска република Башкортостан, който почина на 88-годишна възраст. Той се срещна и с ръководителя на региона Радий Хабиров. 

Преди това, през октомври 2022 г., генерал-майор Кирил Буданов, ръководител на военното разузнаване, постави под въпрос дали истинският Путин все още съществува.

Буданов заяви, че в миналото военното разузнаване е откривало двойници на Путин, които са го замествали при "специални случаи", но добави, че сега това е "обичайна практика" за руския президент. 

Буданов каза: "Знаем конкретно за трима души, които продължават да се появяват, но колко са те, не знаем. Всички те са си направили пластични операции, за да си приличат".

"Единственото, което ги издава, е ръстът им. Тя се вижда на видеоклиповете и снимките. Също така жестикулирането, езикът на тялото и ушните миди, тъй като те са уникални за всеки човек". 

Месец преди това кадри на Путин очевидно го показват как заспива по време на среща, в съчетание с твърдения, че се е оплаквал от умора и задух пред лекари, което породи нови съмнения за здравето му.

Дори е имало двойник, който е бил в готовност, в случай че Путин не е могъл да присъства на срещата, твърди каналът на Telegram General SVR, който отдавна твърди, че Путин страда от сериозни здравословни проблеми.

През август Буданов вече твърдеше, че Путин използва двойници, като изтъкваше като доказателство за своята теория променящите се през годините уши на президента.

Здравето на 69-годишния руски президент е тема на ожесточени дискусии сред коментаторите.

Твърди се, че неговият близък съюзник Николай Патрушев е замествал президента по време на медицинските му прегледи.

Той заяви в телевизионна изява: "Картината, да кажем, на ушите, е различна... И това е като пръстов отпечатък, картината на ушите на всеки човек е уникална. Тя не може да се повтори.

Буданов твърди още, че двойниците на Путин "имат различни навици, различни маниери, различни походки, понякога дори различна височина, ако се вгледате внимателно".

По-рано генерал-майорът твърдеше, че "двойник" на тялото на Владимир Путин може да е бил използван за пристигането му на срещата на върха в Иран, за да се срещне с турския президент Ердоган през юли 2022 г.

Макар че руският лидер изглеждаше неловко, докато слизаше по стъпалата на президентския си самолет в Техеран, украински източници отбелязаха, че той се е движил необичайно бързо и е бил по-бдителен, отколкото при предишни публични изяви.

Путин изглеждаше оживен, когато поздравяваше чакащите, преди да свали сакото си и да се качи в тежко бронирана лимузина.

Буданов заяви, че е бил подозрителен към появата на Путин в интервю на живо по украинския новинарски канал 1+1.

Според украински съобщения Буданов е предположил, че двойник на Путин може да е летял до Техеран, за да се срещне с президентите на Иран и Турция.

"Само ще намекна", каза той. "Моля, погледнете момента, в който Путин излиза от самолета. Това ли е Путин?"

Самият Путин се спря на идеята за използване на двойници през февруари 2020 г., когато призна, че официални лица са обмисляли използването на двойници, но заяви, че идеята е била отхвърлена.

"Отхвърлих идеята за всякакви двойници", каза той.

В началото на 2000 г., когато Русия беше засегната от терористични атаки, той е бил посъветван да заеме мястото си на двойник по време на събития, при които държавният глава може да бъде изложен на риск, каза той.

Това беше в най-тежкия период на нашата война срещу тероризма - каза той.

Като министър-председател, а след това и като президент, Путин ръководи войната срещу ислямистките сепаратисти от Чечня между 1999 и 2000 г. 

След като Русия извоюва победа, терористичните нападения в Кавказ се увеличиха, а атентаторите се насочиха и към главните градове на страната.

"Двойникът ще отиде там, където нещата са съмнителни?" - попита Ванденко.

"Ами да, отиваше, появяваше се", потвърди Путин.

Съобщава се, че двойници са били използвани от бивши лидери на Кремъл, например дългогодишните съветски лидери Йосиф Сталин и Леонид Брежнев.

През 2009 г. хората в Сочи не повярваха, че в разходката на тогавашния президент Дмитрий Медведев и министър-председателя Путин участват истинските лидери. Тогава Медведев заяви: "Ние не сме двойници, ние сме истински".

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 106
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

106 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар