2

Около 19 000 души са евакуирани от гръцкия остров Родос заради горски пожар, който гори шести пореден ден на три фронта, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на климатичните промени и гражданската защита заяви, че това е най-голямата евакуация заради пожар, случвала се в страната.

Местната полиция информира, че 16 000 души са евакуирани по суша, а 3000 – по море от 12 села и няколко хотела. Няма пострадали хора. Шестима души са били хоспитализирани за кратко с респираторни проблеми, но скоро са били изписани.

Източник: БГНЕС

Днес сутринта 266 пожарникари и 49 пожарни коли са се борили с огъня на земята, а пет хеликоптера и 10 самолета – от въздуха. Седем от противопожарните самолети са гръцки, има два турски и един хърватски, съобщиха властите. Очаква се в потушаването на огъня през деня да се включат още 15 пожарни коли.

Източник: БГНЕС

В планинската част на Родос, където е единият от активните фронтове, пожарникарите се опитват да попречат на огъня да обхване гъсти гори. През предишните дни пожарът беше ограничен в планинския център на острова, но подпомогнат от ветровете, много високите температури и сухите условия, той се е разпространил в събота към брега в централната и източната част на острова.

Източник: БГНЕС

Мнозина са напуснали хотелите си, след като огънят е достигнал крайбрежните села Киотари, Генади, Пефки, Линдос, Лардос и Калатос, съобщава Ройтерс.

Източник: БГНЕС

Някои от евакуираните, включително туристи, са настанени в други хотели, в спортни зали, училища и конферентен център. Компания за морски превози е предложила един от корабите си за настаняване на хора.

Управителите на евакуираните хотели издирват гостите си, за да ги свържат с техните туроператори.

Други посетители на острова са били насочени към летището, за да се опитат да се върнат у дома. Министерството на външните работи съобщава, че поддържа постоянна координация с различни посолства, за да съдейства на хората, които са останали без документи за пътуване по време на евакуацията.

Три кораба на бреговата охрана, както и един на армията, са евакуирали хора от два плажа. Двадесет частни лодки са оказвали помощ, а гръцките военноморски сили са изпратили кораб.

Пожарът в Родос е само един, най-опасният, от няколко активни в цяла Гърция, казва говорителят на противопожарната служба Янис Артопиос.

Джордж Хаджимаркос, областен управител на Южно Егейско море, заявява пред телевизия Skai, че операцията, която все още продължава, е била затруднена от пожарите, които са прекъснали достъпа до някои пътища.

"Целта е да защитим човешкия живот", каза той.

Освен това три пътнически ферибота са акостирали на пристанището на Родос, за да настанят спасените, съобщава Атинската информационна агенция.

Източник: БГНЕС

Членовете на бреговата охрана, въоръжените сили и служителите на местната власт са използвали десетки автобуси, за да помогнат за извеждането на хората далеч от пожарите, заявява представителят на община Родос Терис Хатзиоану.

На местата, където пожарите са прекъснали достъпа до пътищата, някои туристи е трябвало да стигнат пеша до безопасно място.

Източник: БГНЕС

Панайотис Димелис, ръководител на общинския съвет на село Архангелос, че много местни жители са се притекли на помощ на туристите.

"Това е безпрецедентна ситуация за острова", добави той.

Според бреговата охрана към района се е насочил и катер на гръцките военноморски сили, за да помогне.

Един от собствениците на лодки, участвал в евакуацията на плажа, заявява пред телевизия Skai: "Получихме заповед от пристанищните власти да се върнем в Генади за нова евакуация. На плажа има много хора. Повече от 500 души."

Източник: БГНЕС

Манастирът „Св. Богородица Ипсени“ е обхванат от пожара, който бушува на острова.

Пожарникари са се опитали да изведат монахините, но те не са напуснали обителта навреме. Заповед за евакуацията им е издадена още сутринта, тъй като манастирът е в гориста местност, по пътя на разпространението на стихията. За тази цел в манастира е пристигнал началникът на пожарната служба на Родос, но монахините са се забавили с извеждането.

В резултат всички са блокирани в манастира и сега нямат възможност да излязат. Държавната телевизия ЕРТ съобщи, че с тях има постоянна връзка, засега хората са в безопасност и са се укрили в новия манастирски храм, където има подземие.

Гръцките власти са обявили най-високата пета категория за опасност от горски пожари в безпрецедентно голяма част от континентална Гърция, цялата източна част на Централна и Южна Гърция, както и островите Евия и Родос и големи участъци от югозападната част на страната. Останалите части на Гърция са поставени в четвърта категория на риск от пожари.

Източник: БГНЕС

Температурите в Гърция остават високи и днес. Преди обяд живакът в термометрите е показвал 38 градуса по Целзий. Вятърът е слаб, но променлив.

Температурите днес се очаква да достигнат 43 градуса по Целзий в столицата Атина и 45 градуса във вътрешността на Централна Гърция.

Към момента няма нито един получен сигнал от българин за оказване на съдействие за евакуация от гръцкия остров Родос. Това съобщи Деница Петкова от дирекция “Стратегически комуникации и публична дипломация” на Министерство на външните работи (МВнР).

От МВнР са в непрекъсната връзка със задграничните ни представителства и със ситуационния център, проведени са разговори с консула и посланика ни. Нямаме нито едно постъпило обаждане с молба за съдействие, каза Деница Петкова.

Посланикът на Великобритания в Гърция Матю Лодж съобщи, че британските власти изпращат специален екип в Гърция, който да съдейства за евакуацията на британските граждани от остров Родос, съобщава в. „Катимерини“.

„След като ситуацията с горските пожари се влоши вчера, посолството на Великобритания в Гърция работи с гръцките власти, авиолиниите и туроператорите в подкрепа на британските граждани на остров Родос. Екип за бърза намеса на министерството на външните работи (Службата за външни работи, британска общност и развитие (FCDO), е напът", заяви посланикът в изявление, разпространено в социалните медии.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 8 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 11 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 12 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 12 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 13 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 13 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 13 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 13 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 14 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 14 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 14 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.