30

К азахският президент Нурсултан Назарбаев подаде оставка, като оповести решението си в реч, излъчена по националната телевизия.

„Обръщам се към народа във важни исторически моменти. Днес е такъв ден, но важността на днешното обръщение е различна. Като президент на Казахстан взех решение да прекратя собствените си правомощия. Разбира се, това не е лесно решение. Тази година се навършват 30 години, откакто заемам най-високата длъжност в нашата страна“, каза Назарбаев.

Лично той обяви, че председателят на Сената Касим Жомарт Токаев ще заеме поста като държавен глава. Назарбаев отбеляза, че ще остане начело на Съвета за сигурност на Казахстан, както и ще запази поста си в партията „Нур Отан” и ще остане член на Конституционния съвет.

По-късно на интернет страницата на президента на Казахстан беше публикуван указът за оттеглянето му.

Нурсултан Назарбаев е роден на 6 юли 1940 г. До подаването на оставката си, той  e най-дълго управлявалият лидер в постсъветското пространство. През юни 1989 г. Назарбаев е избран за първи секретар на Централния комитет на комунистическата партия на Казахстан и фактически от този момент оглавява републиката. През април 1990 г. Върховният съвет на Казахската ССР прие закон за учреждаване на поста президент на Казахстан и избра Назарбаев. А през 1991 г. той получи 98,7% от гласовете на първите президентски избори. След това е преизбиран пет пъти.

Назарбаев е един от инициаторите за създаване на митническия съюз с участието на Русия, Казахстан и Беларус. Съюзът стартира през 2010 г., а през 2015 г. се трансформира в Евразийския икономически съюз, към който се присъединиха Армения и Киргизстан.

През 2010 г. парламентът на Казахстан прие конституционен закон, който дава на Назарбаев статут на постоянен национален лидер. Тогава президентът не подписа документа и не го върна в парламента за второ обсъждане.

През февруари тази година той поиска от Конституционния съвет да разясни разпоредбата на основния закон на страната за прекратяване на президентските правомощия. На следващия ден той каза, че предсрочни президентски избори не се планират.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@