136

Г убейки войната си в Украйна президентът на Русия може да бъде принуден да обмисли стратегия за бягство. Къде ще намери най-топъл прием?

С бруталната инвазия срещу западния си съсед руският президент Владимир Путин направи себе си и приближените си уязвими за съдебно преследване за военни престъпления - и те го знаят, пише "Политико".

Ако слушате речите, пресконференциите и медийните изяви на руски експерти и политически фигури, ще чуете прикритите им страхове, че ще се окажат пред "трибунал", така, както се случи с бившия югославски лидер Слободан Милошевич.

Тъй като военните усилия на Кремъл се огъват пред яростните контраатаки на Украйна, а шансовете за победа намаляват, рискът от смяна на режима в Москва се увеличава и Путин и приятелите му със сигурност обмислят стратегии за бягство.

"Политико" разговаря с Кристин Ван ден Вингаерт, бивш съдия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага, едно от съдилищата, които разследват предполагаеми зверства на руснаците в Украйна. Ван ден Вингаерт, която сега е специален съветник на прокурора на МНС Карим Хан, заяви, че всеки потенциален процес за военни престъпления вероятно ще бъде продължителен и напрегнат - но сроковете могат да бъдат намалени от екипа, който вече събира доказателства на място.

Тя посочи, че само участието в зверствата в Буча, където след руското изтегляне бяха открити масови гробове и завързани тела, вероятно ще бъде достатъчно за доживотни присъди, в случай че МНС се добере до извършителите.

Мечтата на Путин, разбира се, е някой благосклонен негов наследник в Москва просто да му предложи сделка и да му позволи да живее в двореца на Черно море или поне в уютна вила. В края на краищата Путин даде имунитет на предшественика си Борис Елцин и семейството му веднага след като самият той се възкачи на власт.

Украйна с тежки обвинения към Путин

Проблемите на Путин започват, ако нещата в Русия наистина се обърнат и той бъде обвинен за десетките хиляди убити в Украйна. Къде би могъл да избяга, за да се спаси от правосъдието?

Адвокатите на Путин вероятно ще го посъветват да отиде в държава, която не е подписала статута на Международния наказателен съд, каза Ван ден Вингаерт, особено в такава, в която може да има "голямо колебание за екстрадирането му".

Ето някои от местата, където Путин може да отиде, в зависимост от степента на приятелство с лидерите там, вероятното качество на живот, стабилността и риска от екстрадиране.

Китай

Плюсове: Китайският президент Си е определял руския си колега като свой "най-добър и сърдечен приятел", Путин също е наричал Си Дзинпин свой "близък" приятел. Двамата автократи са толкова близки, че дори се събраха на сладоледено парти, за да отпразнуват 66-ия рожден ден на Си. И тъй като Си наскоро получи своя трети мандат като китайски лидер, и по същество затвърди своето пожизнено президентство, на Путин едва ли ще му се наложи да се занимава с някой друг, освен със своя приятел.

В Русия показаха екзекуция на предател от "Вагнер"

Недостатъци: китайско-руските отношения са определяни по-скоро като стратегически, отколкото като истински топли, а Пекин може да не иска да рискува търговията си със Запада, като укрива обвинен във военно престъпление бивш руски лидер.

Сирия

Плюсове: Сирийският президент Башар Асад потърси помощта на Путин, за да потуши брутално въстанието, което започна през 2015 г., като също е обвиняван във военни престъпления. Всъщност в интернет се носят слухове, че Путин се готви да премести антуража си в Алепо, ако загуби войната.

Зеленски: Всички усещаме, че победата ни наближава

Недостатъци: Путин вероятно ще трябва да пресече турското въздушно пространство, а следователно и въздушното пространство на НАТО, за да стигне до Сирия, което ще го изложи на риск. По-важното е, че без руска подкрепа и наемници на "Вагнер", които да помагат за поддръжката на Асад, Сирия може да не е безопасна за Путин за дълго време. Освен това, тя не е точно "място на копнеж за един изтерзан диктатор", по думите на германския експерт по международно право Герд Ханкел, който наскоро публикува книга, в която разглежда как да бъде изправен Путин пред съда. Ханкел добавя, че Сирия прилича на "затвор с жизнен стандарт, който не е впечатляващ дори за финансовия елит".

Иран

Плюсове: След като ядрената сделка с Иран, която подобри отношенията със Запада, е почти погребана, Техеран няма какво да загуби от сближаването си с Путин. Всъщност санкциите, наложени на Русия и Иран през последните години, сближиха двете страни, а Техеран се превърна в доставчик на дронове за руската армия. Бонус: Като се има предвид, че Путин е известен с това, че избягва алкохола, публичната забрана на алкохола в Иран  вероятно няма да го стресне.

Путин подписа закон за мобилизация на затворниците

Недостатъци: Заради продължаващите масови протести срещу авторитарните власти дните на режима на аятоласите може да са преброени - и така ще изчезне сигурното убежище на Путин. Той не би искал да го сполети същата съдба като руския дипломат и поет от XIX в. Александър Грибоедов, който беше застрелян в Техеран, а след това обезглавен от продавач на кебап.

Северна Корея

Плюсове: Северна Корея, друг руски доставчик на оръжия, има млад "върховен лидер", който не показва признаци, че скоро ще загуби властта. Макар че голяма част от народа живее в бедност, Ким и антуража му водят разкошен начин на живот, свързан с лов на тюлени и суперяхти, който Путин вероятно би могъл да сподели. Путин просто трябва да вземе пример от Джеймс Джоузеф Дреснок - американски войник, който дезертира в Северна Корея през 1962 г., след което се снима в многобройни пропагандни филми, включително и такива, за които се твърди, че са режисирани от самия тогавашен върховен лидер Ким Чен-ир.

Недостатъци: Със строгите правила, които регулират ежедневието, държавата контролира всичко - от дрехите, които хората носят, до прическите и използването на жаргон. Освен това винаги има риск ядрените провокации на Ким Чен-ун да завършат със сълзи.

Обединени арабски емирства

Плюсове: Ако потърси убежище в ОАЕ, Путин ще тръгне по добре отъпкана пътека. Афганистанският президент Ашраф Гани избяга в страната си след превземането на властта от талибаните миналата година и според съобщенията се е лекувал месеци в петзвезден хотел; бившият испански крал Хуан Карлос прекара две години в емирствата, след като беше свързан с разследване на предполагаема корупция. Освен това ОАЕ определиха руските въздушни удари в Сирия като атаки срещу "общ враг". Със салата приятели не се печелят, но с въздушни удари – да.

Ще има ли съд за престъпленията в Украйна

Недостатъци: ОАЕ са добър вариант, но вероятно не са достатъчно силни, за да осигурят безопасността на Путин, казва Ханкел: "Западът е много по-зависим от съседна Саудитска Арабия".

Саудитска Арабия

Плюсове: През последната година отношенията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с Русия на Путин се подобряват, като връзките се задълбочават въпреки нахлуването в Украйна. Двете петролни свръхсили координират енергийните си политики и споделят общи ценности, когато става въпрос за начина, по който управляват страните си и се отнасят към журналистите.

Хенкел твърди, че Саудитска Арабия би била най-добрият вариант за Путин, ако му се наложи да напусне Русия, наричайки я "страна без никакъв морал по въпросите на правата на човека", която "има опит в предоставянето на убежище на масови убийци". Саудитците предоставиха убежище на сваления угандийски диктатор Иди Амин и му дадоха щедра пенсия, което му е позволи да живее в лукс в продължение на две десетилетия в Джеда.

"Липсата на морал е правопропорционална на богатството, на което Путин може да се радва в Саудитска Арабия", смята Хенкел.

Недостатъци: Когато се наложи, САЩ могат да се обърнат за услуги към Рияд. Освен това в Сирия Путин застана на страната на режима на Асад, който е подкрепян от Иран - заклетия враг на Саудитска Арабия. В отговор саудитците увеличиха подкрепата си за бунтовниците. Така че може да се стигне до известно напрежение.

Излежаване на дивана в турското имение на Шрьодер

Плюсове: Турция не е член на Международния наказателен съд, така че няма досаден риск от екстрадиране. И тъй като президентът Реджеп Ердоган действа като посредник в преговорите между Москва и Киев, не е изключено Путин да сключи сделка, която да включва амнистия. Изборът на Турция има и друга положителна страна: Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който доскоро беше член на управителните съвети на руската петролна компания "Роснефт" и газовия гигант "Газпром", е един от най-близките приятели на Путин и използва скромната си заплата, за да си купи ваканционно имение в турското крайбрежно село Гюмюшлюк. Със сигурност Шрьодер има място на дивана си за стар приятел.

Недостатъци: В този план има един очевиден проблем: "Не можеш да получиш амнистия за военни престъпления, престъпления срещу човечеството", подчертава Ван ден Вингаерт, бивш съдия от Международния наказателен съд. Тя посочи прецедент, създаден по делото на бившия либерийски военачалник-президент Чарлз Тейлър, който беше амнистиран в Нигерия. Когато беше създаден специален трибунал, който да разследва ролята на Тейлър във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, амнистията му беше отменена и той беше осъден на 50 години затвор.

Колонията на Мъск на Марс

Плюсове: Изглежда, че "шефът на Туитър" Илон Мъск смята, че има "мирен план" за прекратяване на войната на Русия в Украйна. Може би основателят на SpaceX би могъл да даде на Путин убежище в своята колония на Марс - далеч извън юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Недостатъци: Местата в ракетите на SpaceX не са евтини, а всеки знае, че Мъск не дава нищо безплатно. Така че Путин ще трябва да бръкне дълбоко, за да плати за билета си. Съобщава се, че само достъпът до Международната космическа станция струва 55 млн. долара - не е проблем, когато сте фактически диктатор на един от най-големите износители на ресурси в света, по-сложно е, когато някой друг контролира тези печалби.

Коментари 136
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

136 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 4 минути

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 11 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 47 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 2 часа

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 2 часа

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 2 часа

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба за Алексей Навални</p>

Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба в памет на Алексей Навални

Свят Преди 2 часа

На 26 март Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 2 часа

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 2 часа

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 2 часа

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 2 часа

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 3 часа

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада