3

М иналото лято филмът "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан завладя киноманите по света, като влезе в историята като най-касовия биографичен филм в историята. И след като вече беше спечелил големи награди "Златен глобус" и БАФТА, филмът закри сезона на наградите, като спечели "Оскар" миналия уикенд. 

Това посочва пенсионираният военновъздушен маршал сър Греъм Стейси за Politico. Той работи като старши консултант в European Leadership Network. 

Филмът даде нова информация за уникалната, разрушителна сила, която отприщва творението на Робърт Опенхаймер. Първото и единственото ядрено оръжие, използвано някога - "Little Boy", пуснато в Хирошима, и "Fat Man" в Нагасаки - съдържаха еквивалента на съответно 15 000 и 21 000 тона тротил, убивайки над 100 000 души и причинявайки дългосрочни здравни, психологически, икономически и екологични щети, посочва Стейси. 

За сравнение, най-мощните ядрени бомби в света днес произвеждат над 1,2 мегатона тротил - 60 пъти повече от бомбите на Опенхаймер. 

Подобно на Опенхаймер, генерал Лесли Гроувс и тогавашния президент на САЩ Хари С. Труман, днешните лидери отново са изправени пред огромен морален и стратегически избор в зората на нова технологична ера. Цялата тежест на ядреното опустошение е в ръцете само на няколко лидери. Техните решения имат големи последици за човечеството - и това не бива да се оставя на случайността, категоричен е авторът. 

Признавайки невъобразимия ужас, който би отприщил един съвременен ядрен конфликт, още през януари 2022 г. всичките петима лидери, които имат достъп до ядрено оръжие потвърдиха, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води, предава Politico. 

Американското разузнаване: Ядреният арсенал на Русия продължава да се разширява и модернизира

И все пак сме свидетели на безотговорното ядрено дрънкане на руския президент Владимир Путин около пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Появиха се обезпокоителни съобщения за използване на ядрени оръжия - нахлуването на врага в територия, унищожаването на системите за доставка на стратегически оръжия и дори използването на конвенционални оръжия се считат за екзистенциална заплаха за руската държавност, посочва Греъм Стейси. 

И въпреки че Москва отхвърля тази политика, подобна двусмисленост привидно насочва към съобщаване на възможностите за "първи удар", които с право трябва да бъдат осъдени и внимателно оценени, коментира той.  

От друга страна, Китай продължава да притиска държавите да поемат политически ангажименти за универсализиране на политиката за забрана на употреба на ядрено оръжие, като същевременно продължава развитието на собствения си арсенал при тревожна липса на прозрачност - дилема, която допълнително усложнява и без това сложната и опасна геополитическа шахматна дъска, посоча Стейси. 

Междувременно на Запад - привидно без много публични дискусии или коментари - се наблюдава тревожна тенденция към декларации, че държавите могат да използват ядрени оръжия за възпиране на "неядрени заплахи", като отново се понижава т.нар. ядрен праг в опит да се осигури бързо решение на предизвикателства. 

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство. И макар че вниманието несъмнено ще се оттегли, продължаващата обществена ангажираност по тези въпроси не трябва да намалява. Гражданската ангажираност формира политиката, а във време на нарастващи ядрени рискове и все по-голямо изкушение за държавите да станат по-зависими от ядрените си оръжия, обществото заслужава по-добро разбиране на това кога и защо може да бъде използвано катастрофално оръжие, допълва авторът. 

Например през 2021 г. британското правителство заяви, че макар да няма да използва ядрени оръжия срещу нито една неядрена държава, остава отворено за преразглеждане на политиката си, ако някоя заплаха от "нововъзникващи технологии" със "сравнимо въздействие" направи необходимо използването на ядрено оръжие. По подобен начин през 2022 г. САЩ заявиха, че целта на ядрения им арсенал е да възпира както ядрени, така и неядрени "атаки на стратегическо ниво". Проблематично е обаче, че нито Обединеното кралство, нито САЩ са уточнили какво може да означава "сравнимо въздействие" или "атака на стратегическо ниво". 

"Времето ни изтича": Тръмп предизвика ядрения кошмар на Германия

Тези политики не само понижават прага за използване на ядрени оръжия и увеличават глобалните ядрени рискове, но може би дори не са осъществими, тъй като повечето съвременни заплахи срещу държавите вече са извън военната сфера, посоча Стейси.   

Макар да е почти невъзможно ядрен удар да остане незабелязан, същото не важи за нововъзникващите технологии като изкуствения интелект и автономните системи. Поради самия си замисъл тези технологии са до голяма степен демократизирани и необвързани с едно правителство. Например, предизвикателството на атрибуцията в киберпространството е добре документирано и въпреки че кибератаките са свързани с хакерски групи, спонсорирани от държавата, тези групи не биха могли да бъдат лесно възпрени от заплахата за ядрен удар, казва той.  

Както е отбелязано в парламентарен доклад на Обединеното кралство от 2021 г. относно оценката на риска и намаляването му, днешните рискове за сигурността не се съобразяват с националните граници, а по-скоро имат международно въздействие и изискват глобални реакции. В тази нова среда правителствата трябва да се съсредоточат върху развитието на националната си устойчивост и готовност за смекчаване на заплахите - а не само да използват тъпия и ужасяващ инструмент на ядрените оръжия като панацея, посочва още Стейси.   

Увеличаването на и без това ужасяващата роля на ядрените оръжия във външната политика подкопава моралната и правната позиция на ядрените държави. Логиката и доказателствата, стоящи зад настоящата политика на Великобритания и САЩ, които разчитат на ядрените оръжия като панацея, трябва да бъдат подложени на по-засилен обществен и парламентарен контрол - какъвто би трябвало да бъде случаят с отворените демокрации, които твърдят, че имат прозрачни ядрени политики, коментира авторът. 

В условията на нарастваща глобална нестабилност и технологична несигурност е наложително държавите да проучат неядрени решения, които наблягат на международното сътрудничество, дипломацията и обществената устойчивост. И тук има възможност Обединеното кралство и САЩ да бъдат водещи в международното право и договорите, които по-ефективно реагират на неядрени стратегически заплахи. 

Вместо да прибягват до стари наръчници, както политиците, така и обществеността трябва да оценят, че нововъзникващите технологии изискват нов начин на мислене при тяхното управление и нови правни конструкции за регулиране на тяхното разпространение, развитие и контрол. Неотдавнашните международни усилия като срещата на високо равнище за безопасността на изкуствения интелект в Блечли през ноември миналата година и споразумението за започване на диалог относно рисковете, свързани с изкуствения интелект, между президента на САЩ Джо Байдън и президента на Китай Си Дзинпин са важни първи стъпки. Но е необходимо да се направи още много, казва Греъм Стейси.  

Точно както Опенхаймер, преследван от ролята си в бомбардировките на Хирошима и Нагасаки, отправи предизвикателство към Труман по отношение на ядрената стратегия на САЩ, така и ние трябва да оспорим продължаващата привързаност на нашите лидери към ядрените оръжия - оръжия, които могат само да унищожават - и да настояваме за повече дипломация и базирани на устойчивостта решения, категоричен е той.  

* Вижте и това видео от архива ни: 7-те най-мощни взрива от ядрени оръжия

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява