9

И зтекли руски военни файлове разкриват как Русия е репетирала използването на тактически ядрени оръжия в случай на конфликт със световна сила, разкрива Sky News.

Силите на Владимир Путин са тренирали използването на тактически ядрени оръжия на ранен етап от конфликт с голяма световна сила, според изтекли руски военни файлове, които включват сценарии за обучение за нахлуване от страна на Китай, разкрива Financial Times.

Класифицираните документи, разгледани, проверени и анализирани от Financial Times, описват праг за използване на тактически ядрени оръжия, който е по-нисък, отколкото Русия някога е признавала публично.

Кешът се състои от 29 секретни руски военни файла, изготвени между 2008 и 2014 г., включително сценарии за военни игри и презентации за военноморски офицери, които обсъждат принципите на работа за използване на ядрени оръжия.

Критериите за потенциален ядрен отговор варират от вражеско нахлуване на руска територия до по-конкретни причини, като унищожаването на 20 процента от руските подводници със стратегически балистични ракети.

„Това е първият път, когато виждаме документи като този, публикувани в публичното пространство“, каза Александър Габуев, директор на Центъра за Евразия Карнеги Русия в Берлин.

„Те показват, че оперативният праг за използване на ядрени оръжия е доста нисък, ако желаният резултат не може да бъде постигнат чрез конвенционални средства.“

Тактическите ядрени оръжия на Русия, са предназначени за ограничена употреба на бойното поле в Европа и Азия, за разлика от по-големите „стратегически“ оръжия, предназначени за насочване към САЩ. Съвременните тактически бойни глави могат да отделят значително повече енергия от оръжията, хвърлени над Нагасаки и Хирошима през 1945 г.

Въпреки че досиетата датират отпреди 10 и повече години, експертите твърдят, че остават релевантни на настоящата руска военна доктрина. Документите бяха показани на FT от западни източници, уточняват от изданието.

Отбранителните планове разкриват дълбоко вкоренени подозрения към Китай сред московския елит по сигурността, дори когато Путин сключи съюз с Пекин през 2001 г. 

През годините след това Русия и Китай задълбочиха партньорството си, особено след като Си Дзинпин пое властта в Пекин през 2012 г. Войната в Украйна циментира статута на Русия като младши партньор в отношенията им, като Китай хвърли на Москва жизненоважен икономически спасителен пояс, за да помогне за справянето със западните санкции.

Но дори когато страните се сближиха, учебните материали показват, че източният военен окръг на Русия репетира множество сценарии, включващи китайска инвазия.

Ученията предлагат рядка представа за това как Русия гледа на своя ядрен арсенал като крайъгълен камък на своята отбранителна политика - и как обучава сили, за да може да извърши първи ядрен удар в някои условия на бойното поле, става още ясно от информацията на Financial Times, която се позовава на изтеклите документи. 

Едно учение, очертаващо хипотетична атака от страна на Китай, отбелязва, че Русия, наречена „Северната федерация“ за целите на военната игра, може да отговори с тактически ядрен удар, за да спре „Юга“ да напредва с втора вълна от нахлуващи сили.

„Заповедта е дадена от главнокомандващия . . . да използват ядрени оръжия . . . в случай, че противникът разгърне части от втори ешелон и Югът заплаши да атакува по-нататък в посоката на главния удар“, се казва в документа.

Китайското външно министерство отрече да има основания за подозрение към Москва.

„Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Китай и Русия законно установи концепцията за вечно приятелство и невражда между двете страни“, заявява говорител на министерството.

„Теорията за заплахите“ няма пазар в Китай и Русия.

Говорителят на Путин коментира в сряда документите: "Основното е, че прагът за използване на ядрени оръжия е абсолютно прозрачен и е разписан в доктрината. Що се отнася до споменатите документи, ние силно се съмняваме в тяхната автентичност".

Отделна тренировъчна презентация за военноморски офицери, несвързана с китайските военни игри, очертава по-широки критерии за потенциален ядрен удар, включително нахлуване на враг на руска територия, поражение на части, отговорни за осигуряването на граничните райони, или непосредствена вражеска атака с използване на конвенционални оръжия.

Слайдовете обобщават прага като комбинация от фактори, при които загубите, понесени от руските сили, „безвъзвратно биха довели до неуспеха им да спрат голяма вражеска агресия“, „критична ситуация за държавната сигурност на Русия“.

Други потенциални условия включват унищожаването на 20 процента от руските подводници със стратегически балистични ракети, 30 процента от нейните атомни щурмови подводници, три или повече крайцера, три летища или едновременен удар по основни и резервни крайбрежни командни центрове.

Очаква се също така руската армия да може да използва тактически ядрени оръжия за широк спектър от цели, включително „сдържане на държавите от използване на агресия […] или ескалация на военни конфликти“, „спиране на агресия“, предотвратяване на руските сили от загуба на битки или територия, и да направи руския флот „по-ефективен“ , става още ясно от информацията на Financial Times, която се позовава на изтеклите документи. 

Миналия юни Путин каза, че се чувства „негативно“ относно използването на тактически ядрени удари, но след това се похвали, че Русия има по-голям нестратегически арсенал от страните от НАТО.

„Майната им, знаете, както казват хората“, каза Путин.

САЩ смятат, че Русия разполага с най-малко 2000 такива оръжия.

Миналата година Путин каза, че руската ядрена доктрина позволява два възможни прага за използване на ядрени оръжия: отмъщение срещу първи ядрен удар от враг и ако „самото съществуване на Русия като държава е под заплаха, дори ако се използват конвенционални оръжия“.

Но самият Путин добави, че няма вероятност нито един от критериите да бъде изпълнен, и отхвърли публичните призиви за намаляване на прага.

Материалите са насочени към обучение на руски части за ситуации, в които страната може да иска възможността да използва ядрени оръжия, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник за сухопътна война в Кралския институт на обединените сили, вместо да излага книга с правила за техните използване.

„На това ниво изискването е единиците да поддържат – по време на конфликт – надеждната възможност за политиците да използват ядрени оръжия“, добави Уотлинг.

„Това би било политическо решение.“, добавя той.

Докато Москва се приближи до Пекин след военните игри и премести сили от изток към Украйна, тя продължи да изгражда своята източна отбрана.

„Русия продължава да подсилва и упражнява своите ракети, способни да носят ядрено оръжие, в Далечния изток близо до границата си с Китай“, каза Уилям Алберк, директор по стратегия, технологии и контрол на въоръженията в Международния институт за стратегически изследвания.

„Много от тези системи имат обхват само да ударят Китай.“

Русия все още се държи в съответствие с „теорията за използване“ на ядрените оръжия, изложена в документите, каза Алберк.

„Не сме видели фундаментално преосмисляне“, каза той, добавяйки, че Русия вероятно е загрижена, че Китай може да се опита да се възползва от разсейването на Москва, „за да изтласка руснаците от Централна Азия“.

Документите отразяват модели, наблюдавани при учения, които руската армия провежда редовно преди и след инвазията на Путин в Украйна през 2022 г. Алберк, който преди това е работил за НАТО и Министерството на отбраната на САЩ по контрола на въоръженията, посочи примери за руски учения, проведени през юни и ноември миналата година година с използване на ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие, в два региона, граничещи с Китай.

Докато президентът на Русия има единствените правомощия да нанесе първи ядрен удар, ниският праг за тактическа ядрена употреба, изложен в документите, съответства на доктрина, която някои западни наблюдатели наричат „ескалация до деескалация“.

Съгласно тази стратегия може да се използва тактическо оръжие, за да се попречи на Русия да бъде въвлечена в разрастваща се война, особено такава, в която САЩ може да се намесят. Използвайки това, което тя нарича „всяване на страх“, Москва ще се стреми да сложи край на конфликта при свои собствени условия, като шокира противника на страната с ранното използване на малко ядрено оръжие – или чрез заплахата да го направи.

„Те говорят за „отрезвяване“ на своите противници – извеждайки ги от пиянството на ранните им победи чрез въвеждане на ядрени оръжия“, каза Алберк.

„Най-добрият начин, по който смятат, че могат да направят това, е да използват това, което наричат по-ниска „доза“ ядрени оръжия на много по-ниско ниво на битка, за да предотвратят ескалация.

Украински официални лица твърдяха, че ядрените заплахи на Путин са убедили САЩ и други съюзници да не въоръжават Киев по-решително в началото на конфликта, когато модерните оръжия на НАТО биха могли да обърнат прилива в полза на Украйна.

Алберк каза, че Русия вероятно ще има по-висок праг за използване на тактически ядрени оръжия срещу Украйна, която няма собствен ядрен капацитет или способност да започне наземно нахлуване в същия мащаб, отколкото срещу Китай или САЩ.

Руските лидери смятат, че докато ядрен удар срещу Китай или САЩ може да бъде „отрезвяващ“, ядрен удар срещу Украйна вероятно ще ескалира конфликта и ще доведе до пряка намеса от страна на САЩ или Обединеното кралство, каза Алберк. „Това е абсолютно последното нещо, което Путин иска".

*Във видеото: САЩ предупреждават за сериозен проблем на международната сигурност

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 9 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 36 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 17 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 18 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 18 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието