26

Е вропейската централна банка съобщи, че е замразила плащанията на третата по големина банка в Латвия, чийто финансово положение се влоши след като Вашингтон я обвини в пране на пари.

„Временно и до второ нареждане, е в сила забрана на всички плащания на банка ABLV по финансовите ѝ пасиви”, обяви ЕЦБ.

Пентагонът ще изследва руското влияние на Западните Балкани

Путин се пошегува: Обиден съм, че не съм в „кремълския списък“ на САЩ

Пхенян с таен военен парад, Ким Чен-ун се похвали

Латвийската банка съобщи, че „въз основа на инструкциите на ЕЦБ, за стабилизиране на създалата се ситуация, Комисията за надзор на финансовия и капиталов пазар реши да наложи от 19 февруари за ABLV Bank платежни ограничения върху дебитните операции с клиенти”.

За пръв път ЕЦБ използва правомощията си за налагане на мораториум откакто пое пряко надзора върху банките в еврозоната през 2014 г.

Американското министерство на финансите миналата седмица посочи ABLV като „институция, предизвикваща най-голяма загриженост относно пране на пари” и я обвини във връзки със севернокорейската оръжейна програма.

Финансовото състояние на ABLV, което досега беше стабилно, бързо се влоши откакто достъпът ѝ до международната финансова система беше прекъснат и вече е заплашена от фалит.

В края на септември 2017 балансът на банката възлизаше на около 3,6 млрд. евро, с 1 млрд. евро заеми и 2,7 млрд. депозити.

Днешното решение на ЕЦБ беше предшествано от ареста на гуверньора на Латвийската централна банка Илмарс Римшевичс, който е член на управляващия съвет на ЕЦБ. Той беше задържан в събота от латвийското Бюро за предотвратяване на корупцията.

Латвийският финансов министър Дана Рейзниеце-Озола коментира, че последните събития не са сигнал за криза във финансовата система на страната, а са по-скоро за проблеми с репутацията на финансовия сектор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@