117

Р уската военна кампания в Украйна навлезе в нова фаза, заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

"Операцията продължава и сега започва друг етап от нея",

каза Лавров в интервю за индийска телевизия. Той уточни, че целта е "пълното освобождение на Донецката и Луганската (народна) република".

По-рано днес Русия обяви, че през нощта е нанесла десетки въздушни и ракетни удари в Източна Украйна.

Според Киев руската армия е предприела офанзива на широк фронт в Донбас, предаде Франс прес.

"Ракети с прецизно насочване на (Космически войски) на Русия неутрализираха 13 укрепени позиции на поделения на украинската армия, както и струпали се военни близо до ключовия град Славянск в Донецка област, каза руското министерството на отбраната. То съобщи още за десетки други ракетни удари и стотици поразени с артилерия цели в Южна и Източна Украйна.

Освен това "авиацията на военно-космическите сили на Русия порази 60 военни съоръжения на Украйна", включително 53 места на концентрация на войски и военно оборудване и три командни точки, добави руското министерство на отбраната. Руската артилерия е взела на прицел около 1260 украински позиции и съоръжения, главно в Николаевска и Запорожка област, Южна Украйна.

Руската армия твърди, че в тези райони е ударила 25 армейски командни позиции,

складове за муниции, две ракетни системи „Бук-М1“ и 1214 точки на концентрация на войски. Унищожени били два склада за ракети „Точка-У“ в Червоная Поляна, Луганска област, и в североизточното селище Балаклия, близо до Харков. Руските противовъздушни сили са свалили и украински изтребител МиГ-29 в Донецка област, съобщи още министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс.

Украинската агенция УНИАН съобщи от своя страна, че през последното денонощие руските въоръжени сили са подложили на обстрел 17 населени места

в източната украинска Донецка област. Има загинали и ранени, сред които и дете. Полицията е документирала 21 обстрела в региона за изминалите 24 часа.

През последното денонощие окупаторите удариха по Мариупол,

Авдеевка, Угледар, Лиман, Краматорск, Маринка, Красногоровка, Великая Новоселка, Новгородское, Ню Йорк, Луганское, Шандриголово, Николское Святогорской громади, Торское, Заречное, Раздолное, Берестово, пише в изявлението.

Съобщава се за разрушени граждански обекти – жилищни сгради, църква, учебно заведение, комунална инфраструктура и административни сгради.

Правоохранителните органи са образували наказателни производства по членове от украинския Наказателен кодекс за нарушаване на законите по време на война и за посегателство върху териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна.

Полицията в Донецка област призовава хората да спазват комендантския час и да не пътуват самостоятелно по непроверени маршрути,

защото врагът стреля по цивилни автомобили. Гражданите са призовани също да не вдигат от земята непознати предмети и да не пипат неизбухнали снаряди. Бъдете внимателни, в завладените селища окупаторите се занимават с мародерство, отнемат превозни средства, се предупреждава в изявлението, цитирано от УНИАН.

На 18 април стана известно, че е започнала нова фаза на войната. Почти по цялата фронтова линия в Донецка, Луганска и Харковска област окупаторите се опитаха да пробият нашата отбрана, отбелязва УНИАН.

В същото време руските власти съобщиха, че Белгородска област е била подложена на обстрел от Украйна,

предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на подновената руска офанзива в Източна Украйна. Поразено е било село Головчино. Трима души са били ранени, съобщи в своя канал в социалната мрежа Телеграм управителят на Белгородска област Вячеслав Гладков.

Южният руски регион, който според властите вече няколко пъти е бил подлаган на обстрел

от началото на войната в Украйна на 24 февруари, граничи със северната украинска Харковска област, където се водят боеве, посочва ДПА. В началото на месеца два украински щурмови хеликоптера обстрелвали петролна база, която се подпалила, обяви Москва. Киев нито потвърди, нито отрече да е извършил такава атака.

Той добави, че над 30 къщи са понесли щети, а електроснабдяването и газоподаването ще бъдат възстановени през следващите няколко часа.

Във връзка с предполагаемите обстрели в Белгородска област, Русия заплаши, че ще започне да нанася повече удари по нейните командни пунктове в украинската столица, от които се ръководи извършването на ракетни нападения.

А вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук съобщи, че страната не може за трети пореден ден да осигури съгласието на Русия за отваряне на хуманитарни коридори

за евакуция на блокирани цивилни, предаде Ройтерс.

"Днес, 19 април, за жалост, няма никакви хуманитарни коридори", написа Верешчук във Фейсбук. По думите ѝ продължават засилените обстрели в Донбас, където според президента Володимир Зеленски е започнала нова офанзива на Русия.

Усилията да бъде осигурен безопасен коридор за изтегляне на мирните жители от обсадения южен град Мариупол многократно се проваляха и двете страни си разменяха за това взаимни обвинения. Русия отрече да напада цивилни.

"Според Мариупол: руснаците отказват да осигурят коридор за напускане на цивилните в посока Бердянск", заяви Верешчук. По думите ѝ се водят "трудни преговори" за уреждане на хуманитарни коридори в южната Херсонска област и източната Харковска област.

В същото време руските въоръжени сили отново призоваха украинските защитници на Мариупол да се предадат,

предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че вече няколко подобни искания са били пренебрегнати.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев от руските въоръжени сили даде срок на украинските войници, блокирани в гигантския стоманодобивен завод "Азовстал", да сложат оръжие до 12 ч. (и българско време). Тези, които се предадат "ще запазят живота си", обеща той.

Заводът "Азовстал", който се простира на територия от около 11 квадратни километра, е последна точка на украинската съпротива в Мариупол - стратегическо пристанище на Азовско море.

По-рано днес Едуард Басурин, говорител на подкрепяните от Русия сепаратисти от т. нар. Донецка народна република, каза, че щурмови групи са влезли в комплекса в опит да го прочистят от украински бойци. Преди това "Азовстал" е бил подложен на обстрел от въздуха и с артилерия.

Припомняме, че вчера украинският президент Володимир Зеленски обяви, че новата руска офанзива срещу Източна Украйна е започнала,

предаде Франс прес. "Понастоящем можем да потвърдим, че руските сили започнаха битката за Донбас, за която се приготвят от дълго време. Една голяма част от руската армия сега е ангажирана с тази офанзива", заяви Зеленски. Изявлението му бе разпространено в Телеграм.

Очакваната нова офанзива на руските сили в Източна Украйна започна, заяви също така украинският губернатор на Луганска област Серхий Гайдай, предаде Франс прес.

"Това е същински ад. Офанзивата започна, тази, за която говорим от седмици",

заяви губернаторът във Фейсбук. "Има сражения в Рубижне и Попасна, неспирни боеве в други мирни градове", информира Гайдай, малко след като съобщи в Телеграм за смъртта на четирима цивилни в Креминна, град, който бе превзет днес от руските сили.

"Втората фаза на войната започна",

заяви Андрий Йермак, ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски. "Вярвайте в нашата армия, тя е много силна", написа Йермак в Телеграм. 

Коментари 117
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

117 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

България Преди 1 минута

Извършва се проверка от полицията

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 45 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 52 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 3 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател