45

У дарите срещу Ивицата Газа продължиха и през нощта. В ранните часове на деня над територията се издигна пушек. Почти никъде няма ток заради повреди по инфраструктурата. Районът е под пълна блокада и са спрени всички доставки на храна, вода и горива. Не е ясно дали може да бъде постигнат мир.

Зеленски: Русия има интерес да разпали война в Близкия изток

Високопоставен представител на „Хамас” заяви, че групировката е готова да води преговори за прекратяване на огъня, тъй като са "изпълнили целите си". По-късно обаче бойците заплашиха, че ще започнат да екзекутират заложници, ако ответният огън не бъде прекратен.

Сегашните бомбардировки на Газа са само началото, заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, без да уточнява дали ще последва сухопътна инвазия.

Володимир Зеленски: Украйна и Израел са изправени пред едно и също зло

Той добави, че Израел ще направи всичко възможно, за да освободи пленниците, държани в Газа, но предупреди, че за Израел предстоят "тежки дни", които вероятно ще поставят началото на конфликт, чийто край може да отнеме седмици или дори повече.

"Това, което Израел ще направи през следващите няколко дни с Хамас, ще отеква десетилетия наред", заяви Нетаняху.

Според него в Израел все още има някои палестински бойци.

Той също така призова за съставяне на коалиционно правителство с опозицията.

Започва невиждана военна операция: Какво разказа дипломат, участвал в преговорите между Израел и Палестина

Броят на загиналите нарасна до 900 души в Израел, който нанесе унищожителни удари по цели в Газа и увеличи броя на загиналите там до 687 души.

Израел съобщи, че е призовал 300 000 резервисти за кампанията си "Swords of Iron". Конвои от камиони пренасят танкове към южната част на страната, където силите на Израел се опитват да изтласкат бойците на Хамас от завзетите градове.

Либи Вайс, говорителка на израелските военни, заяви, че някои бойци на Хамас "в момента все още са там".

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че Израел ще наложи "пълна обсада" на отдавна блокирания анклав и подчерта какво означава това за неговите 2,3 млн. души: "Няма електричество, няма храна, няма вода, няма газ - всичко е затворено."

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш предупреди, че това ще утежни и без това тежкото хуманитарно положение в Газа, което сега "ще се влоши експоненциално", каза той.

Посланикът на Израел у нас: Не говорим за човешки същества, а за зверове

Палестинците в крайбрежната територия се подготвят за масирана израелска сухопътна атака, целяща да разгроми Хамас и да освободи заложниците.

Лидерите на САЩ, Франция, Германия, Италия и Великобритания обещаха в съвместно изявление да "подкрепят Израел в усилията му да се защити" след изненадващите атаки на групировката Хамас.

Те добавиха, че "признават легитимните стремежи на палестинския народ", но заявиха, че "Хамас не предлага нищо за палестинския народ, освен повече терор и кръвопролития", в изявлението, публикувано от Белия дом.

Без прецедент, Израел мобилизира 200 000 за часове

Те призоваха Иран "да не разпространява конфликта отвъд Газа".

"Освен това призоваваме други екстремистки групи и всяка държава, която може да се опита да се възползва от тази ситуация, и по-специално Иран, да не се опитват да използват тази ситуация за други цели или да разпространяват конфликта извън Газа", се казва в съвместното изявление.

Европейският съюз отделно спря плащанията на помощта за развитие на палестинците в размерна 691 милиона евро, обяви европейският комисар по разширяването и политиката на съседство Оливер Вархей.

„Всички плащания са преустановени незабавно. Всички нови бюджетни предложения, включително за 2023 г. - отложени до второ нареждане. Цялостна оценка на целия финансов портфейл“, заяви той.

Вархей посочи, че настоящата програма за помощ за развитие възлиза на 691 млн. евро, без да дава повече подробности.

Хамас няма да преговаря за отвлечените

Испания не се съгласи с решението на Европейския съюз да спре помощта.

"Министърът на външните работи Хосе Мануел Албарес се обади на европейския комисар Оливер Вархей, за да каже, че не е съгласен с това решение", заяви испанското външно министерство, като добави, че Албарес е призовал това да бъде обсъдено на срещата на европейските външни министри във вторник.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Израел да не атакува "безразборно" цивилни граждани във войната си с бойците на Хамас в Газа.

Израел обяви пълен контрол над пограничните райони с Газа

Но Ердоган отправи и премерена критика към Хамас и призова двете страни да спазват "етиката" на войната.

Ердоган е казал по телефона на израелския президент Исаак Херцог, че "колективното и безразборно нанасяне на вреда на населението на Газа ще увеличи още повече страданията и спиралата на насилието в региона", съобщиха от канцеларията на Ердоган.

Ердоган горещо подкрепя палестинската кауза и се застъпва за двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт.

На пресконференция след заседанието на кабинета турският лидер заяви, че също така иска да се прекратят ракетните нападения срещу израелски градове "и нападенията срещу израелски цивилни".

"Искаме от Израел да прекрати бомбардировките на палестинската територия, а от палестинците - да спрат тормоза над израелските цивилни селища", каза той.

"Войната трябва да има и определена етика. Страните трябва да ги спазват."

В заключение Ердоган потвърди предложението си да помогне за посредничество за прекратяване на насилието, "ако бъде помолен".

Съединените щати не планират да се включат с военна сила в конфликта.

"Нямаме намерение да поставяме американски ботуши на земята", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, като все пак добави, че президентът Джо Байдън "винаги ще се уверява, че защитаваме и отстояваме интересите на нашата национална сигурност".

Байдън заяви, че Хамас вероятно държи американци като заложници след изненадващата атака срещу Израел. Той добави, че американски служители работят с Израел по "усилията за връщане на заложниците".

Най-малко 11 американски граждани са сред загиналите при "сърцераздирателните" атаки, каза Байдън в изявление и добави, че "безопасността на американските граждани - независимо дали у дома или в чужбина - е мой основен приоритет като президент".

"Въпреки че все още работим за потвърждение, смятаме, че е вероятно американски граждани да са сред задържаните от Хамас", заяви Байдън в изявление след среща с екипа си по национална сигурност в Белия дом.

"Разпоредих на екипа си да работи с израелските си колеги по всеки аспект на заложническата криза, включително да обменя разузнавателна информация и да изпрати експерти от цялото правителство на Съединените щати, които да се консултират и съветват израелските колеги относно усилията за възстановяване на заложниците."

Байдън заяви, че много от 11-те американски граждани, убити при атаките през уикенда, са "намерили втори дом в Израел".

"Сърцето ми е близо до всяко семейство, засегнато от ужасните събития през последните няколко дни", добави той.

Хамас отвлече около 150 заложници и заплаши, че ще ги убие, ако израелските въздушни удари продължат да "целят" жителите на Газа без предупреждение.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ също предупреди ливанската групировка Хизбула да не взема "погрешно решение" за откриване на втори фронт срещу Израел.

"Дълбоко сме обезпокоени от това, че Хизбула ще вземе погрешно решение и ще избере да отвори втори фронт на този конфликт", заяви служителят пред журналисти.

Една от причините, поради които Вашингтон изпрати ударна група самолетоносачи в Източното Средиземноморие, е да даде знак, че подкрепяните от Иран групировки като Хизбула не трябва да "поставят под въпрос ангажимента на правителството на САЩ да подкрепя защитата на Израел", заяви служителят.

Израел и Хизбула вече обмениха огън през тази седмица, но не стигнаха до опустошителната пълномащабна война, която водиха през 2006 г. - повторение на тази война би принудило израелската армия да се сражава на два фронта, което ще изтощи силите ѝ.

Хизбула съобщи, че израелски удари са убили трима нейни членове, след което е атакувала две израелски казарми.

Високопоставеният служител на отбраната сравни атаките на Хамас през уикенда с известната бруталност на джихадистката групировка "Ислямска държава", която е известна с абревиатурата ИДИЛ.

"Това е жестокост на нивото на ИДИЛ, която сме виждали да се извършва срещу израелски цивилни граждани - изгорени до основи къщи, избити млади хора по време на музикални фестивали", каза служителят.

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 41 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 6 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 7 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 7 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 7 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС