73

Ц еремонията по връчването на наградата "Карл Велики" на украинския президент Володимир Зеленски започна с около час закъснение в западния германски град Аахен, съобщи ДПА.

Зеленски работи по създаването на "коалиция за изтребители" и иска Берлин да се присъедини

След множество спекулации дали украинският президент ще присъства лично на събитието, Зеленски влезе в средновековната зала на кметството в следобедните часове заедно с германския канцлер Олаф Шолц, като получи бурни овации от чакащите гости.

Зеленски в Германия: Наградиха го с "Карл Велики"

Тази година престижната награда "Карл Велики" за работа в служба на европейското обединение беше присъдена на Зеленски и украинския народ за защитата на европейските ценности при отблъскването на руското нашествие в страната им, припомня ДПА.

Зеленски: Не може да се посредничи с Путин, нито една страна в света не може да направи това

В речта си в Аахен при връчването на престижната награда "Карл Велики" канцлерът Олаф Шолц обеща "пълната подкрепа" на Германия за пътя на Украйна към членство в Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Киев настоява пред своите съюзници за помощ, за да стане член на ЕС и на военния алианс НАТО - усилия, които станаха още по-належащи след руската инвазия миналата година. "Володимир Зеленски, имате пълната ни подкрепа по пътя ви към Европейския съюз", каза Шолц, обръщайки се към украинския президент.

Зеленски се срещна с италиански лидери и с папата в Рим (СНИМКИ)

Украйна "е част от европейското семейство", подчерта пред Зеленски канцлерът, цитиран от Франс прес. "В цяла Европа войната ни накара да осъзнаем едно нещо: Украйна е част от нашето европейско семейство", заяви канцлерът. "Агресивната война на Русия сближи Европейския съюз и Украйна повече от всякога", отбеляза той.

Олаф Шолц благодари на украинския президент Володимир Зеленски за това, че е защитил европейските ценности след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и припомни как Зеленски е демонстрирал украинската решителност със силни думи в сутринта на руското нападение.

Зеленски бе посрещнат в Рим от италианския президент Серджо Матарела

"Президентът е тук. Всички ние сме тук", каза Шолц на украински език, цитирайки първото видеообръщение на Зеленски след началото на нашествието. "Рядко в историята такива кратки думи са имали толкова голям ефект".

Веднага стана ясно, че украинският народ няма да се поддаде на руското насилие, а ще се съпротивлява, подчерта Шолц.

"Европа дължи много на украинския народ и лично на президента Володимир Зеленски", каза Шолц. "Ние сме заедно!", обеща той. "И нашата история ще продължи заедно."

Киев: С новата германска военна помощ Русия е обречена да загуби

Шолц определи връчването на наградата "Карл Велики" на Зеленски и неговия народ като прелюдия към по-нататъшното съвместно израстване на Европа. 

"Ако Владимир Путин вярваше, че може да използва сила, за да отклони украинския народ от пътя му към Европа, то той - с всичките си танкове, дронове и ракетни установки - не постигна нищо, освен обратен ефект", се казва в проекта за речта на Шолц, цитиран от ДПА. "Волята за свобода и издръжливостта в мрачни времена дават надежда и вдъхновение далеч отвъд Украйна. Начело на целия украински народ Вие защитавате ценностите, за които се бори Европа", подчерта канцлерът, обръщайки се към Зеленски.

Китай праща специален пратеник в Украйна и Русия

Украинският президент определи връчената му награда "Карл Велики" като "голяма чест". Обръщайки се към присъстващите с благодарствена реч по време на церемонията по връчването на наградата в западногерманския град Аахен, Зеленски заяви, че стои там от името на украинците, които всеки ден се борят за свободата си и за ценностите на Европа.

"Всеки един от тях заслужава да стои тук", подчерта той.

Китай предупреди ЕС да не налага санкции

Зеленски добави, че Украйна не иска нищо, освен мир, но отбеляза, че той може да бъде постигнат само с победа в настоящия конфликт.

Войната в Украйна ще реши и съдбата на Европа, предупреди украинският президент, като заяви, че Русия, "способна на всякаква жестокост и подлост", има намерение да разруши историята на европейското обединение.

На церемонията присъстваше и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Тя заяви, че украинският президент Володимир Зеленски и украинският народ "буквално се борят за свобода, човечност и мир". С кръвта и живота си те осигуряват бъдещето на своите, а също и на другите европейски деца, заяви председателката, като похвали Зеленски за безусловната му вяра, че тези, които се борят за нещо, винаги са по-силни от онези, които искат да наложат господството си над други.

Зеленски: Обърнах се с тази молба към китайския президент

Фон дер Лайен припомни и първото си посещение в Украйна след началото на руското нашествие миналата година. "Видях масовите гробове до църквата, чувалите с трупове, лежащи близо един до друг", каза тя, визирайки посещението си в киевското предградие Буча, което беше окупирано от руските войски през пролетта на 2022 г.  "Никога няма да забравя образа на безбройните свещи", представляващи живота на баща, майка, син, дъщеря, брат или сестра, подчерта тя.

Полският премиер Матеуш Моравецки от своя страна определи Зеленски като защитник на европейските ценности. Той е "велик европейски лидер", "герой" и "най-изявеният лидер на международната сцена през 21-и век", заяви Моравецки на церемонията, докато украинскяит държавен глава слушаше от сцената зад него.

"Президентът Зеленски е пример за подражание за всеки политик", заяви полският лидер, като подчерта, че "варварските нападения" на Русия са антитеза на свободната Европа, която Украйна защитава, според Моравецки.

В речта си Моравецки цитира бившия френски външен министър и пионер на европейското обединение Робер Шуман, който е казал, че обединена Европа по принцип трябва да бъде отворена за всяка демократична европейска държава. Присъединяването на Украйна към Европейския съюз е една от най-важните цели на Зеленски, отбелязва ДПА.

По-рано днес Зеленски имаше двустранна среща с Шолц, на която двамата дадоха съвместна конференция в Берлин. Украйна работи по "създаването на коалиция за изтребители", заяви той.

"За Украйна е много важно да координираме усилията си", каза Зеленски. 

Шефът на "Вагнер" сипе язвителни коментари онлайн, докато битката за Бахмут е в разгара си

"Понастоящем Русия има превес на силите във въздушното пространство на Украйна, ситуация, която трябва да се промени", каза Зеленски.

Шолц не се ангажира с конкретния въпрос като заяви, че Германия е доставила на Украйна голямо количество оръжия и ще продължи да го прави. Той заяви, че Берлин се "концентрира" върху снабдяването на Украйна със системи за противовъздушна отбрана.

Канцлерът посочи, че Западът ще търси наказание за действията на Русия в Украйна.

Рано сутринта днес Зеленски беше посрещнат и от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в резиденцията на германския държавен глава - замъка "Белвю", съобщиха кореспонденти на Франс прес.

Русия с нова атака с дронове и ракети по Украйна

След Германия Зеленски се очаква да замине към Франция, където президентът Еманюел Макрон ще приеме украинският държавен глава. Новината бе потвърдена от Елисейския дворец.

В краткото съобщение се казва, че "двамата ще обсъдят спешните нужди на Украйна".

Това е второто посещение на украинския държавен глава в Париж от началото на руската офанзива в страната му през февруари 2022 г. Той вече се срещна с президента Еманюел Макрон  Елисейския дворец на 8 февруари.

Европейската обиколка на Зеленски се провежда на фона на подготовката за офанзива на украинската армия, като и Киев, и Москва твърдят, че са постигнали успех в и около Бахмут в източната част на Донбас.

Коментари 73
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

73 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 1 час

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 1 час

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 11 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 12 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 14 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 15 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 15 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 15 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 15 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 15 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 16 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 16 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти