23

О бщо 104 531 деца са изчезнали в Турция само за осем години в периода от 2008 до 2016 г., информира турският вестник „Хюриет Дейли Нюз“ (Hurryiet Daily News), позовавайки се на информация от Турския стаистически институт.

Статистиката не дава информация за това колко деца по-късно са открити от отганите на реда. През 2008 г. броят на съобщените изчезнали деца е бил 4517, като тази бройка се е увеличила съответно на 17 706 и 11 691 през 2015 г. и 2016 г.

От началото на тази година в Института имат информация за 4517 изчезнали деца.

Законопроект за бракове с деца разгневи турците и ООН

Три жени са малко

Позволен ли е сексът с деца в Турция, дипломатически скандали

От общия брой избягали 59 435 са момичета. Броят на децата, които са били заведени в официални доклади, след като са избягали от семействата си поради различни причини, е бил 26 168 души.

Двама експерти, работещи по правата на детето споделят, че деца са обявявани за

изчезнали след бягство от приютите или собствените си домове поради причини като насилие, сексуален тормоз и бедност.

„Можем да кажем, че изчезналите деца са изложени на голям риск от много видове насилие, след като се изгубят. Ние трябва да съсредоточим усилията си върху предотвратяването на изчезването на децата“, казават Ешли Ердемли и Ебру Ергин, които провеждат изследвания в Международния детски център.

Огромен скандал се разрази в Турция преди месец, след като бяха изнесени данни за стотици малолетни момичета, които са станали майки. Припомнете си във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@