28

П резидентът на САЩ Доналд Тръмп все още, при определени поводи, се представя като човек, който отстоява интересите на редовите работещи американци срещу тези на елита, коментира Пол Кругман в „Ню Йорк таймс” (The New York Times).

В известен смисъл прегръщането на „белия национализъм” дава глас на обикновените американци, които споделят расизма на Тръмп, но са се чувствали безпомощни да изразят предразсъдъците си публично.

САЩ отмениха правилата си за интернет неутралност

Тираджията Тръмп: Обикновено излизам прав

Тръмп зарадва Ердоган и Путин, притесни Меркел и Оланд

Президентът е на власт вече година и половина - достатъчно време да го съдят по делата, а не по думите му.

Тръмп е толкова популист, колкото е и набожен - което значи, че въобще не е.

Да започнем с данъчната политика, където главното законодателно постижение на Тръмп е намаляване на данъците в полза на корпорациите.

Данъчната реформа прави толкова малко за обикновените американци, че републиканците спряха да агитират публично за нея. Въпреки това правителството лансира идеята (вероятно незаконна) да използва изпълнителни укази, за да намали данъците на богатите с още 100 милиарда долара.

В здравеопазването, Тръмп, след като се провали в отменянето на „Обамакеър” - което щеше да е огромен удар по работническите семейства, се зае с административна кампания за саботаж, която вероятно е повишила допълнително вноските за здравни застраховки и съответно приходите на застрахователните компании с около 20%.

Неизбежно, товарът от тези действия на администрацията пада най-силно върху семействата, които печелят съвсем малко над лимита, под който биха получавали помощи от държавата.

В трудова политика правителството на Тръмп се разгърна на много фронтове, за да се разправи с правилата, които защитаваха работниците от експлоатация, трудови злополуки и т.н.

Знакови са назначенията, които прави президентът на САЩ – повечето са на лобисти или на хора със силни връзки с едрия бизнес.

А номинирането на Брет Кавано за Върховния съд заслужава специално внимание. Има много неща, които не знаем за Кавано, отчасти защото републиканците в Сената блокират исканията на демократите за повече информация.

Няколко негови решения като съдия обаче ясно показват чии интереси ще защитава. Той изглежда е изключително настроен срещу работниците. Най-известният пример за това е решението му, че веригата от увеселителни паркове „СийУърлд” не следва да понесе никаква отговорност след като косатка уби работничка в един от тях. Въпреки откритите многобройни нарушения, според Кавано служителката е била наясно с рисковете.

Всъщност, понякога презрението на Тръмп към работническа класа, която е неговата основна електорална база, излиза на показ. Като думите му: „обичам слабо образованите”.

Дори търговските войни на президентската администрация с Китай и ЕС, провеждани под мотото за връщане на работните места в САЩ, реално обслужват и защитават интересите на големите корпорации. Тръмп разчиства конкурентите на американските компании от местния пазар.

По думите на Кругман американският президент не трябва да бъде наричан „популист”, защото „твърдението му, че е на страната на работещите американци, е една от най-големите му лъжи”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@