2

А мериканската Федерална комисия по комуникации (FCC) гласува за отмяната на правилата за интернет неутралност, които бяха приети през 2015 г. по време на администрацията на Барак Обама, съобщава онлайн изданието TechCrunch. В подкрепа на това решение са гласували тримата представители на Републиканците, а двамата членове на комисията от Демократите са гласували против.

Интернет гигантите да плащат за новините, които показват

FCC представя гласуването като "възстановяване на свободата на интернет". Въпреки това решението е посрещнато с огромно недоволство от интернет компании, експерти, неправителствени организации, потребители и представители на Конгреса. Правилата трябваше да гарантират, че интернет компаниите, телекомите и доставчиците на интернет няма да могат да налагат своите услуги или да ги приоритизират за сметка на останалите.

Според Републиканците обаче правилата практически налагат на държавата да се намесва в свободен пазар. Те смятат, че подобна регулация е вредна и заплашва по-малките доставчици на интернет, както и може да унищожават работни места. Аргументи как точно това се случва не са дадени.

Инвеститор обвини Facebook и Google в "хакване на мозъци"

Габриел за фалшивите новини и социалните мрежи: Имат няколко месеца

Републиканците смятат, че правилата от 2015 г.  се занимават с теоритични рискове и "всяват страх". Те очакват, че отмяната им ще върне дните от периода 2008 г. - 2014 г., когато Интернет според тях е растял и се е развивал необезпокояван, а от 2015 г. е бил затруднен заради "безпрецедентното и мащабно регулаторно вмешателство".

Технологичните гиганти готвят онлайн протест

В САЩ гласуваха за неутралност на интернет

Процесът по отмяната на правилата и юридически ще отнеме няколко месеца. Отделните щати ще имат възможност да въведат свои правила, но FCC ще има възможност да ги отменя и налага своите при определени ситуации. Затова се очакват доста бюрократични битки.

Конгресът може да реши проблема с промяна на законите, но следващата година ще има избори и темата вероятно ще бъде използвана активно в кампаниите. За сега не се очаква самите компании да се опитват да се възползват от факта, че вече нищо не ги ограничава да предлагат избрани услуги с приоритетен трафик и скорост за сметка на други. Най-малкото, те са под постоянно наблюдение и критики от организации и потребители и не искат да бъдат посочени като некоректни. Освен това повечето телекоми и доставчици неведнъж са обявявали и обещавали, че не искат и няма да прилагат такива практики.

Освен това вече има и заявки за завеждане на дела против решението на FCC. Ако те бъдат успешни, гласуването може да бъде отменено и правилата да се възстановят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@