8

Музеят на Ане Франк в Амстердам днес разпространи две страници, останали скрити в дневника на еврейското момиче, убито от нацистите в края на Втората световна война.

"Ще използвам тази не особено качествена хартия, за да напиша няколко "мръсни вицове", пише тя, след което добавя няколко изречения за сексуалната култура, представяйки си, че води разговора с някой друг. Ане споменава и проститутките, за които казва, че е чула от баща си.

Страниците са написани на 28 септември 1942 г., малко след като 13-годишното момиче и семейството й се скриват от нацистите в Амстердам.

75 години от спасяването на българските евреи

Президентът на Израел пред Радев: Няма да забравим спасяването на евреите

"Ане Франк говори за секс по един безобиден начин", казва Роналд Леополд от музея в Холандия, посветен на живота на момичето. "Като всеки друг подрастващ, тя е била любопитна на тази тема".

"Всеки, прочел пасажите, няма да успее да скрие усмивката си", пък е мнението на Франк ван Ври, директор на института, помогнал в дешифрирането на страниците.

Една от шегите, които Ане пише, гласи: "Знаете ли защо нацистките идват в Нидерландия? За да служат като матрак на войниците".

Ръководството на музея твърди, че това не е първият път, в който тинейджърката пише за секс. "Страниците няма да променят начина, по който виждаме Ане", подчертават те.

Франк получава дневника си като подарък за 13-я си рожден ден - времето, когато тя и семейството й се укриват в една от пристройките на фирмата на баща й. Те успешно остават скрити от "очите" на нацистите, докато не биват намерени 2 години след това. Как обаче се е случило - остава загадка и до днес.

Днес музеят на Ане се намира на същата улица оттогава - "Принсенграхт“ №263 в холандската столица.

Дневникът й става световноизвестен, след като баща й (единственият оцелял от семейството) го публикува през 1947 г., две години след нейната смърт.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@