7

„Еврейският народ никога няма да забрави това смело дело в тъмните времена”, заяви израелският президент Реувен Ривлин по време на посещението на Румен Радев в Израел. Това е първата визита на Радев като държавен глава там. Един от поводите за посещението бе спасяването на българските евреи през Втората световна война.

„Днес с гордост отбелязваме заедно това събитие, но и заедно скърбим за евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които не бяха български граждани и страната не успя да спаси”, каза Радев.

В кратките си речи обаче и двамата държавни избягаха от повода. Всеки призова за своя кауза.

Признанието от Израел идва след скандала преди няколко месеца след изказване на говорителкаата на руското Министерство на външните работи, че българите трябва да са благодарни на Чевената армия за спасяването на евреите. 

Захарова с нови критики към България

„Трябва да сме обединим срещу Иран, който продължава да спонсорира тероризма и да разпространява нестабилност в Близкия Изток”, призова израелският президент.

„България ще продължава да полага усилия за възстановяване на преговорите в рамките на Близкоизточния мирен процес за намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона”, заяви от своя страна Радев.

Предложиха Българската църква за Нобелова награда

Еврейската общност отбелязва 70 години от спасяването 

След срещата с израелския президент Румен Радев се отправи към среща с българската общност. На нея присъстваха и някои от все още живите евреи, спасени по време на войната. Гостите изразиха обичта си към България, а някои показаха и желание да я прославят като Моше Алони, който номинирал Българската православна църква за нобелова награда заради спасяването на евреите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@