8

В съзнанието на повечето хора пиратите са смели авантюристи, чийто живот бил изпълнен с вълнуващи приключения. Тази идеализирана представа обаче е далеч от истината. Повечето пирати всъщност били опасни престъпници, готови на всичко, за да забогатеят възможно най-бързо.

Сред най-известните представители на тази „професия“ са сър Франсис Дрейк, Хенри Морган, Бартоломю Робъртс и Едуард Тийч, останал в историята с прякора си Черната брада.

Хенри Евъри може и да не е сред най-популярните пирати, но неговите подвизи са легендарни и са послужили като вдъхновение за създаването на много песни, книги и пиеси.

Само за две години, той и неговият екипаж извършили серия от дръзки нападения и откраднали впечатляващи богатства. Самият Евъри така и не бил заловен, а съдбата му и до днес е обвита в мистерия.

На борда на „Чарлз II“

За произхода на Евъри не се знае почти нищо. Предполага се, че той служил в британския Кралски флот, преди да започне да търгува с роби в началото на 90-те години на 17 в. Едни от най-ранните свидетелства, свързани с името му, датират от 1693 г. Тогава той бил част от екипажа на кораба „Чарлз II“, който бил нает да плячкосва френски плавателни съдове в района на Карибите. Моряците обаче негодували, тъй като в продължение на месеци не им било плащано.

Това се оказало златна възможност за Евъри. През май 1694 г. той се възползвал от ниския морал на екипажа и оглавил бунт, в резултат на който поел контрола над „Чарлз II“. Пред останалите моряци Евъри обявил, че възнамерява да стане пират.

Според някои свидетелства, достоверността на които не е потвърдена, той произнесъл следната реч:

„Сега аз съм капитанът на този кораб. Възнамерявам да се отправя към Мадагаскар с намерението да натрупам богатство за себе си и за всички смели мъже, които решат да ме последват“.

Първите успехи на Евъри

След като преименували „Чарлз II“ на „Фенси“, Евъри и неговият екипаж се отправили към бреговете на Южна Африка. Съвсем скоро те извършили и първото си нападение, плячкосвайки три британски търговски кораба в района на островите Кабо Верде (намиращи се на около 500 км. западно от бреговете на Сенегал).

Набезите им продължили и през следващите месеци. Пиратите ограбили няколко френски и датски плавателни съда, а междувременно екипажът на „Фенси“ ставал все по-многоброен. Предполага се, че когато разбойниците достигнали Мадагаскар в средата на 1695 г., на борда на кораба имало около 150 души.

Успехите на Евъри били впечатляващи и той бързо спечелил уважението на своя екипаж. Въпреки това, пиратът имал още по-амбициозни цели. Евъри научил, че флотилия на Моголската империя (ислямска държава, която до края на 17 в. обединявала почти цяла Индия. Тя била управлявана от династията на Великите моголи) скоро ще отплава от пристанището Ал-Мака на Червено море за Сурат, Индия. В състава на армадата имало няколко търговски и транспортни кораба, пълни със съкровища, собственост на самия император.

Дръзко нападение

През август 1695 г. Евъри и неговият екипаж отпътували за Червено море и започнали да планират как да нападнат моголската флотилия. Тъй като имали нужда от по-значителна огнева мощ, те се обърнали за помощ към други пиратски кораби. Един от тях бил „Амити“, капитан на който бил небезизвестният Томас Тю.

Няколко дни по-късно пиратите забелязали армадата, в състава на която имало 25 плавателни съда. Започнало преследване, като повечето моголски кораби успели да се измъкнат, но по-бавния „Фатх Махмамади“ изостанал от групата и бил пленен от пиратите, които заграбили злато и сребро на стойност от около 50 000 британски лири.

Евъри обаче решил да продължи гонитбата. На 7 септември трите кораба, които били под негово командване, настигнали „Гандж-и-Савай“ – огромен плавателен съд, който разполагал с десетки оръдия и около 400 стрелци.

Започнало сражение, по време на което късметът се усмихнал на Евъри и неговия екипаж. Едно от оръдията на „Гандж-и-Савай“ се повредило и експлодирало, което всяло голям смут сред защитниците на моголския кораб. Освен това, част от пиратите успели да се качат на борда на плавателния съд и започнала ожесточена ръкопашна схватка. Индийските войници били победени, след като капитанът им се уплашил и се скрил, нареждайки на няколко робини да се сражават срещу разбойниците вместо него.

Плячка, за която си мечтаел всеки пират

След като се справили със съпротивата на войниците, останали на борда на „Гандж-и-Савай“, пиратите насочили вниманието си към пътниците. Те избили мъжете и изнасилили всички жени, сред които имало роднина на моголския император.

„Престъпниците поели пълен контрол над кораба и изнесли всичкото злато и сребро, което успели да намерят“, пише индийският историк Хафи Хан. „Те останали на борда му в продължение на цяла седмица, търсейки скъпоценности, отнасяйки се крайно жестоко с мъжете и опозорявайки жените, млади и стари. Някои жени, за да опазят честта си, се хвърлили в морето, докато други се самоубили с ножове и кинжали. Накрая, престъпниците напуснали кораба, оставяйки пътниците на произвола на съдбата“, разказва още Хан.

Златото, среброто и скъпоценностите, откраднати от Евъри и неговия екипаж, били оценени на около 600 000 британски лири. Според експерти, днес тази сума би възлизала на няколко десетки милиона долара. След като си поделили плячката, пиратите се отправили към Бахамите. Те пристигнали на остров Ню Провидънс и се представили за търговци на роби. Пиратите подкупили местния губернатор, който обещал да запази в тайна тяхното местонахождение.

Съдбата на Евъри

Докато Евъри и неговият екипаж се наслаждавали на спокойния живот на острова, английските власти трябвало да се справят с политическите последици от техните действия. Моголският император бил вбесен от случилото се с „Гандж-и-Савай“ и наредил да бъдат арестувани няколко високопоставени служители на британската Източноиндийска компания по обвинения, че са заговорничели срещу него. Тъй като се опасявали, че императорът може да прекрати търговските споразумения, сключени с компанията, нейните ръководители изплатили солидно обезщетение на владетеля и обещали да накажат извършителите за нападението над „Гандж-и-Савай“.

За залавянето на Евъри била обявена голяма награда, но той така и не бил открит. Повечето членове на неговия екипаж успели да избягат в Европа и Северна Америка, а само няколко били арестувани и екзекутирани. Какво се случило със самия Евъри остава загадка и до днес. Смята се, че той пристигнал в Ирландия, представяйки се с името „Бриджмен“. Според една теория, пиратът останал там, живеейки охолно с богатството, което заграбил. Други историци предполагат, че той се завърнал в родната си Англия, където починал в крайна бедност, след като бил ограбен от опитни измамници.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 7 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 9 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 9 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 10 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 10 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 10 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 11 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 11 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 11 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 11 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 12 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 12 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 12 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 12 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 12 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?