4

Д ве нови проучвания на мистериозния синдром на Хавана не откриват физическа причина, но предполагат възможна връзка с психичното здраве. 

От 2016 г. насам повече от 1000 служители на американското правителство, разположени в международен мащаб, са съобщили, че чуват натрапчиви звуци и усещат тежест върху главите си, последвани от симптоми като силно главоболие, замаяност и когнитивна дисфункция. Откакто федералните служители, разположени в Хавана, Куба, за първи път съобщиха за тези аномални здравни инциденти, синдромът на Хавана е терминът, с който медиите обозначават състоянието. 

Сега американски изследователи, ръководени от Националния институт по здравеопазване (NIH), съобщават, че не са открили значителни разлики в мозъчните сканирания или други биологични тестове между хората със синдрома на Хавана и здравите контроли. 

Въпреки че резултатите дават малка представа за възможното биологично обяснение на симптомите, авторите подчертават, че има множество фактори, които трябва да се вземат предвид при тълкуването на тези резултати. 

Синдром на Хавана: Всичко, което трябва да знаете (ВИДЕО)

"Липсата на доказателства за откриваема с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) разлика между лицата с аномални здравни инциденти (АЗИ) и контролите не изключва възможността по време на АЗИ да е настъпило неблагоприятно събитие, въздействащо върху мозъка", казва Карло Пиерпаоли, невролог от NIH, първи автор на едно от изследванията. 

"Възможно е лицата с аномални здравни инциденти да изпитват резултатите от събитие, довело до техните симптоми, но увреждането да не е довело до дългосрочните невроизобразяващи промени, които обикновено се наблюдават след тежка травма или инсулт. Надяваме се, че тези резултати ще намалят опасенията, че аномалните здравни инциденти са свързани с тежки невродегенеративни промени в мозъка", казва експертът. 

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници, които са имали аномални здравни инциденти, и ги сравняват с 48 здрави контролни лица, 29 от които са имали сходни оплаквания, но не са съобщавали за аномални здравни инциденти. 

В отделно проучване 86 участници с аномални здравни инциденти и 30 контролни лица със сходни проблеми са били подложени на различни тестове, включително изследване на кръвни биомаркери и клинични, слухови, балансови, зрителни и невропсихологични оценки. 

Изследователите са използвали множество методи и модели за проучване на данните. При анализа на различни наблюдаеми признаци, които включват подбор на биохимични характеристики, екипът се надява да открие значителни клинични промени, които могат да корелират с резултатите от невроизображенията. 

"Нашата цел беше да проведем задълбочени, обективни и възпроизводими оценки, за да видим дали можем да идентифицираме структурни мозъчни или биологични разлики при хората, които съобщават за аномални здравни инциденти", казва Лейтън Чан, учен в областта на общественото здраве и изпълняващ длъжността главен научен ръководител в NIH. 

Магнитно-резонансните изследвания са проведени приблизително 80 дни след появата на симптомите, като някои участници са сканирани още 14 дни след оплакванията им. 

Въпреки задълбочените си методи екипът не открива последователни образни аномалии, които да отличават хората с AHI от здравите контроли. 

Изследване, публикувано през 2019 г., сравняващо по-малка извадка от хора, съобщаващи за аномалии, с контролите, установило значителни разлики в обемите на бялото вещество и намалена функционална свързаност в слуховите и зрителните области на мозъка. 

Макар че последното изследване не е потвърдило тези констатации, то установило, че хората със синдрома на Хавана съобщават за повече проблеми с равновесието и по-високи нива на умора, депресия и посттравматично стресово разстройство в сравнение с контролната група. 

"Съобщените симптоми на посттравматичен стрес и настроение не са изненадващи, като се имат предвид продължаващите притеснения на много от участниците. Често тези лица са имали значителни смущения в живота си и продължават да имат опасения за здравето и бъдещето си. Това ниво на стрес може да има значително отрицателно въздействие върху процеса на възстановяване", казва невропсихологът Луис Френч от Националния военномедицински център "Уолтър Рийд". 

Що се отнася до докладваните симптоми, 41% от участниците, засегнати от AHI, отговарят на критериите за функционални неврологични разстройства (ФНР) - състояния на слабост и сензорни нарушения, произтичащи от неправилна мозъчна функция, често свързани със стрес, депресия и тревожност. Много от тези участници са имали и симптоми като замайване, световъртеж и нестабилност. 

Изследователите предполагат, че ако симптомите на синдрома на Хавана са били причинени от външен фактор, е възможно те вече да не могат да бъдат открити със сегашните тестове и размери на извадките. 

"Въпреки че не установихме значителни разлики при участниците с аномални здравни инциденти," казва Чан, "важно е да се признае, че тези симптоми са съвсем реални, причиняват значителни смущения в живота на засегнатите и могат да бъдат доста продължителни, инвалидизиращи и трудни за лечение." 

Тази статия е само с информационна цел и няма за цел да предлага медицински съвети. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни специалисти по въпроси, които може да имате във връзка с медицински състояния.

* Вижте и това видео от архива ни: Най-смъртоносната болест в човешката история

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 1 час

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят