6

Д окументиран за първи път през 2016 г., синдромът на Хавана завладява света на конспирациите. Сложният и противоречив феномен за първи път попада в заглавията на вестниците, когато започва да поразява американски и канадски дипломати, намиращи се в Хавана, Куба. В условията на и без това напрегнатите отношения между народите, появата на тази мистериозна болест бързо хвърля сянка върху дипломатическите и разузнавателните кръгове. С редица симптоми от главоболие до когнитивни проблеми - произходът и последиците от болестта остават неизяснени. 

Дали един от многобройните врагове на Америка, разполагащ с усъвършенствани енергийни оръжия, се е насочил към дипломатите? Дали става въпрос за масова истерия? Или нещо още по-тревожно? 

Диагностициране на синдрома на Хавана 

И така, какво представлява синдромът на Хавана?  

Симптомите варират, но най-общо казано, той се характеризира със спектър от здравословни проблеми и се проявява предимно като неврологични и когнитивни симптоми. Засегнатите съобщават за: 

  • постоянно главоболие 
  • загуба на слуха 
  • гадене 
  • световъртеж 
  • пропуски в паметта  
  • затруднена концентрация 

Тези симптоми често се проявяват внезапно, без почти никакви предупредителни знаци, създавайки медицинска мистерия, която затруднява, както изследователите, така и здравните специалисти. Първоначално пациентите с тези симптоми са били силно локализирани, като всички са били в Хавана, Куба, но с течение на годините синдромът е надхвърлил географските граници. През последните години епидемии са засегнали американски и канадски дипломати не само в Хавана, но и на различни международни места. 

През последните седем години разследващите от медицински експерти до разузнавателни служби са търсили потенциални причини, като в центъра на вниманието е бил разнообразният спектър от симптоми.  

Толкова много пациенти с различни симптоми са затруднили установяването на една-единствена причина. Докато експертите се опитвали да разгадаят мистериите, свързани със синдрома на Хавана, теоретиците на конспирацията предложили свои собствени обяснения. 

Синдромът на Хавана за пръв път привлякъл общественото внимание през 2016 г., когато американски и канадски дипломати, разположени в Хавана, Куба, започнали да съобщават за горепосочените симптоми. Интересното е, че много от засегнатите лица описват появата на симптомите като внезапна, често настъпваща след чуване на необичайни звуци или преживяване на странни усещания. 

През 2017 г. правителството на САЩ официално е признало тези инциденти, което е довело до засилен контрол и разследвания. Впоследствие за подобни случаи е било съобщено и на други места, както в Куба, така и извън нея, като в тях били замесени дипломатически служители и служители на разузнаването. Разпространението на синдрома на Хавана в различни международни среди предизвика загриженост и подтиква държавите към съвместни усилия, за да разберат естеството на явлението и потенциалните му причини. 

Дипломати и служители на разузнаването, разположени в Китай, Русия, Европа и други международни центрове, са имали подобни необясними здравословни проблеми. Географското разпръскване на докладваните случаи усложнявало разследването и повдигнало въпроси дали синдромът на Хавана е свързан с конкретни региони или представлява по-широко, системно предизвикателство. 

Теории 

Първоначално служителите били скептични към съобщенията за синдрома на Хавана, но след като все повече дипломати били засегнати, били направени сериозни опити за диагностициране на причината. Стремежът към разбиране на синдрома на Хавана породил редица теории, някои от които били разумни, а други граничели с научната фантастика. 

  1. На първо място, съществува вероятност това да се дължи на насочено енергийно оръжие. Това е теорията, която първоначално получава най-голяма публичност. Привържениците на тази теория предполагат, че синдромът на Хавана да е свързан с използването на насочени енергийни оръжия, по-специално микровълнови или звукови устройства. Предполага се, че целенасоченото излагане на тези енергии може да доведе до неврологични увреждания, което би могло да обясни разнообразния набор от симптоми, от които страдат засегнатите. Микровълните са били използвани като оръжие и преди, например в американската система за активно отричане, инструмент, използван за контрол на тълпата по време на безредици. 
  2. На следващо място, съществува вероятност синдромът на Хавана да е някакъв вид масово психогенно заболяване: Теорията за масовата психогенна болест, популярна сред циниците, изследва възможността споделеният стрес и тревожност сред хората да доведат до проявата на физически симптоми. Подобно на масовата истерия, по същество тази теория предполага, че пациентите не проявяват симптоми и всичко е "в ума им". Психогенните заболявания дори не са особено редки, като добре документираните примери включват:  
  •  хронична болка  
  • неепилептични припадъци 
  • разстройства със соматични симптоми  
  • стомашно-чревни разстройства  

От друга страна, масовите психогенни заболявания, известни още като масова истерия или колективни психогенни заболявания, са много по-редки, но са документирани в историята.  

  1. Може би е някакъв вид химическо въздействие: ако не е модерно енергийно оръжие, може би нещо по-традиционно? Друга възможност за проучване е потенциалното излагане на дипломатите на токсини. Независимо дали са умишлени или случайни, поддръжниците на тази теория предполагат, че определени химикали могат да предизвикат съобщените здравословни проблеми. Възможно е това да се дължи и на въздействието на оборудването за наблюдение. Тази теория предполага, че непреднамерените ефекти на устройствата за наблюдение, използвани за разузнавателни цели, могат да създават непреднамерени вредни ефекти. 

Дипломатическите сгради, засегнати от синдрома на Хавана, представляват бъркотия от Wi-Fi сигнали, охранителни камери и друга техника. По същество, както някои привърженици на конспирациите смятат, че 5G разлага мозъка, може би сигналите, излъчвани от цялата тази техника, правят нещо подобно. 

Отговор? 

Проведени са многобройни разследвания на причините за синдрома на Хавана, като последното е доклад на американските разузнавателни служби, публикуван през март 2023 г. Въпреки горепосочените теории експертите не са стигнали до заключение и няма реален консенсус относно това, какво е причинявало синдрома. 

Повечето разузнавателни агенции на САЩ са съгласни, че синдромът на Хавана не е резултат от насочено енергийно оръжие. Има малко доказателства, че някой от враговете на САЩ има достъп до такава технология, въпреки че две агенции приемат, че технологията е "възможна". 

По-големият проблем с теорията за насочените енергийни оръжия е: какъв е смисълът?  

Хаванският синдром е неприятен за преживяване, но не убива. В голямата схема на нещата той е дипломатическа досада. Защо една вражеска държава би отделила значителни ресурси само за да накара няколко дипломати да се почувстват зле? Няма никакви признаци за по-голям план за действие. 

По същия начин химическото въздействие изглежда малко вероятно. На всяко място, където е бил наблюдаван синдромът, са били проведени задълбочени разследвания, като не са открити доказателства за наличие на токсини. Докато не бъдат открити химикали, които предизвикват такива ефекти на мястото на синдрома на Хавана, тази теория може да бъде изключена. 

Оборудването за наблюдение също изглежда слабо вероятно. Живеем в свят, в който сме заобиколени от цял спектър безжични сигнали. Огромното мнозинство от нас не съобщават за никакви лоши ефекти (въпреки това, което може да се каже в някои групи във Facebook за 5G). 

Остава да приемем, че синдромът на Хавана е масово психогенно заболяване. Това е напълно възможно, но медицински експерти твърдят, че е необходимо да се направят още много изследвания в тази област, за да може да се определи това като причина. Правителството на САЩ едва ли ще иска да признае, че дипломатите му страдат от масова истерия. 

В доклада от 2023 г. се стига до заключението, че няма едно-единствено обяснение за синдрома на Хавана. Вместо това, той най-вероятно е резултат от различни фактори - от околната среда и социалните фактори до съществуващи медицински състояния. Разследващите са установили, че в някои от сградите е имало неизправни системи за отопление, вентилация и климатизация и нашествие на мишки, които може да са изиграли роля. 

Правителството на САЩ изглежда твърдо решено да изключи идеята, че чуждестранен противник използва "електромагнитни енергийни вълни, за да разболее американците". Което, ако трябва да бъдем честни, изглежда най-малко вероятната причина на този етап. Не всички обаче са съгласни с това и спекулациите със сигурност ще продължат. В тези несигурни времена изглежда по-малко вероятно от всякога да получим официален отговор на въпроса какво причинява този странен синдром. 

Тази статия е само с информационна цел и няма за цел да предлага медицински съвети. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни специалисти по въпроси, които може да имате във връзка с медицински състояния.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 16 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 17 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 17 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 18 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини