1

В ирусът, който причинява COVID-19, има повече букви, за да опише многото си производни, отколкото купа азбучна супа, категорични са от CNN.

Омикрон и Делта бяха имената на коронавируса, които хората бързо научиха и използваха в разгара на пандемията. Но на този етап повечето хора, които не са учени, вероятно не биха могли да назоват версията на вируса, която ще стане следващата доминираща по света. (Между другото е JN.1.)

Въпреки че обикновената настинка не получава толкова много имена – поне не тези, които правят заглавия – спецификата, с която учените говорят за SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, има значение, защото той все още е такъв проблем .

Вирус като този има много различни имена, защото се променя непрекъснато и учените се нуждаят от общ език, за да говорят за конкретна версия, която виждат в определена общност или с която работят, за да разработят лечения, ваксини и тестове.

Какво трябва да знаем за новия вариант на COVID-19

„Вирусът Боб“ или „Вариантът Сюзън“ вероятно биха били по-лесни за запомняне от BA.2.86, предшественика на JN.1. Но хората, които решават как да наименуват инфекциозни болести и вируси, искаха да избягат от старата традиция да се наименува вирус за животното, в което първо е секвениран, както при вируса, известен преди като маймунска шарка, или за мястото, където е открит, подобно на хеморагичната треска, наречена Марбургски вирус, кръстен на западногерманския град Марбург ан дер Лан.

През 2015 г. Световната здравна организация реши, че назоваването на нова човешка инфекциозна болест за човек, място или нещо може да бъде стигматизиращо и да има непредвидени отрицателни последици . Например, когато вирус H1N1, който зарази прасета, птици и хора, беше наречен „свински грип“ през грипния сезон 2009-10 г., продажбите на свинско месо в САЩ намаляха и стотици хиляди прасета бяха ненужно убити на места като Египет дори въпреки че вирусът не се разпространява чрез ядене на свинско месо.

Вирусът, който причинява COVID-19, започна като коронавирус Ухан, тъй като болестта беше идентифицирана за първи път в Ухан, Китай, през февруари 2020 г. Международният комитет по таксономия на вирусите го нарече SARS-CoV-2, съкращение за „тежък остър респираторен синдром коронавирус 2." Екипът избра името, защото въпреки че новият вирус е различен, той е генетично свързан с коронавируса, който причини избухването на SARS през 2003 г.

СЗО искаше да го нарече „вирусът, отговорен за COVID-19“, тъй като по това време става ясно, че използването на името SARS „може да има непредвидени последици“ и да създаде „ненужен страх на някои популации, особено в Азия, която беше най-силно засегната от избухването на SARS през 2003 г. СЗО нарече болестта, причинена от вируса COVID-19, което е съкращение за „коронавирусна болест на 2019 г.“, годината, в която е открита за първи път.

Но тъй като учените трябва да говорят конкретно за потомството на вируса и тъй като вирусите се променят бързо, поне в човешки времеви рамки, може да има много повече имена.

През март 2020 г. учените, които секвенираха генома на вируса, за да разберат как се развива, наричаха едни и същи вариации с различни имена в зависимост от лабораторията. Изследователите решиха да измислят начин, по който всички да използват едни и същи имена, така че разработиха система за именуване, наречена Pango или Pangolin, което означава филогенетично присвояване на наименувана линия на глобално огнище.

„Тази система Pangolin беше разработена през 2020 г., когато стана ясно, че Covid ще бъде глобален проблем“, каза д-р Кърт Уилямсън, доцент в отдела по биология в William & Mary.

Вирусите се променят толкова бързо отчасти, защото начинът, по който се възпроизвеждат, включва това, което се нарича РНК полимераза. За да направи копие на клетка, човешкото тяло използва ДНК полимераза, която има, според Уилямсън, наистина добра функция за корекция, която може да проверява и коригира грешки. РНК полимеразата няма тази способност за корекция, така че прави грешки много по-често и генерира много по-големи вариации по-бързо спрямо човешкия времеви интервал.

Другият начин, по който вирусите се променят, включва родословия, група от тясно свързани вируси с общ прародител. Когато двете линии инфектират една клетка едновременно, РНК полимеразата може да направи нещо, наречено „превключване на шаблон“, докато копира един вирусен геном, за да създаде нов вирус.

„По принцип може да превключва между използването на един вирус, за да направи копие и след това да превключи към генома на другата версия на вируса, за да завърши създаването на копие, което е наистина странно, но това води до това, което се нарича рекомбинантно“, каза Уилямсън.

„Вие основно сте взели характеристики на два различни вируса и ги комбинирате сега в едно потомство, което може, когато копира своя геном, да прави копия с тази нова комбинация. Това създава проблеми с проследяването на всички различни версии.

В началото на пандемията имаше само две основни линии на SARS-CoV-2: A и B. Когато тези линии мутираха, Pango наименува всяка подлиния, термин, използван за определяне на линия, тъй като се отнася до това да бъдеш пряк потомък на родителска линия. B.1.1.7, например, е седмият вариант на подварианта B.1.1, който беше първият подвариант на B.1.

След това в крайна сметка се появиха C и D и така нататък, докато вирусът продължава да създава нови варианти чрез дрейфови мутации, грешка при копиране и рекомбинация чрез превключване на шаблони.

„За да могат учените да говорят помежду си, ние използваме този определено антисекси, но прецизен начин да говорим за това. Кой вариант от коя линия? В A линия ли е? B линия ли е? C родословие ли е? И така нататък. И тогава, когато имате като X, като XBB.1.5, X означава, че това е рекомбинант,” каза Уилямсън.

През май 2021 г. , за да се отърве от стигмата да наименува смъртоносен вирус за дадено място и да се отърве от „тромавостта“, СЗО излезе с по-проста система от гръцки букви, за да назове някои от вариантите. Той не замени Pango или други научни системи за именуване, необходими за по-специфични комуникации между учени, но ще използва тези нови обозначения само за варианти, които са значително различни от оригинала и които представляват различен вид заплаха за общественото здраве - какво агенцията нарече варианти на интерес или варианти на безпокойство. „ Вариантът Kent“ или B.1.1.7 беше преименуван на Alpha. B.1.617.2, идентифициран за първи път в Индия, стана Делта и т.н.

СЗО трябваше да направи разлика между щама Delta и Omicron, тъй като разликите във вируса бяха толкова драматични, че се отразяваха на поведението му, а имунната ни система едва разпознаваше новата версия на вируса, което доведе до нови вълни от инфекции, хоспитализации и смъртни случаи. СЗО трябваше да може да говори за тези различия .

По това време имаше и втори щам Omicron, BA.2, с десетки нови генни мутации, за които някои твърдяха, че заслужават собствена гръцка буква. Но това така и не се случи. Вместо това СЗО създаде нова категория подварианти на Omicron под наблюдение, за да уведоми хората в областта на общественото здравеопазване кои от страничните ефекти трябва да бъдат наблюдавани.

Учените използват и други системи за класификация , за да опишат приликите и разликите между вирусите, които изучават.

Има и Nextclade, инструмент, използван за класифициране на вирусни последователности според това как са генетично свързани. Не всяка версия на вируса получава своя собствена група, но членовете на група ще споделят подобни характеристики поради общ произход. Тази система използва двуцифрена година, последвана от буква, дадена по реда на присвояване за тази година, така че 22A е първият клас през 2022 г., например.

„Въпреки че имаме нещо, което звучи някак тромаво за обществеността, това позволява на учените да знаят точно какво говори другият човек, когато използват тази система за комуникация, и това е важно“, каза Уилямсън.

Но има толкова много вариации, каза той, че дискусията продължава за установяването на нови правила, които да направят наименуването по-просто. Системата за именуване може също да се промени просто защото има толкова много варианти, че ще изискват твърде много букви, което прави нещата твърде сложни дори за учените, за да ги запомнят.

Въпреки че широката общественост не трябва да се тревожи за това ниво на специфичност на COVID-19, казва Уилямсън, членовете на обществеността биха могли да направят своята роля, за да улеснят нещата, като намалят разпространението на коронавируса и броя на новите варианти.

Заедно с получаването на ваксина срещу COVID-19, „прости неща, които хората могат да правят като миене на ръцете, носене на маска около високорискови хора или ако не се чувствате добре, останете вкъщи. Това са неща на доста ниско ниво, които всички имаме властта да правим“, каза той.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 6 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 33 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 17 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 17 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 18 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието