18

Б ългария победи Република Северна Македония с 1:0 в Скопие като гост и постигна втора поредна победа. С успеха и трите точки българският тим изпревари домакините и завърши на второ място в групата след Грузия.

Това, с което обаче ще бъде запомнен мачът са негативните реакции на феновете по време на изпълняването на химна на България. Разбира се, недоброжелателното действие от страна на феновете на домакините, далеч не беше единствената неприемлива проява по време на футболната среща.

В края на събитието едва не се стигна до масов бой, като Ради Кирилов бе провокиран от домакините и се стигна до меле между футболистите. 

Реакциите на това символично действие от страната на северномакедонците не закъсняха, като местните медии и държавни институции излязоха с позиция относно него.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди освиркването на българския химн.

"Министерството на външните работи излиза с публична реакция и осъждане на вчерашния израз на език на омразата, който наблюдава по време на футболната среща между националните отбори на Македония и България, се казва в становището на Министерството на външните работи на бившата югорепублика.

Спортните събития представляват най-висш израз на принципите на справедливо отношение, взаимно уважение и състезание в духа на спортния дух. Злоупотребата с тези събития за разпространяване на омраза и нетолерантност е съществена противоположност на основната им идея, гласи още изявлението на институцията.

И в бъдеще Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на взаимоотношенията като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко добри съседи", се казва в реакцията на МВнР на Република Северна Македония.

Медиите в Скопие също показаха своето разочарование и искрено възмущение от загубата. 

"Поражение, което искрено никой не очакваше, поражение, което ще ни "тресе" всички дълго време, както се казва. Не беше позволено, просто не беше позволено Македония да загуби снощи", гласи статия от 27 септември в местен спортен вестник.

Порталът 24Фудбал пък подчертава, че освиркването на българския химн допълнително е мотивирало българския отбор и в подкрепа дава изказване на Валентин Антов.

По всичко личи, че действието от страна на макденоските фенове, в комбинация с победата на България, ще добавят напрежение в отношенията ни с Република Северна Македония.

„Показахме примитивизъм и в какво болно общество отглеждаме децата си.”

Това написа Добре Митрев - председател на Сдружение за македонско-българско приятелство, по повод скандалното поведение на македонската публика снощи по време на футболния мач България – Северна Македония в Скопие.

Да обиждаш другия не означава, че обичаш своите. Този, който подстрекаваше към бой, нека първо научи думите на македонския химн”, пише Митрев.

В една песен се казва: „Дали да плача или да пея”. Македонските българи снощи станаха част от нея. Плачеха, защото изгуби Македония – тяхната страна, а пееха, защото България победи. Аз бях на стадиона и седях на трибуните на македонските запалянковци.

И за първи път бях доволен, че децата ми растат извън тази среда. Снощи трябваше да се вика в подкрепа на футбола. Там имаше всичко друго, но не и подкрепа за любимия отбор.

И както се случва накрая, наказанието идва винаги. И дори всички зурни и тъпани да бяха снощи на стадиона, думите на "Мила Родино" бяха по-силни от всичко”, написа още Добре Митрев.

Коментар направи и най-успешният футболист в кратката история на този спорт в Република Северна Македония Горан Пандев. Той изрази своето недоволство от резултата на мача с България в Лигата на Нациите (0:1).

Пандев призова селекционера на тима Благоя Милевски да си мълчи, след като прочете лишените от връзка с реалността изказвания, че отборът върви по прав път.

Реално тимът на бившата Югорепублика не само, че завърши с две победи, а успя в четирите мача с България и Грузия да отбележи едва един гол. Пандев е сложил три емотикона, призоваващи за мълчание, тишина, поставени над изказването на националния треньор.

Премиерът на Република Северна Макдеония също не остана безучастен.

„Най-добрият начин е феновете да подкрепят своя отбор и да уважават противниците. Реагираме винаги, когато има действия, които нарушават репутацията ни, независимо на каква основа”, това каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос защо Министерството на външните работи на страната не реагира така бързо на „провокациите от страна на България”, така както по-рано днес реагира на поведението на феновете на националния отбор на страната, които освиркаха химна на България, а от трибуните се чуваха обиди.

Министерството на външните работи на България излезе с коментар по темата. 

Министерството на външните работи (МВнР) осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и Република Северна Македония в Скопие.

Това се посочва в изявление на говорителя на МВнР и заместник външен министър Костадин Коджабашев, съобщават от ведомството.

Говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските принципи и норми на поведение, се отбелязва в изявлението.

Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната, заявяват от външното ни министерство.

От МВнР припомнят, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза. 

Запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в  част от миналото. Единствено в този дух двете държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство, заявяват още от МВнР.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 16 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 16 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

България Преди 16 часа

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 16 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 16 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 16 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 16 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти