14

Л идерите на НАТО се съгласиха в първия ден от срещата на върха във Вилнюс, че бъдещето на Украйна е в рамките на Алианса, но не връчиха на Киев поканата или конкретен график за присъединяване, към който страната се стреми.

В същото време НАТО премахна изискването Украйна да изпълни така наречения План за действие за членство (ПДЧ), премахвайки на практика препятствието по пътя на Киев към Алианса, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция.

Зеленски за членството в НАТО: Безпрецедентно и абсурдно е да няма срок

"Предприехме практически стъпки за приближаването на Украйна към НАТО и отправихме ясно политическо послание", заяви генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Трябва да инвестираме повече в отбраната и се съгласихме, че минимумът ще бъде 2% от БВП. Ще инвестираме с 8,3% повече през следващата година. Вече 11 членки инвестират повече от 2% от БВП за отбрана, надявам се това число да се увеличи", заяви Столтенберг.

"През 2008 г. Украйна беше далеч от НАТО, това което се случи оттогава насам е показателно", припомни той.

"Одобрихме най-всеобхватните планове за отбрана на военния алианс от времето на Студената война", написа по-късно Столтенберг в Twitter.

По-късно НАТО публикува три доклада, които допринасят за по-доброто разбиране на съюзниците за въздействието на изменението на климата върху стратегическата среда, мисиите и операциите на НАТО и адаптирането на техните въоръжени сили, необходимо за поддържане на оперативна ефективност.

Бъдещето на Украйна е в НАТО

"Бъдещето на Украйна е в НАТО", се казва в заключителното комюнике от днес, публикувано от Алианса, като се допълва, че евроатлантическата интеграция на Киев е надхвърлила необходимостта от План за действие за членство.

"Ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията", се допълва в декларацията.

Въпреки че лидерите не посочиха условията, които Украйна трябва да изпълни, те казаха, че Алиансът ще помогне на Киев да постигне напредък във военната оперативна съвместимост, както и в допълнителни демократични реформи и реформи в сектора на сигурността.

В комюникето се посочва: "Ние напълно подкрепяме правото на Украйна да избере свои собствени мерки за сигурност. Бъдещето на Украйна е в НАТО. Потвърждаваме отново ангажимента, който поехме на срещата на върха през 2008 г. в Букурещ, че Украйна ще стане член на НАТО, и днес признаваме, че пътят на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция надхвърли необходимостта от План за действие за членство.

Според съобщението Украйна става все по-оперативно съвместима и политически интегрирана с Алианса и е постигнала "значителен напредък по своя път на реформи".

"Съюзниците ще продължат да подкрепят и преразглеждат напредъка на Украйна по отношение на оперативната съвместимост, както и необходимите допълнителни демократични реформи и реформи в сектора на сигурността", казват членовете на Алианса. "Министрите на външните работи на НАТО редовно ще оценяват напредъка чрез адаптираната годишна национална програма".

Опасността от Китай

По отношение на Китай генералният секретар очерта бъдещите действия на военния блок.

"Китай продължава да увеличава военния си капацитет и го прави непрозрачно. Съюзниците се съгласиха да работят срещу опасността. Утре ще продължат срещите с партньопите от Азиатското пространство като Австралия и Южна Корея", заяви Столтенберг.

"Китай все повече оспорва базирания на правила международен ред", добави той.

"Партньорите от Алианса трябва да продължат да участват в диалог с Китай", уточни Столтенберг.

В съвместното комюнике, съюзниците от НАТО заявиха, че "декларираните амбиции и политики на принуда" на Китайската народна република (КНР) оспорват "интересите, сигурността и ценностите" на алианса.

"Задълбочаващото се стратегическо партньорство между КНР и Русия и техните взаимно подсилващи се опити да подкопаят базирания на правила международен ред са в противоречие с нашите ценности и интереси", казаха съюзниците в дългата декларация.

"Призоваваме КНР да играе конструктивна роля като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да осъди агресивната война на Русия срещу Украйна, да се въздържа от подкрепа на военните усилия на Русия по какъвто и да е начин, да спре да разширява фалшивия наратив на Русия, обвиняващ Украйна и НАТО за агресивната война на Русия срещу Украйна и да се придържаме към целите и принципите на Хартата на ООН".

Съюзниците от НАТО отправиха конкретен призив към Китай да „действа отговорно и да се въздържа от предоставяне на смъртоносна помощ на Русия“ за използване във войната в Украйна.

Ролята на Турция

Турция "започва нов процес" със САЩ, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, на среща с американския си колега Джо Байдън във Вилнюс, предаде Анадолската агенция.

Турският президент каза, че предишните срещи с Байдън са били "подгряващи сесии", добавяйки: "Сега започваме нов процес".

Ердоган заяви, че смята, че е време за консултации на ниво държавни глави със САЩ като част от стратегическия механизъм.

"Смятам тази среща като първа стъпка към това", добави той.

Денков от Вилнюс: Украйна ще стане член на НАТО, когато обстоятелствата позволяват

Ердоган също така пожела на американския си колега успех на предстоящите президентски избори, а Байдън благодари на Ердоган за неговото лидерство и провеждането на дипломация по процеса на присъединяване на Швеция към НАТО, като каза, че очаква с нетърпение да се срещне отново с турския президент.

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Турция се е съгласила да изпрати протокола за присъединяване на Швеция към НАТО в парламента след тристранна среща между него, Ердоган и шведския премиер Улф Кристерсон.

Срещата при закрити врата се проведе в Литовския изложбен и конгресен център (LITEXPO), мястото на двудневната среща на НАТО, която започна по-рано през деня.

По-рано Ердоган се срещна и с френския си колега Еманюел Макрон, британския премиер Риши Сунак, канадския премиер Джъстин Трюдо, италианския премиер Джорджия Мелони и германския канцлер Олаф Шолц.

Реакцията на Москва

Москва знае какви мерки да предприеме, за да гарантира сигурността си след присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран руските държавни медии.

"Определено ще направим заключения в зависимост от това колко бързо и широко НАТО ще използва територията на Финландия и Швеция. Няма съмнение, че това ще бъде направено, тъй като и Хелзинки, и Стокхолм вече обсъждат различни въпроси със Съединените щати, които се отнасят до разполагането на инфраструктурата на алианса точно на руската граница с Финландия и много близо до нашата граница с Швеция", посочи той.

"Всички легитимни интереси на Русия в областта на сигурността ще бъдат защитени. Необходимите мерки ще бъдат взети. Ние знаем какви трябва да бъдат тези мерки и как да ги приложим на практика", добави Лавров.

Изтребителна коалиция

Междувременно стана ясно, че коалиция от 11 нации ще започне да обучава украински пилоти да управляват изтребители F-16 през август в Дания, докато тренировъчен център ще бъде създаден и в Румъния, съобщиха официални лица.

"Надяваме се, че ще можем да видим резултати в началото на следващата година", заяви изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен в кулоарите на срещата на върха на лидерите на НАТО в литовската столица, предаде АФП.

Членовете на НАТО Дания и Холандия ръководят усилията на международна коалиция за обучение на пилоти и помощен персонал, поддръжка на самолети и в крайна сметка доставка на F-16 на Украйна.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников обяви, че 11 държави са се обединили, за да обучават персонал на украинските военновъздушни сили да лети и поддържа изтребители F-16, които според Киев са ключови за преодоляване на инвазията на Русия.

"Официално: сформирана е коалиция за обучение на F-16 на украинските ВВС! Днес 11 страни партньори и Украйна подписаха меморандум", написа Резников в Twitter.

Знамето на свободата

Украинският президент Володимир Зеленски настоя Украйна да се присъедини към НАТО в реч във Вилнюс, след като членовете на Алианса проведоха ключовата среща.

"НАТО ще даде сигурност на Украйна, Украйна ще направи НАТО по-силен", каза Зеленски, застанал до президента на Литва Гитанас Науседа, преди във Вилнюс да бъде издигнато знамето на украинската армия от ключовото бойно поле Бахмут.

Като град в Източна Украйна, някога известен със своя добив на сол и пенливо вино, днес Бахмут е изравнен със земята в най-дългата и кървава битка на войната.

"Бахмут е една от най-решаващите битки за свобода в Европа и така ще я запомнят нашите деца и внуци", каза Зеленски.

Украинският президент настоява членовете на НАТО да предоставят ясен график за присъединяването на страната му в Алианса - въпреки, че по-рано заяви, че не очаква Украйна да се присъедини преди края на войната.

"Днес тръгнах натук с вяра... в НАТО, който не се колебае, не губи време", посочи Зеленски.

"Бих искал тази вяра да се превърне в увереност – увереност в решенията, които заслужаваме", добави той.

Какви са очакванията от срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Киев и членовете на НАТО в Източна Европа смятат, че само поставянето на Украйна под чадъра на колективната отбрана на алианса ще възпре Москва.

Ключови сили като Съединените щати и Германия се притесняваха да надхвърлят обета през 2008 г., според който Украйна ще се присъедини един ден, без да се определя времева рамка.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 минути

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 1 час

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 3 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 3 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 3 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 4 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 5 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 5 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 6 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 7 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 7 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 8 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 8 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 9 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия