218

Р уските удари, насочени срещу енергийната инфраструктура на Украйна, са оправдан отговор на реални заплахи, каза на предавана по телевизията пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ДПА.

"Тази инфраструктура осигурява бойния потенциал на въоръжените сили на Украйна и на националистическите батальони", каза министърът и отбеляза, че действията на Москва всъщност са насочени към минимизиране на цивилните жертви.

Кремъл разкритикува призивите на ЕС за създаване на военен трибунал

Същевременно руският първи дипломат обвини НАТО и САЩ, че са прибягвали към подобна военна тактика в близкото минало.

"Сравнете истерията, която сега се развихри в западните медии, с това, което се случи, когато САЩ бомбардираха Ирак", каза Лавров. В бивша Югославия НАТО бомбардира също централата на телевизията в Белград с аргумента, че тя служи на вражеската пропаганда, допълни министърът.

Лавров каза, че дискусии с Вашингтон за възможна размяна на затворници са били водени от разузнавателните служби на двете страни, и че се надява те да завършат с успех, предаде Ройтерс.

Загадката Русия: Никой не знае на какво още е способна Москва

"Пределно ясно е, че не е възможно да се водят разговори за стратегическата стабилност днес, игнорирайки всичко, което се случва в Украйна. Тъкмо защото целта (на Запада) в Украйна е заявена - не да се спаси демокрацията в Украйна, а да се победи Русия на бойното поле или дори да се унищожи Русия", каза руският външен министър.

Лавров каза, че в миналото е изразявал желание да обсъжда с Вашингтон евентуално разширяване на действието на договора Нов СТАРТ за ограничаване на ядрените оръжия, така че да включва и последните руски разработки в сферата на хиперзвуковите оръжия.

Министърът каза също, че Русия е готова да отиде отвъд съвместното изявление със САЩ от юни 2021 г., в което се казва, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена, като всяка война между ядрени сили бъде обявена за неприемлива.

"Краят на Путин дойде. Собствените му хора ще го свалят"

Лавров добави обаче, че би било наивно от страна на САЩ да очакват Русия да обсъжда стратегически ядрени въпроси, докато от руска гледна точка, Вашингтон се опитва да я унищожи.

Руският външен министър каза още, че Москва не се интересува от нивото на предложения от Европейския съюз и Г-7 таван на цените на руския петрол, тъй като Русия ще се договаря пряко с купувачите на суровината.

Лавров повтори позицията на Русия, че Москва няма да доставя петрол на държави, които подкрепят подобен таван на цените.

Руският външен министър каза още, че Москва е готова да се вслуша, ако някой поиска провеждане на преговори за Украйна, предаде Ройтерс.

Украинските твърдения, че Русия иска преговори, само за да спечели време за прегрупиране и превъоръжаване на войските си, са абсурдни, категоричен е той.

Сергей Лавров: Западът води война срещу Русия

Министърът допълни, че Русия ще е склонна да се върне към преговори със Запада, ако той промени мнението си за ползата от обсъждане на направените от Москва миналия декември предложения в сферата на сигурността.

Лавров каза, че САЩ и НАТО са преки участници във войната в Украйна заради подкрепата си за Киев, и оправда руските ракетни удари срещу украинска инфраструктура.

"Изваждаме от строя съоръжения (в Украйна), които позволяват (на Запада) да напомпва с летални оръжия Украйна, с които се убиват руснаци", каза Лавров.

"Затова не казвам, че САЩ и НАТО не са участници в тази война - вие сте преки участници. Включително не само чрез доставки на въоръжение, но също така и чрез обучение на военни - вие обучавате (украинската) армия на ваша територия", каза министърът в отговор на въпрос на журналист от Асошиейтед прес.

Къде е Путин и на кого предаде контрола над войната?

Лавров каза, че САЩ са създали "екзистенциална" заплаха за Русия от страна на Украйна.

Той допълни, че Москва никога не се е отказвала от контакти със САЩ, но не е чула досега никакви "значими идеи" от американските си партньори.

Министърът нарече неотдавнашните коментари за Украйна на папа Франциск "нехристиянски" и необясними.

Папата се изказа в интервю за, по думите му, жестокостта на руските войски в Украйна, по-специално на бурятите и чеченците, припомня Ройтерс.

"Неотдавна беше направено доста необяснимо изявление, съвсем нехристиянско, извеждащо две националности на Руската федерация в някаква особена категория, от която могат да се очакват зверства по време на бойни действия. Реагирахме за Бурятия и Чеченската република ..., разбира се, но това не издига авторитета на Светия престол", каза руският първи дипломат.

„Политико“: Хей, Путин, къде ще бягаш?

Лавров каза, че в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са се натрупали огромно количество проблеми, и обвини Запада, че осуетява възможността организацията да стане истински мост с Русия след края на Студената война, предаде Ройтерс.

Лавров отправи тези обвинения в началото на пресконференция, по време на която изброи подробно историческите претенции на Русия към Запада и каза, че "безогледното разширяване" на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ.

"Сега под прицела (на Запада) е ОССЕ. Правомощията и компетенциите ѝ всячески се размиват, раздробяват се по тесни, неприобщаващи формати", каза той.

"Използвайки численото си превъзходство в тази организация, Западът се опитва от дълги години да погълне ОССЕ, да подчини този последен формат за общорегионален диалог", каза Лавров.

Министърът каза, че Западът е разполагал с реална възможност за избягване на конфликта в Украйна, но е избрал да отхвърли руските предложения за спиране на разширяването на НАТО и за договаряне на специален статут в сферата на сигурността за Украйна.

Западът твърди, че руските предложения, направени преди началото на руската инвазия в Украйна, са били нереалистични и неискрени, посочва Ройтерс.

Лавров обвини също НАТО, че се опитва да привлече Индия в, по думите му, антируски и антикитайски съюз, в момент, когато Западът, според руския външен министър, се опитва да ограничи влиянието на Русия.

Министърът обвини също НАТО, че нагнетява напрежение около Китай по начин, създаващ рискове за Русия.

"Южнокитайско море се превръща в един от тези райони, където НАТО е склонна, както вече направи в Украйна, да ескалира напрежението", каза Лавров.

"Знаем колко сериозно възприема Китай подобни провокации, без да споменаваме Тайван и Тайванския проток, и разбираме, че играта на НАТО с огъня в тези райони създава заплахи и рискове за Руската федерация. Тези райони са толкова близо до нашите брегове и морета, колкото е и Китай", каза министърът.

"Фактът, че държавите членки на НАТО под ръководството на САЩ се опитват да създадат експлозивна ситуация там, е добре известен на всички", каза дипломатът.

Коментари 218
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

218 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 50 минути

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 3 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 4 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 5 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 7 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 7 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 7 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 7 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"