2

Ч овечеството знае по-малко за това място на нашата планета, отколкото за Луната. Това не е учудващо, защото природните условия там се доближават до тези на планетата Марс.

Въпреки суровата природа, всяка година български учени тръгват към Антарктида, за да продължат изследванията си.

Сред тях за трета поред година бе и репортерът от NOVA Живко Константинов - вижте във видеото неговия филм с разказ за българските учени и неревоятно красиви места от ледения континент.

КРАСОТАТА НА АНТАРКТИДА В СНИМКИ

Антарктида крие куп опасности, които хората там преодоляват непрекъснато. Дори, за да стигнат до българската база на остров Ливингстън, българските учени поемат риск. 50 на 50 е шансът да оцелееш, казва проф. Христо Пимпирев, ръководител на българската антарктическа експедиция.

"За първи път тази година до българската база стигнахме, не както обикновено с ледоразбивач, а с малка ветроходна яхта. Това е много по-рисково заради ледената супа в океана", разказа Живко Константинов за Vesti.bg. Пътуването с лодката продължава цял ден, а на моменти лодката е трябвало да преодолява четириметрови вълни.

Около 100 вулкана спят под ледовете на Антарктика

Антарктида, освен изпитание за физиката на човек, е най-вече изитание за психиката - не всеки издържа на това напрежение, на изолираността, казва Живко Константинов и споделя, че е силно впечатлен от българските учени от антарктическата експедиция. За мен те са герои, казва той.

България е една от 29-те държави в света със свои бази на континента, които по силата на Антарктическия договор имат право да участват в неговото управление. Има голем държави, включително велики сили, които нямат участие там, а вече няма въможност за нови бази.

Репортерът е бил много впечатлен и от разказа на руския учен Игор Идросов - три години метеоролог на руската станция "Восток" на Антарктида, където е регистрирана най-ниската температура, измервана някога на Земята - минус 89,2 градуса. Той обяснява какво се случва с човешкото тяло при такъв екстремен студ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@