11

С поред учените мощното метеорологично явление Ел Ниньо, което заедно с изменението на климата допринесе за повишаване на глобалните температури до нови върхове, е приключило.

(Във видеото може да научите повече за: Синоптици бият тревога заради явлението Ел Ниньо)

Австралийското бюро по метеорология твърди, че през последната седмица Тихият океан се е "охладил значително".

Този естествен епизод, започнал през юни миналата година, доведе до появата на по-топли води на повърхността на Тихия океан, което добави допълнителна топлина в атмосферата.

Но какво ще се случи по-нататък, не е сигурно, казват изследователите.

Поредицата от неотдавнашни рекорди за високи месечни температури в световен мащаб накара някои учени да се опасяват, че светът може да навлезе в нова фаза на още по-бързо изменение на климата.

Учените твърдят, че месеците след края на Ел Ниньо ще дадат ясна представа за това дали последните високи температури се дължат на ускорено изменение на климата или не.

На всеки няколко години настъпването на Ел Ниньо води до драматични промени във времето в много части на света.

Вълната от по-топла вода, която излиза на повърхността край бреговете на Перу в Южна Америка, е свързана с увеличаване на сушите и наводненията в различни части на света.

Пълното наименование на модела е "Ел Ниньо-южна осцилация" или ENSO.

Той се характеризира с три различни фази - горещ Ел Ниньо, неутрални условия или по-хладен период, наречен Ла Ниньо.

Настоящият Ел Ниньо беше обявен през юни миналата година и достигна своя пик през декември.

Получената в резултат на това по-топла вода в Тихия океан спомогна за достигането на нови високи стойности на средните глобални температури, като през март десет поредни месеца бяха подобрени рекордите за този период.

Но сега, може би по-бързо от очакваното, Ел Ниньо изчезна.

Какво причини климатичният феномен, който започна от юни 2023 г.?

Ел Ниньо води до температурни рекорди и природни катастрофи: наводнения в Калифорния, суша по Амазонка, горски пожари и избелване на коралите в Австралия, съобщи Deutsche Welle.

Водата в Панамския канал, ключова корабоплавателна артерия, спада заради сушата. Миналата година се стигна до задръстване на до 200 кораба по шлюзовете, а транспортните компании трябваше да пренасочат съдовете си, разказва АРД.

Ел Ниньо е естествен феномен, който настъпва на няколко години и предизвиква екстремни състояния на времето. Но заради промените в климата изходната ситуация вече е друга: природната сила се натъква на непознато до момента температурно ниво и нагорещените океани директно повлияват на времето. Какво означава всичко това за бъдещето?

Феномен с глобални отражения

Ел Ниньо обърква времето в големи части от света, тъй като променя фактори, които го формират: пасатите отслабват и край бреговете на Южна Америка се натрупва топла вода. Това влияе на теченията в атмосферата, които на свой ред променят схемата на валежите в големи части на земята.

Така в някои региони се стига до поройни валежи, наводнения и урагани, докато другаде се възцарява огромна суша: Зимбабве, Замбия и Малави обявиха извънредно положение, припомня АРД. Положението се изостри и в други африкански държави, тъй като екстремното време затруднява достъпа и отглеждането на храни.

Ел Ниньо се появява на всеки три до седем години. Но и до днес не е окончателно ясно от какво е предизвикан феноменът, отбелязва германската обществено-правна медия.

Климатологът Ралф Шибел и неговият екип от института "Макс Планк" обикалят с изследователска яхта по маршрут между Панама и Галапагоските острови, за да проучват ролята на океаните в климатичната система и отраженията на затоплянето на земята.

Те искат да установят до каква степен Ел Ниньо се изостря заради промените в климата: "Събираме биологически, химически и физически данни като например концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата и в океана, за да разберем по какъв начин е свързано всичко това", обяснява Шибел пред АРД.

Природните сили в процеса на климатични промени

Типичният Ел Ниньо продължава между една и две години, след което времето отново се нормализира. Но прогнозите за климата в бъдеще предполагат различни сценарии, а някои от тях са тревожни: "Би било катастрофа, ако се установи един вид траен Ел Ниньо. Ако системата попадне в състояние, от което вече не може да излезе", казва пред АРД метеорологът Моджиб Латиф.

За да установи дали предстои траен Ел Ниньо, екипът на Ралф Шибел се занимава с изследвания на микропланктон. Тези организми съществуват от милиони години и биха могли - подобно на пръстените на дърветата и ледените ядра - да предоставят сведения какъв е бил климатът на Земята по-рано и да дадат индикации какво ще е бъдещото развитие на климата. "Най-старият вид, който днес се намира в океана, е на 25 милиона години - т.е. можем да реконструираме директно последните 25 милиона години", обяснява пред АРД Шибел.

Преди три милиона години, по време на плиоцена, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е била толкова висока, колкото е днес, а глобалната средна температура е била с три градуса по-висока. Това е температурен сценарий, който може да настъпи в края на века.

Смята се, че в продължение на хилядолетия е имало постоянен Ел Ниньо, който е предизвикал екстремни климатични събития в световен мащаб - включително по европейските географски ширини. А колкото по-високи са температурите, толкова повече нараства морското равнище. През плиоцена например то е било с 20 метро по-високо, отколкото е днес, посочва АРД.

При тези условия в наши дни редица крайбрежни градове биха били погълнати от водата, докато субтропични региони биха се превърнали в пустини заради жегата и биха станали необитаеми.

Какво може да се очаква?

В Панама последствията от промените в климата вече са факт: островът Гарди Сугдуб в Карибско море трябваше да бъде евакуиран заради нарастващото морско равнище, припомня АРД. Увеличаващите се температури превръщат освен това океаните в един вид "бързовар", от който се изпарява все повече вода. Резултатът е, че ураганите стават все по-силни.

"През последните 25 години преживяхме тук осем от най-силните урагани от началото на измерванията. Същевременно имахме последователно трите най-сушави години. Такова нещо никога не е било", казва за АРД климатологът Стивън Патън.

Актуалният Ел Ниньо е интензивен, но вероятно ще се окаже от най-кратките - метеоролозите предполагат, че до лятото ще приключи. Оттам нататък ситуацията би могла да се успокои.

Някои модели обаче още отсега прогнозират обрат към Ла Ниня. Тази фаза се определя като "студена", тъй като горните водни слоеве в източната част на Тихия океан в тропиците изстиват ненормално, пише АРД, позовавайки се на Германската метеорологична служба. Дотогава обаче могат да се очакват рекордни горещини. А застудяването, което ще настъпи след тях, не бива да подвежда, че измененията в климата не напредват.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

 

 

 

 

 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 13 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 13 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 13 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 14 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 14 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 14 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 14 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 14 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 14 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 15 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 15 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 15 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 15 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 15 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти