171

Н а 24 февруари 2022 г. Владимир Путин хвърли войските си срещу Украйна в нещо, замислено като светкавична операция. След година бойни действия Киев продължава съпротивата, но равносметката е ужасяваща: десетки хиляди жертви, чудовищни разрушения, икономика, поставена на колене. 

Колосални военни загуби

По данни на Норвегия военните загуби са главозамайващи - 180 000 убити и ранени руски войници, 100 000 украински. Други западни източници говорят за по 150 000 жертви във всеки лагер. За сравнение, ако говорим за Русия, по време на десетгодишната война в Афганистан (1979-1989 г.) загинаха 15 000 съветски военнослужещи.

NYT: Украйна започва евакуацията на Бахмут

Думи като "клане" и "пушечно месо" редовно се използват в Украйна, щом стане дума за руската стратегия: зле обучени наборници, обречени на смърт, се изпращат почти веднага срещу мощната украинска отбрана.

Как реагира светът след военните действия на Русия в Украйна?

Същевременно хиляди руски затворници са се влели в редиците на частната военна компания "Вагнер". Техни другари по оръжие ги държат на прицел и отрязват пътя им за отстъпление, дори когато са им поставени неизпълними бойни задачи, твърдят Киев и партньорите му.

Многобройните руски щурмове обаче водят до съществени загуби от украинска страна. Това личи от множеството синьо-жълти знамена из гробищата в Украйна.

Покъртително голям дял цивилни жертви

В Мариупол, пристанищен град в Южна Украйна, превърнат в черен скелет, след три месеца руски обстрели улиците бяха осеяни с трупове. Над 20 000 цивилни украинци са загинали в тази битка, приключила през май, според оценка на Киев.

Общо 30 000 до 40 000 са изгубили живота си в конфликта по данни от западни източници. В края на януари ООН изчисли, че убитите и ранените са 18 000, но призна, че "реалните цифри са значително по-големи". Над 400 от жертвите са деца, заяви Киев.

Повечето загинали са убити при руски бомбардировки според ООН. Например в град Днепър, където попадение на крилата ракета в жилищна сграда взе живота най-малко на 45 души, включително шест деца. Кремъл отрече да е виновен. 

Изпращане през сълзи: Първа мобилизация в Русия след Втората световна война

Не толкова смъртоносни засега, но извънредно опасни в дългосрочен план са мините. С такива устройства е осеяна 30 процента от територията на Украйна, твърди Киев, обвинен на свой ред от "Хюман райтс уоч", че е заложил маса противопехотни мини в района на източния град Изюм. Според експерти ще са нужни десетилетия за разминиране на площите. 

Военни престъпления

Войната в Украйна ще се свързва с незаличими гледки: трупове на мирни граждани, някои с вързани на гърба ръце, на улица в Буча, недалеч от Киев, след изтеглянето на руските войски оттам през април. Окървавена плюшена играчка пред гарата в Краматорск - районът бе обстрелян, докато хиляди цивилни се опитваха да го напуснат. Улучен при бомбардировка през март родилен дом в Мариупол – от него изнасят с носилка бременна жена, но не ѝ е съдено да оцелее.

Зеленски: Няма свободна Европа без свободна Украйна

Има сигнали за близо 65 000 случая на военни престъпления, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Екзекуции, изнасилвания, изтезания и отвличания на деца – повече от 16 000 са били прехвърлени в Русия или в зони под руски контрол според Киев – се вменяват на руските войски, обвинени през септември от разследващи на ООН, че са вършели военни престъпления "в големи мащаби".

Как Русия разруши Аралско море

Срещу Украйна няколко пъти са отправяни обвинения във военни престъпления срещу руски пленници - несравними обаче с действията, приписвани на силите на Москва.

На 2 март 2022 г. Международният наказателен съд започна разследване на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството в Украйна.

1500-километрова фронтова линия

Удавена в огън и кръв, Източна Украйна напомня картините от Великата война (Първата световна, б. пр.). Изтощени войници, сгушени в кални траншеи, неспирен артилерийски грохот, смайващо огромни ями от снаряди, апокалиптични гледки – изравнени със земята градове и села... 

"Активната" фронтова линия в Източна Украйна се простира на 1500 км в посока север и юг, посочва командващият украинската армия Валерий Залужни. Сред горещите точки е Бахмут, наричан "ад на земята" от украинските бойци – от лятото там кипи кръвопролитно сражение. Вече няколко седмици руски войски и наемници от "Вагнер" напредват там метър по метър.

Няколко хиляди мирни граждани все още живеят в обстрелваните градове – крият се в мазета, останали без вода и ток, зависими от хуманитарната помощ, доставяна от смели доброволци.

В тила на фронта смъртоносни удари се сипят върху градове като Краматорск. Колкото до зоните, освободени при украинското контранастъпление през есента, те лежат в развалини и все още има риск да паднат пак в ръцете на руснаците.

Войските на Москва са превзели към 18 на сто от земите на Украйна, но по думите на генерал Залужни Киев е отвоювал 40 процента от териториите, окупирани след нашествието на 24 февруари. 

Зеленски в Лондон: Победата на Украйна ще спре бъдещите агресори

Икономика, поставена на колене

Срутени сгради, спрели заводи, разбита инфраструктура. Такъв е пейзажът в цяла Южна и Източна Украйна, където са съсредоточени боевете, откакто силите на Москва не сполучиха да превземат Киев през април.

Страната плаща страшна цена – нейният БВП се е свил през 2022 г. с 35 на сто по данни на Световната банка. През януари Киевското училище по икономика изчисли щетите на 138 милиарда долара – и над 34 милиарда загуби за земеделието. ЮНЕСКО изброява повече от 3000 пострадали училища и 239 културни обекта.

От септември Москва системно нанася удари по енергийна инфраструктура. През декември бяха повредени близо половината от тях в страната и украинците потънаха в мрак и студ. 

Бежанци

По данни на ООН сраженията вече са накарали около 8 милиона души да напуснат Украйна; има и над 5 милиона вътрешно разселени лица.  

Полша е сред страните, приели най-много от останалите без дом – повече от 1 милион души.

Зеленски поиска оръжия в Париж: Разполагаме с много малко време

От своя страна отговорните за руската окупация твърдят, че най-малко 5 милиона украинци са заминали от страната си за Русия. Докато Киев говори за случаи на "насилствена евакуация".

Военна помощ от Запада

През април колони украински военни машини от съветската епоха – някои от тях същински антики, прекосяваха Украйна, насочвайки се на изток, към Донбас.

Бранейки се от руското настъпление, военните на Киев молеха кого ли не за западни оръжия.

Думите им бяха чути. Според оценка на Института "Кил" от ноември партньорите на Киев му бяха обещали военна помощ за близо 37,9 милиарда евро. Американските ракетни установки за залпов огън "Хаймарс" с обсег 80 км – далеч повече от руските им аналози, изглежда спомогнаха за същественото напредване на украинските сили, които си върнаха през есента важни територии в районите около Харков (на североизток) и южния град Херсон.

През януари Западът се реши да достави на Киев тежки танкове, пресичайки за пръв път една жълта линия.  Украйна може би ще получи и самолети, което в момента също е табу.

Коментари 171
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

171 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 52 минути

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 3 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 3 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 11 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 12 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 13 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 14 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 14 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 15 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 16 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 16 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 17 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 17 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 17 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 17 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата