47

П рез последната седмица, Турция и съюзните й сирийски сили, атакуваха кюрдските милиции в Североизточна Сирия. До последно не се знаеше със сигурност дали Анкара ще предприеме тази офанзива, въпреки че от дълго време предупреждава за подобен ход. Все пак, на 9 октомври турските сили извършиха масирани удари върху позиции на подкрепените от САЩ Сирийски демократични сили, от които са част кюрдските бойци. Тази операция има потенциала да трансформира гражданската война в Сирия, която продължава вече осем години, в нов конфликт, чиито последици са непредвидими. Интервенцията е част от новата политика, която администрацията на Ердоган прие спрямо сирийския конфликт, в който са намесени интересите на регионални и световни сили. 

Сирийски демократични сили: Турция съживи "Ислямска държава"

Несъмнено, промяна на военната ситуация от такъв мащаб, има въздействие от дипломатически и политически характер. Основните играчи, които вече осем години се борят за повече геополитическо влияние, възползвайки се от избухналата гражданска война в Сирия, наблюдават отблизо сраженията в Североизточна Сирия.

Макар в дипломацията и войната да не става ясно кой е печеливш и кой губещ в дългосрочен план, то всеки конфликт се отразява различно на интересите на замесените страни. Как се приема ескалацията в Североизточна Сирия?

Една от страните, които имат интерес от турската офанзива, е Русия. От 2015, когато Москва извърши интервенция в Сирия, за да подкрепи силите на Башар Асад, Кремъл постепенно увеличава присъствието си в страната и в Близкия изток. В Сирия руснаците получиха дипломатически авторитет, развиха бойните способности на въоръжените си сили, а със спасяването на сирийското правителство, получиха в замяна изгодни сделки, които в голяма степен слагат сирийската икономика под руски контрол. Пред руската администрация останаха на първо време три задачи: изтласкване на бунтовническите сили от Северозападна Сирия и провинция Идлиб, запълване на вакуума, оставен от САЩ и връщане под контрола на Асад на Източна Сирия, където се намират газовите и петролни полета.

Турция започна офанзива срещу кюрдските сили в североизточната част на Сирия

Турската интервенция дава възможност на Москва да започне изпълнение и на трите цели. С навлизането на Анкара в Североизточна Сирия, силите на Асад могат да продължат ударите си по бунтовниците в Идлиб без да привличат международно внимание, а в същото време да опитат атака по Сирийските демократични сили в Източна Сирия. Руската и сирийската авиация вече подновиха атаките си в Идлиб, а докато кюрдските милиции гледат на север към настъпващите турски сили, войските на Асад опитаха атака в провинция Дейр ез Зор, където са разположени и американски части. Тази атака беше неуспешна заради намесата на САЩ, но е сериозен сигнал, че Асад ще опита да отслаби кюрдите, докато те воюват с Турция.

Скандал: Американски части под турски огън в Сирия

Остава „американския проблем“. През последните години Москва успя да получи сериозно влияние в региона заради отстъплението на Вашингтон, но все пак американците остават сериозна пречка. Въпреки публичните изявления на Белия дом, изтегляне на американски войници няма нито от Източна Сирия, нито от Ирак или Персийския залив, където Русия също има интереси. Реално Тръмп изтегли 50 войници от граничната зона между Сирия и Турция, но само толкова.

И все пак, не може да не се отчете, че Русия има за какво да се радва, тъй като и САЩ, и Русия, блокираха предложената резолюция в Съвета за сигурност на ООН, осъждаща интервенцията на Турция. За наблюдателите на процесите в Сирия е ясно, че Анкара нямаше да атакува, ако не беше получила „зелена светлина“ както от Москва, тава и от Вашингтон.

Развитието в Североизточна Сирия е добре дошло и за Иран. Техеран е един от най-важните съюзници на Башар Асад и присъства в Сирия много преди интервенцията на Русия преди 4 години. В някои отношения иранците дори имат по-силни позиции от руснаците. Още от началото на гражданския конфликт, Техеран изгражда политическа и военна инфраструктура, която да подпомогне засилването на влиянието му в Сирия. Страната е много важна за интересите на Иран, тъй като от Ирак – където иранците имат директно влияние върху правителството – могат да бъдат прехвърляни сили към Ливан, където се намира верният ирански съюзник Хизбулла. Сирия е и арена на сблъсък между Израел и Иран, и поради тази причина иранците държат да присъстват видимо в Дамаск.

Путин: Терористите от ИД ще тръгнат към Балканите

Източна Сирия е важна за Иран по няколко причини. През този район минават важни пътни артерии, които свързват Сирия с Ирак и оттам с Иран. Също така, в основната източна провинция – Дейр ез Зор – иранците разполагат своите подчинени милиции, които след изтласкването на Ислямска държава, изграждат свои бази по границата с Ирак. Тези бази са от изключително значение за успеха на регионалната стратегия на Иран. В момента Дейр ез Зор е поделен между проиранските милиции и силите на Асад от една страна, и кюрдските части от Сирийските демократични сили от друга. Този район тепърва се очаква да бъде арена на сблъсъци, както показаха последните дни, когато Асад, подкрепен от проирански милиции, опита атака по кюрдите.

Източна Сирия е важна и в контекста на битката на Иран с Кюрдската работническа партия (ПКК). ПКК има свой ирански клон, който през последните две години атакува редовно иранските сили за сигурност по границата между Иран и Турция. Координацията между сирийските кюрдски милиции и тези в Иран, е очевидна и това не остава незабелязано в Техеран. С удари по кюрдите в Сирия, Турция извършва услуга и на Иран.

Както стана ясно, режимът на Асад вижда в турската офанзива много добра възможност. Десетилетия наред националистическата идеология в Дамаск представя кюрдите като врагове, които целят отцепване на сирийска територия. С установяването на Рожава в Източна Сирия – главният политически проект на сирийския клон на ПКК – сирийското правителство вижда опасност, за която отдавна е предупреждавал сподвижниците си. Ето защо симпатизантите на Асад посрещнаха с усмивки турската интервенция и макар официално да заклеймяват действията на Анкара като нарушение на сирийския суверенитет, на терен силите на сирийския президент наблюдават военните действия, търсейки възможност да отслабят допълнително Сирийските демократични сили. Макар няколко пъти да имаше възможност за преговори между кюрдите и режима на Асад, тази опция избледнява все повече предвид новите политически реалности.

Източна Сирия е важна за режима в Дамаск и от чисто икономическа гледна точка – там се намират основните посеви, газта, фосфатите и петролните полета. В правителствените зони вече няколко пъти имаше недостиг на гориво, което предизвика недоволство сред поддръжниците на Асад. Ето защо контролът върху Източна Сирия е наложителен.

Турската интервенция по косвен начин предоставя шанс и на „Ислямска държава“. Джихадистите извършват редовни терористични атаки в Сирия още от падането на основните им крепости преди година. Хиляди бойци на групировката се намират в поддържани от Сирийските демократични сили затвори, включително и европейски граждани. Турската офанзива предизвиква пренасочване на военна сила от Източна Сирия, където са основните затвори, към границата с Турция.

Виждайки възможност, клетки на ИД атакуваха няколко затвора в Североизточна Сирия, опитвайки се да освободят членове на организацията. Макар и неуспешно опити, те показват сериозна опасност. Намиращите се в района британски и френски сили, издирващи свои граждани, присъединили се към ИД, алармират, че при евентуално успешно бягство, на свобода могат да излязат стотици чуждестранни бойци. Напрежение има и в лагера ал Хол в Източна Сирия, където също има настанени симпатизанти на групировката.

В тази напрегната обстановка и сблъсък на интереси, има несъмнено и губещи страни. ЕС продължава да показва неспособност да се включи във взимането на решения за глобални въпроси. Липсата на единна външна политика е ясно видима по отношение на турската интервенция в Североизточна Сирия. Някои държави, като Франция, застанаха твърдо срещу военните действия. Други – като Нидерландия и Швеция – решиха да блокират нови доставки на оръжие за Турция, а трети подкрепиха интервенцията, какъв е случаят с Унгария.

За момента не е ясно какво иска ЕС, но можем да кажем какво не иска: не иска интервенция на Турция, не иска да приеме бежанци, не иска да изпълнява задължения по сделката, която сключи с Турция за бежанците, не иска да окаже натиск върху режима на Асад, нито да се възпротиви на политиките на Тръмп. Това дипломатическо лутане има последствия директно върху имиджа на ЕС, но и на терен, където се създава нова бежанска криза – само за няколко дни над 200 000 души напуснаха домовете си.

НАТО също е сред губещите за момента. Алиансът е силно разделен по отношение на интервенцията. Залитането на Турция към Русия не е единственото притеснение на страните-членки: администрацията на Тръмп е един от проблемите. Противоречивите решения на американския президент предизвикват силно недоверие сред съюзниците на САЩ дали ще бъдат подкрепени при евентуална заплаха.

И когато говорим за американски съюзници, Израел реагира особено остро на решението на Тръмп да даде зелена светлина на Турция за интервенция в Североизточна Сирия. Израелците считат, че не могат да разчитат за всичко на Вашингтон за момента и вероятно ще продължат да действат сами – това означава да извършват удари в Сирия без координация и да засилят кампанията си срещу иранските милиции. Решението на Тръмп да не се обвързва със събитията в Сирия, е и личен провал за Бенямин Нетаняху, който целеше подписване на отбранителен договор със САЩ, но в момента израелската армия е против нещо подобно. Не на последно място, Израел е един от най-старите поддръжници на кюрдското движение за независимост и действията на Турция са удар по техните собствени политики.

Иронично, но Турция може да загуби в дългосрочен план. Най-вероятно военните действия ще бъдат в полза на Анкара, предвид силната й армия, но Анкара тепърва ще се сблъсква с проблеми заради военните действия. Новата политика на Турция е да върне възможно повече сирийски бежанци и да смаже ПКК, с които до преди няколко години Ердоган целеше примирие. Във вътрешнополитически план, турската интервенция получава широка обществена подкрепа както сред опозицията, така и сред националистите, тъй като конфликтът с кюрдите е исторически – така например, поддръжниците на Кемал Ататюрк са дори критични към Ердоган заради забавянето на действията срещу ПКК. Извън Турция, обаче, администрацията на Ердоган се сблъсква с все по-голям натиск. Не се знае и колко точно ще струва интервенцията в момента, когато турската икономика е в кризисен период.

Интервенцията на Анкара беше съгласувана с Иран и Русия в рамките на преговорите в Астана. Трите държави най-вероятно са съгласували действията си по отношение на кюрдите, след като шефовете на разузнаванията им проведоха най-малко две срещи през последната година и половина. Това се разглежда като много голям проблем сред западните държави и в рамките на НАТО.

Губещи са и сирийските бунтовници. Турция стартира операцията с подкрепления от бунтовниците, които са част от т.нар. Сирийска национална армия – алианс от опозиционни формации, подкрепен от Анкара. Наистина, само част от тях решиха да се включат в интервенцията, но имиджът им ще пострада неимоверно. Докато Асад засилва ударите си в Идлиб, тези бунтовнически групи воюват срещу кюрдите и това предизвиква критики както срещу опозицията, така и срещу Турция, която така и не реагира след атаките на правителствените сили по турския наблюдателен пост в Морек през лятото. Макар и разбираема, заради годините на празни обещания за подкрепа от Запада и загубата на Източно Алепо, предизвикана от изтеглянето на кюрдските милиции в полза на Асад, позицията на бунтовниците ще среща критики тепърва.

На последно място, но не по важност, най-голяма цена плащат реално цивилните. Над 200 000 души напуснаха домовете си от 9 октомври насам, а вероятно този брой ще стане по-голяма с напредването на турските сили. Масираните бомбардировки, макар и не от мащаба на тези, извършвани от сирийските правителствени сили, са тежки и предизвикват смърт сред цивилното население.

Засилват се и опасенията от възможна демографска промяна. Турция стартира интервенцията си с мотива, че иска да установи буферна зона по границата си със Сирия с дълбочина 30 км. навътре в сирийска територия. Анкара обяви, че смята да засели там близо 2 милиона бежанци от общо 3,6 милиона, намиращи се в Турция. Ако това се случи, ще е проблем – голяма част от тези бежанци идват от други райони на Сирия, предимно с арабски произход са и някои са напуснали заради настъплението на кюрдските милиции преди две години. Така че всъщност няма да е „връщане“, а заселване, което може да предизвика конфликти в дългосрочен план.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Амазонките най-накрая спечелиха седмица в луксозната Резиденция

Амазонките най-накрая спечелиха седмица в луксозната Резиденция

Любопитно Преди 3 минути

В “Игри на волята” влиза любимката на зрителите от кастинг битките Виктория Пенелова

Агенция „Митници" уточни за забраната за коли с руска регистрация

Агенция „Митници" уточни за забраната за коли с руска регистрация

България Преди 5 часа

Изключения са възможни единствено за дипломатически автомобили

Откриха вино на 5000 години в царски некропол в Абидос

Откриха вино на 5000 години в царски некропол в Абидос

Технологии Преди 6 часа

Екипът се е натъкнал на впечатляващата находка при разкопките на гробницата на загадъчната Мернейт

ГКПП "Капитан Андреево"

Гранични полицаи заловиха дрогиран шофьор без книжка с наркотици в багажника

България Преди 6 часа

На водача е направен тест за наркотици, който е отчел употреба на амфетамин и метамфетамин

Втора полицейска служба разследва Ръсел Бранд за тормоз и изнасилване

Втора полицейска служба разследва Ръсел Бранд за тормоз и изнасилване

Любопитно Преди 6 часа

Полицията в долината на Темза е втората полицейска служба, която разследва Бранд

Сара Бъртън с последна колекция за модна къща „Александър Маккуин“

Сара Бъртън с последна колекция за модна къща „Александър Маккуин“

Любопитно Преди 6 часа

В рамките на прощалната си колекция тя преплете дръзкия дух на покойния Александър Маккуин със собствената си смекчена, по-женствена естетика

<p>Джей Ло и Бен Афлек отново хванати да спорят</p>

Хванаха Дженифър Лопес и Бен Афлек да спорят след интимния му момент с Дженифър Гарнър

Любопитно Преди 6 часа

На снимки се вижда как съпрузите водят разгорещен разговор в колата

Петков: Внесохме законите за службите

Петков: Внесохме законите за службите

България Преди 6 часа

Петков: Колегите от ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят законите

Жесток побой над мъж в Трояново

Жесток побой над мъж в Трояново

България Преди 7 часа

Има опасност за живота на пострадалия

Снимката е илюстративна

Задържаха петима тийнейджъри, ограбили 13-годишно момче на спирка в София

България Преди 8 часа

Престъплението е извършено на 23 септември в ж.к. „Обеля“

БСП поиска извънредно заседание на НС и отмяна на териториалните планове

БСП поиска извънредно заседание на НС и отмяна на териториалните планове

България Преди 8 часа

БСП коментира, че вече "има договорка между ГЕРБ и президента Радев"

NOVA отново подобри собствения си най-добър резултат

NOVA отново подобри собствения си най-добър резултат

Любопитно Преди 8 часа

Изключителният старт на есенния сезон доведе до най-високия отчетен месечен аудиторен дял от създаването на NOVA до момента

<p>&quot;Правих секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години&quot;&nbsp;</p>

Колумбийка твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Любопитно Преди 8 часа

Тя разказва, че призракът разкрил лицето си след 20 години

Защото го заслужават! Кендъл Дженър и Ева Лонгория дефилираха на Седмицата на модата в Париж

Защото го заслужават! Кендъл Дженър и Ева Лонгория дефилираха на Седмицата на модата в Париж

Любопитно Преди 8 часа

На фона на Айфеловата кула известните лица на марката се събраха във френската столица за ревюто "Walk Your Worth"

Бус с мигранти катастрофира в Брезник, над 20 ранени (СНИМКИ)

Бус с мигранти катастрофира в Брезник, над 20 ранени (СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане да спре

Горещи емоции, задкулисни игри и горчиви тайни в новите епизоди на „Алея на славата“

Горещи емоции, задкулисни игри и горчиви тайни в новите епизоди на „Алея на славата“

Любопитно Преди 9 часа

Гледайте модерната семейна драма от вторник до четвъртък в 20:00 ч. по NOVA