7

М агаретата на гръцкия остров Санторини биват осакатявани, докато носят туристите с наднормено тегло, затова местните прибягват до кръстосване на животните, за да ги направят по-издръжливи, докато изкачват всичките 568 стъпала, пише Daily Mail. 

В пиковите летни месеци на туристическия сезон – от май до октомври, пет круизни кораба довеждат рояци от по 1200 туристи на ден, които стремглаво се отправят към малкия гръцки остров с чудните си бели къщички.

Kои гръцки острови привличат най-много българи

Санторини е популярен със своите хълмисти терени и магаретата, които традиционно се използват за транспортиране на хора през стъпаловидните зони, до които автомобилите нямат достъп, както е столицата Фира.

Но активистите за правата на животните твърдят, че със затлъстяването на населението в световен мащаб, животните са принудени да носят все по-тежки товари, докато прекарват дълги часове в работа, седем дни в седмицата - без подслон, без почивка, без вода - оставяйки им гръбначни травми и отворени рани от зле поставени седла. 

Половината американци искат да отслабнат

Същите благотворителни организации казват, че потокът от туристи с наднормено тегло е накарало местните, които искат да извлекат максимална печалба чрез своите магарета, да започнат да ги кръстосват, за да ги направят по-големи, по-високи, с по-голяма издръжливост и, за да могат да носят по-тежки товари.

Говорител на благотворителната организация "Помощ за магаретата в Санторини" заяви, че препоръката е едно магаре да не носи повече от 20% от собственото си тегло.

"Туристите с наднормено тегло, заедно с липсата на сянка и вода, истинската жега и изкачването на 568 павирани стъпала, е нещото, което създава проблема", казват от организацията.

Трябва да се наложи ограничение на теглото. Но как ще се случи това и кой ще следи дали се спазва то, остава под въпрос, твърдят още от благотворителния съюз.

42-годишната Кристина Калуди се преместила на острова в Атина преди 10 години и там създава Асоциацията за хуманно отношение към животните в Санторини, за да окаже помощ на претоварените магарета.

Това, което тя споделя е, че е забелязала как броят на туристите с наднормено тегло, пристигащи на острова от Америка, Русия и Великобритания, се е утроил.

Местните разказват, че всеки ден магаретата извършват четири до пет преминавания по белите стъпала до туристическата атракция Фира, където температурата е около 30 градуса по Целзий, като често това се случва без почивка, без защита от слънцето и без вода.

Тя казва: "Ваканционният сезон по островите е много по-продължителен от преди, което означава, че животните работят почти целогодишно“.

"Ако не превозват туристи нагоре по стъпалата, те носят строителни материали или транспортират тежки торби с боклук“, обяснява още Кристина.

"Има и добри собственици, които имат хуманно отношение, но обикновено магаретата са подложени на изморителен труд, а когато не могат повече да го изпълняват, биват премахвани", казва Кристина.

"Те са създадени, за да работят в ужасни условия, без адекватна вода, подслон или почивка, а след това ги намирам вързани пред приюта ми, едва живи още“.

През 2008 г. е подписан международен кодекс за използването на еднокопитните за работа, заедно с Организацията за защита на магаретата в Лондон.

Но без конкретен законодател, който да налага регламенти, собствениците често експлоатират животните до последните им сили, след което ги захвърлят, когато станат негодни за работа, казва британското издание. 

Кристина от организацията твърди, че когато магаретата стигнат края на трудовия си живот, те често биват изоставени или захвърлени да умрат, или пък избутвани от ръба на скала.

И добавя: "Магаретата са много устойчиви животни и ще продължат да работят толкова дълго, колкото могат. Затова когато дойдат при мен в такова безпомощно състояние, им отдавам най-голямо уважение“.

Организацията в Лондон "The Donkey Sanctuary“, основана през 1969 г., също изразява загриженост за условията на труд, на които магаретата за подложени.

Говорителят на сдружението казва, че не подкрепят използването на животните в каквато и да е форма на туризъм, като изразява своето безпокойство заради днешните условия на труд и практиките на остров Санторини.

FT: Капитализмът може да рухне, точно както комунизма

Мъже продават новородена сърничка за 5 лева

Тревога в Страсбург за българската крава Пенка

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@