16

К огато в средата на лятото корабът за насипни товари "Лаодикея" акостира в Ливан, украински дипломати предупреждават, че той пренася украинско зърно, откраднато от руските окупатори, и призовават ливанските власти да го задържат, предава БТА.

Москва окачествява тези твърдения като "фалшиви и необосновани", а главният прокурор на Ливан застава на страната на Кремъл

и обявява, че 10-те хиляди тона ечемик и пшеничено брашно на борда му не са крадени и могат да бъдат разтоварени.

Но разследване на Асошиейтед прес и документалната програма "Фронтлайн" на американската обществена телевизия Пи Би Ес разкрива,

че "Лаодикея", който е собственост на Сирия, участва в сложна руска контрабандна операция, ползваща фалшифицирани корабни документи и мореплавателни уловки, за да краде и продава украинско зърно. По оценки на разследването досега чрез тази схема е изнесено зърно за 530 милиона долара, с които е финансирана кървавата военна машина на Путин. 

С помощта на сателитни изображения и морски радио транспондери АП успява да проследи около 30 кораба,

извършили над 50 плавания със зърно на борда си, произхождащо от окупираните зони в Украйна. Корабите са плавали до пристанища в Турция, Сирия, Ливан и други страни.

Продължаващата кражба, която според юристи е потенциално военно престъпление,

се извършва от богати бизнесмени и държавни компании в Русия и Сирия, някои от които вече попадат под ударите на западните финансови санкции.

Руснаците имат "абсолютното задължение да гарантират, че за цивилните се полагат грижи и те не лишени от възможност да живеят и да се изхранват",

казва Дейвид Крейн, прокурор ветеран, участвал в десетки разследвания за военни престъпления. "В случая става дума за обикновено плячкосване и грабеж, което попада под ударите на международното право".

Зърното и брашното на борда на 138-метровия "Лаодикея" започва пътуването си от южния украински град Мелитопол,

окупиран от руската армия в началото на войната. Видео, публикувано в социалните мрежи на 9 юли, показва влак, приближаващ се към огромните мелнични комплекси в града. Зелените вагони носят името и логото на руската компания "Агро-Фрегат".

Седмица по-късно представителят на руските окупационни власти Андрей Сагута обявява на пресконференция,

че зърното ще "осигури сигурността в контролираните от Русия региони в Украйна", а администрацията ще "измери реколтата и ще прецени какво количество може да бъде продадено".

Докато той говори зад него се виждат маскирани войници, охраняващи камиони, които разтоварват зърно в силозите,

за да бъде смляно. Виждат се и работници, които товарят на други камиони големи бели чували брашно, много подобни на това, което е разтоварено от борда на "Лаодикея" три седмици по-късно. Сагута и още четирима представители на руските окупационни власти са санкционирани от САЩ на 15 септември за кражба и износ на украинско зърно.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров заяви за АП, че окупаторите изнасят големи количества зърно от региона с камиони

и влакове към руски пристанища и анексирания още през 2014 г. Кримски полуостров. Композиции със зърно, маркирани със знака на "Агро-Фрегат", са били засечени да се насочват към пристанищния град Феодосия на полуострова, за да бъдат натоварени на кораби.

Кремъл отрича кражбата на зърно, но руската държавна агенция ТАСС съобщава още на 16 юни,

че украинско зърно се транспортира към Крим, което предизвиква дълги опашки по граничните пунктове. По-късно ТАСС предава, че зърно от Мелитопол е пристигнало в Крим и оттам ще поеме към клиенти в Близкия изток и Африка.

Сателитни изображения показват, че на 11 юли "Лаодикея" е в пристанището на Феодосия.

Радио транспондерът на кораба е изключен, а товарните помещения са отворени и се пълнят с бяла субстанция, докарвана с камиони. Две седмици по-късно корабът акостира в ливанското пристанище Триполи. По документи той е потеглил от малко руско пристанище.

Копие на документите, получено от АП, сочи като начало на пътуването порт Кавказ в Керченския пролив,

а товарът е описан като 10 000 метрични тона "руски ечемик и руско брашно в чували". Изпращачът е "Агро-Фрегат", а купувачът - "Лоял Агро" (Loyal Agro), търговец на едро, базиран в Турция.

"Агро-Фрегат" не отговаря на изпратените по имейл въпроси от АП,

а малко по-късно сайтът на компанията е спрян. Телефонът, фигуриращ в сайта, от миналата седмица не работи.

Говорител на “Лоял Агро" заяви, че компанията е приела 5000 тона брашно,

а останалият товар на кораба е продължил към пристанище Тартус в Сирия. "Имаме сделка с Русия, брашното идва от Русия", казва Мемхед Джума. "Ако брашното беше крадено, ливанските власти нямаше да разрешат разтоварването му".

Но "Лаодикея" не би могла да бъде натоварена в пристанище Кавказ,

както е записано в корабните документи. Корабът, който гази 8 метра, би заседнал в плиткия порт. По данни на руския транспортен регулатор в Кавказ могат да влизат кораби, газещи максимум 5,3 метра. В същото време пристанище Феодосия е два пъти по-дълбоко и годно за акостиране на дълбоко газещи кораби.

"Лаодикея" е един от трите кораба за насипни товари, управлявани от "Сириямар шипинг" (Syriamar Shipping),

сирийска държавна компания, санкционирана от САЩ още през 2015 г. за връзките си с режима на Башар Асад.

АП успява да проследи 10 плавания на "Лаодикея" и другите два кораба

- "Сурия" и "Финикия", от бреговете на Украйна до пристанища в Турция, Сирия и Ливан. Базираната в Латакия "Сириямар шипинг" не отговаря на отправените ѝ от АП въпроси.

Друга компания, участваща в схемите за износ на крадено зърно от Украйна е "Юнайтед шипбилдинг", руска държавна военна фирма,

занимаваща се с производство на бойни кораби и подводници за руската армия и подобряване на гражданското корабостроене с помощта на военни технологии.

Броени седмици преди началото на войната компанията, посредством дъщерното си дружество "Крейн марин контрактър",

купува три товарни кораба в разрез с традиционния си бизнес профил. Впоследствие те извършват най-малко 17 плавания от Крим до пристанища в Турция и Сирия.

При едно от тях в средата на юни 170-метровият "Михаил Ненашев" е засечен от сателит в терминала за зърно "Авлита" в Севастопол

с изключен радио транспондер. Два дни по-късно сигналът се появява, а корабът плава в Черно море към Средиземно, за да пристигне на 25 юни в турското пристанище Дьортьол.

На видеоматериал, получен от АП, се вижда, че корабът е акостирал на кей,

собственост на стоманопроизводителя "Ем Ем Ка Металурджи" (MMK Metalurji), а от трюмовете му се разтоварва зърно. 

"Ем Ем Ка Металурджи" е турско дъщерно дружество на "Магнитогорск айън енд стийл уъркс" (Magnitogorsk Iron & Steel Works), руски конгломерат за производство на стомана, собственост на близкия до Путин милиардер Виктор Рашников. Компанията попада под ударите на западните санкции.

В имейл до АП компанията посочва, че зърното идва от Русия

и е натоварено в порт Кавказ. Както и в случая с "Лаодикея", "Михаил Ненашев" гази твърде дълбоко, за да влезе в плиткото пристанище.

Украинският селскостопански холдинг "ХарвИйст" (HarvEast) твърди, че руснаците са иззели около 200 000 метрични тона зърно,

което според главния ѝ изпълнителен директор Дмитро Скорняков струва на компанията около 50 милиона долара. По думите му зърното, откраднато от района на окупирания Мариупол, е прекарвано с камиони през границата с Русия.

"Те просто го пренасят до малките руски пристанища Ростов и Таганрог, смесват го с руско зърно и обявяват, че цялото е руско", казва Скорняков.

Същото се случва и в морето. Сателитни снимки и транспондерни данни показват големи кораби, закотвени край руския бряг, към които малки баржи пренасят зърно от Крим или руски пристанища. След това смесеното зърно поема към Египет, Либия, Иран или Саудитска Арабия.

Засиленото търсене на зърно улеснява руснаците да намират клиенти, казва Олег Нивиевски от Икономическия институт в Киев.

Един от големите купувачи е турската компания "Яйла агро" (Yayla Agro), производител на сухи храни и готови ястия. В средата на юни тя купува 8000 метрични това царевица на стойност 2,7 милиона долара, доставени от руския кораб "Фьодор" в турското пристанище Бандърма.

В изявление до АП "Яйла агро" отрича да е купувала зърно от окупираните части на Украйна и твърди,

че според документите корабът е потеглил на път от порт Кавказ. "Искаме да подчертаем, че нашата компания счита спазването на международното право за абсолютен приоритет. Ние щателно проверяваме дали търговските ни партньори не са обект на международни санкции," посочва турската фирма.

Сателитни снимки обаче показва, че на 12 юни "Фьодор" всъщност е натоварен в Севастопол.

"АнРусТранс", руската компания, чието дъщерно дружество притежава "Фьодор" не отговори на въпросите на АП.

"Яйла агро" потвърди, че е закупила 7000 метрични тона царевица, докарани с друг кораб - "Св. Николай", на 24 юни.

Сателитни снимки показват, че шест дни по-рано корабът е привързан към зърнения терминал в Севастопол. Според документите и този кораб е поел на път от порт Кавказ. И "Фьодор“, и "Св. Николай" са твърде големи, за да влязат във въпросното пристанище, без да заседнат.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Ким Кардашиян преразглежда партньорството си с &quot;Баленсиага&quot;</p>

След скандала: Ким Кардашиян преразглежда партньорството си с "Баленсиага"

Любопитно Преди 4 часа

Френската модна къща се извини за смущаваща рекламна кампания с деца и секс играчки

Сарафов: Хакерските атаки у нас идват главно от Русия

Сарафов: Хакерските атаки у нас идват главно от Русия

България Преди 5 часа

Експерти от кралската прокурорска служба на Великобритания ще обучават българските магистрати как да се борят с престъпленията във виртуалното пространство

Издирват двама мъже, изчезнали в езерото "Мандра" в Бургас

Издирват двама мъже, изчезнали в езерото "Мандра" в Бургас

България Преди 8 часа

Районът е претърсен обстойно, но до момента не са открити никакви следи, нито от рибарите, нито от лодката им

<p>Оставиха в ареста адвокатката, обвинена в измама</p>

Оставиха в ареста адвокатката, обвинена в измама за хиляди евро

България Преди 9 часа

Решението на съда може да се обжалва

<p>Гешев: Това е&nbsp;национална трагедия</p>

Гешев: Закриването на спецпрокуратурата е национална трагедия

България Преди 10 часа

Това ни върна 12 години назад, смята главният прокурор

<p>Янев: Българите очакват&nbsp;да предоставим хляб, а не зрелище</p>

Янев след консултациите: Българите очакват от нас да предоставим хляб, а не зрелище

България Преди 10 часа

Той заяви, че за „Български възход“ разговорите и усилията за съставяне на кабинет са основополагащи

Оставиха в ареста обвинените за трафик на мигранти украинци

Оставиха в ареста обвинените за трафик на мигранти украинци

България Преди 10 часа

Марян Ризак и Руслан Вовчук бяха заловени на 25 ноември в старозагорското село Ракитница

БАБХ тръгва на проверки преди Никулден

БАБХ тръгва на проверки преди Никулден

България Преди 10 часа

Как да разпознаем прясната риба в магазина

Петгодишно момче оцеля след нападение на питон в Австралия

Петгодишно момче оцеля след нападение на питон в Австралия

Свят Преди 10 часа

76-годишният дядо на детето дошъл на помощ, скачайки във водата, за да извади момчето

<p>2 лева за билет&nbsp;от шофьора в столичния градски транспорт</p>

ЦГМ напомня: Билетът, продаван от шофьора в София, ще струва 2 лева

България Преди 10 часа

Препоръчва се пътуването с годишна абонаментна карта

Български столетник разкрива тайната на дълголетието си

Български столетник разкрива тайната на дълголетието си

България Преди 10 часа

Силната вяра и любовта към хората допринасят за дълголетието на 101-годишния Ибрям Салиев от търговищкото село Макариополско

Голямата дропла е най-тежката летяща птица в света

Голямата дропла се лекува с билки? Учени с невероятно откритие

Любопитно Преди 10 часа

Най-тежката летяща птица в света изглежда се лекува сама с билки, смятат учени

Докъде стигна разследването за незаконно подслушване чрез софтуера „Пегас“

Докъде стигна разследването за незаконно подслушване чрез софтуера „Пегас“

България Преди 11 часа

Проверката на прокуратурата започна на 11 февруари

Vivacom дарява 60 000 лева за най-добрите образователни и екологични проекти

Vivacom дарява 60 000 лева за най-добрите образователни и екологични проекти

Технологии Преди 11 часа

Започва осмото издание на Vivacom Регионален грант

Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на ФЖМК

Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на ФЖМК

България Преди 11 часа

Отличието беше получено от декана на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова на академичното тържество за 70 години на специалността "Журналистика" в аулата на Софийския университет