104

С видетели сме на най-мащабната кибератака в последните години, но тя не е политическа.

Това заяви IT-специалистът Иво Мирчев пред NOVA, по повод глобалното разпространение на компютърния вирус "WannaCry".

За да са защитени потребителите на "Windows" трябва да обновят операционната си система и да държат включен антивирусен софтуер, допълни специалистът. 

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Половината устройства с Android не са сигурни

Зловредният софтуер заключва данните на харддиска на компютри с "Уиндоус" и иска потребителя да изпрати финансов откуп за отключването им.

Според Европол, мащабът на кибератаката е "безпрецендентен". 

Тази вечер вирусът се разпространи по целия свят, включително върху компютри на големи компании и държавни учреждения.

Атаката блокира компютрите на много болници във Великобритания, както и такива на испанския телеком "Telefonica". В САЩ е пострадал спедиторския гигант "FedEx", а в Германия - системата на държавните железници "Дойче Бан" (DB).

По оценки на компании за компютърна сигурност, различни версии на вируса до момента са засегнали до 75 000 компютри в 99 страни.

Пострадали са машините на учреждения в Испания, Австралия, Белгия, Бразилия, Швеция, Франция, Германия, Италия, Мексико, Тайланд, Португалия, Аржентина, Украйна и др.

Най-много заразени компютри има в Русия, смятат от компанията "Касперски".

Властите съобщиха, че софтуерът е заразил около 1000 компютри на руското МВР, но няма изтичане на информация. Банковата система на страната също се е справила с атаката, заявиха от "Банк Росии"

Специалистите изтъкват, че възстановяването на данните след заразяването е изключително трудно. 

От Microsoft пуснаха защитни обновления, включително за операционни системи с прекратена поддържка - Windows XP, Windows 8 и други. 

Заплашена ли е България и как можем да се защитим?

"Няма информация в България да има поражения. Вероятно ще има. Много е вероятно те да бъдат по-локални, отколкото във Великобритания например", обясни Мирчев.

На Острова болниците, и цялата държавна администрация са обединени в една обща компютърна система, която не е била добре защитена, допълни специалистът.

По думите му,

престъпниците преследват изцяло финансови цели.  

"Пробивът в сигурността на Microsoft е известен още от началото на годината. Ако човек е обновил Windows-a си, то не би трябвало да има проблем с този вирус", заяви Мирчев.  

Вредният софтуер превзема твърдите дискове на компютрите, блокира достъпа до информацията и иска откуп за освобождаването й. Откупът варира между 300 и 600 долара на машина, като престъпниците искат да им бъде платено във виртуалната валута биткойн. 

Причината - транзакциите с нея са непроследими.

"Ако потребителят плати, то не е сигурно, че данните му ще бъдат отключени или че няма да му бъдат поискани още пари", заяви Мирчев.

Най-правилното е човек да изключи компютъра и да се обърне към специалист, който може да възстанови поне част от информацията.

"Не изпадайте в паника от изписания от вируса срок - 3 дни, 7 дни", каза още Мирчев.  

Той препоръчва потребителите да имат активиран антивирусен софтуер, да обновяват системата си достатъчно често и ако имат силни притеснения да се обадят на компютърен специалист.

Според Мирчев, след обявяването на пропуска в сигурността в началото на годината, немалко хора с умения са могли да създадат вируса.

"Подобни пробиви е имало и ще има. Това е нещо нормално. Задачата на Microsoft e да ги открива бързо, а тази на потребителите - да обновяват системите си достатъчно често", допълни специалистът.

Проследяването на извършителите би било много трудно,

каза още Мирчев.  

Хакерите, стоящи зад настоящата атака, все още не са поели отговорност. Предполага се, че те са успели да превърнат софтуера "WannaCry" в саморазпространяващ се вирус, като са използвали част от код на американската Агенция за национална сигурност, наречен Eternal Blu.

Миналия месец той беше публикуван в интернет от хакерска група, нарекла се "Shadow Brokers", казват експерти от няколко фирми за киберсигурност, предаде Ройтерс.

Според бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън ведомството носи косвено вина за кибератаката, поразила компютри и системи в десетки страни по света, предадоха Франс прес и ТАСС.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@