3

З а първи път от пет десетилетия по границата между двете най-населени ядрени държави, Индия и Китай, се чуват изстрели. Двете страни се обвиниха взаимно за ескалацията на напрежение, което се трупа вече няколко месеца. Когато столици от ранга на Ню Делхи и Пекин сблъскат интересите си по начин, който може да доведе до нещо по-сериозно, това предизвиква смут далеч отвъд оспорваната помежду им граница. Ето защо инцидентите, един от които е с огнестрелни оръжия, стават отново една от водещите международни новини, а наблюдатели отново отправиха предупреждения да не се преминава границата на напрежение.

Дългата над 3000 км. граница между Индия и Китай е разположена високо в Хималаите в едни от най-трудно достъпните райони на света. Въпреки отдалечеността си обаче, Хималаите са оспорван район между Делхи и Пекин, който от средата на 20 век е повод за сблъсъци с жертви и поражения. За да се избегнат по-сериозни проблеми, границата, известна като Линия на фактически контрол, е включена в редица двустранни споразумения и строги военни протоколи, които забраняват използването на огнестрелно оръжие. Тези договорки обаче не спряха страните да се сблъскат, когато през юни китайски войници, въоръжени с бухалки с железа и пирони, нападнаха индийски части в западните Хималаи. Тогава загинаха над 20 индийци, а жертвите от китайска страна остават неясни досега.

Военният сблъсък между Индия и Китай е начало на по-голяма криза

От средата на лятото Китай и Индия придвижват военна техника и войници в оспорваните райони. Трябва да се спомене, че границата не е официално приета до ден днешен, въпреки всички дипломатически усилия за това. Ето защо и двете държави оспорват контрол върху територии, които попадат от другата страна на границата. От май месец, Китай навлиза и анексира части от района Ладак, който е под контрола на Индия. Месеци на преговори не дадоха резултат и напрежението продължи да се покачва. Сблъсъкът между двете страни предизвика серия от реакции и пренареждане на геополитическия пъзел в Азия и Близкия изток.

Миналата седмица американският президент Тръмп заяви, че ситуацията между Индия и Китай налага САЩ да „бъдат в готовност да помагат“. Под това той има предвид Индия, която е американски съюзник, а от началото на търговската война между Пекин и Вашингтон, Делхи стана още по-активна страна в региона, опитвайки се да блокира настъплението на Китай към Западна Азия и Близкия изток. Заради напрежението с Индия, китайските дипломати отправиха поглед към Пакистан – вечният враг на Индия – който в момента е в сложни отношения със САЩ. Макар традиционно да е считан за част от американската зона на влияние, Исламабад е критикуван от Пентагона за връзките между пакистанското разузнаване и талибаните в Афганистан. Подаването на ръка от страна на Китай е добре дошло за пакистанците, които в спора с Индия за района Кашмир останаха неподкрепени от американската администрация. Пакистан заема и важно място в китайската глобална инициатива „Един път, един пояс“.

Ето защо напрежението по китайско-индийската граница тревожи дипломати и военни не само в Азия, но и в Европа и САЩ. Говорителят на китайската сили, разположени в Хималаите заяви на 8 септември, че индийските сили са стреляли по китайски граничен патрул в района Ладак. Китай е предприел „контра мерки“, без да се споменават какви точно.

Сражение между Индия и Китай, десетки загинали

От своя страна Индия отрече нейни войници да са използвали огнестрелно оръжие. Индийското министерство на отбраната публикува изявление, в което се твърди, че китайската ария е напреднала към позиции на границата и е произвела изстрели в посока индийските сили. Според западни дипломати, китайските сили са опитали да пресекат Линията на фактически контрол, когато индийските части са блокирали пътя им. Провокации и напрежение имаше и преди седмица. Тогава индийски войници пресичат границата в посока езерото Пангонг Цо, разположено точно на Линията и към което териториални претенции има Делхи. Те поеха контрола върху близките хълмове, които имат стратегическо значение за наблюдението на целия район.

Под управлението на Си Дзинпин, Китай има все по-агресивно поведение както на местно, така и на международно ниво. Китайският лидер неколкократно заявяваше през годините, че страната му няма да отстъпи територии, към които има претенции, посочвайки Южнокитайски море, Тайванският проток и Хималаите. В Южнокитайски море Пекин влезе в остри териториални спорове с Виетнам и Филипините, а САЩ разположи сили в района на няколко острови, които Китай разглежда като стратегически за развитието на военновъздушната си и военноморска програма. Преди седмица именно в Южнокитайско море Пекин изстреля предупредително две ракети в момент, когато преминаваха американски кораби. 

Освен войната през 1962, приключила бързо, заради многобройните жертви, Индия и Китай успяваха да потушават напрежението помежду си. През 1975 загиват четирима индийски войници в източните Хималаи и това е последният път, когато двете страни използват огнестрелно оръжие по границата си. До този септември. Според международни наблюдатели взаимното разбиране и договорки вече не важат и Пекин и Делхи навлизат в нов етап на напрежение, още повече заради националистическите правителства, които използват всеки случай в изгода на политическите си амбиции. Сегашната ситуация е изключително опасна. Струпването на военни сили и техника е показателно и не може да се пренебрегва, още повече, когато става дума за две от държави с най-голямо население, които разполагат с ядрено оръжие и които имат основна роля в глобалната политика и икономика.

Защо Индия и Китай струпват армия на границата си

Тъй като няма сигнали напрежението да спадне скоро, Индия и Китай се подготвят за по-масирано присъствие в Хималаите през идващите месеци. Зимата в района е особено тежка и често пътищата биват прекъсвани. Това означава, че както Пекин, така и Делхи ще струпват все повече сили и провизии, а историята не е на страната на мира – войната през 1962 избухва като погранични сблъсъци в късната есен и ескалира през октомври и ноември.

Три ядрени държави, ще има ли война

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 55 минути

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 6 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 7 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 7 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 7 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 7 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 8 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 8 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 8 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 8 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 9 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 9 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 9 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите